sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Kuntalaisten osallistuminen ollut paussilla

Paluu uuteen normaaliin on alkamassa, ensi askelia otetaan meillä Suomessakin kesäkuukausien aikana. Selvää kuvaa tulevasta ei ole. On selvää, että viime kuukausien tapahtumien kulusta, koronan takia tehdyistä päätöksistä, määräyksistä, suosituksista jne. tullaan keskustelemaan aivan varmasti vielä pitkään.

Suomessa on mielestäni asiat hoidettu Sanna Marinin hallituksen johdolla hyvin. Tilanne on ollut hallinnassa, ja uhkaan on osattu suhtautua kuten kuuluu, panikoitumatta, laillisuusnäkökulmaa korostaen ja myös yhteisvastuullisuuteen luottaen. Ja aina mahdollisimman ajantasaisen faktan mukaan edeten.

Poikkeusolosuhteilla on tietenkin ollut monia vaikutuksia, hyvin erilaisia ikä- ym. ryhmien kannalta asioita katsoen. Todella kovat ajat koronakaranteeni aiheutti yli 70-vuotiaille, riskiryhmäläisille, joiden kontaktit läheisiin suorastaan estettiin. Traumaattisia kokemuksia varmasti on koettu kaikissa sukupolvissa.

Kokoontumisrajoitukset ovat estäneet myös normaalin kansalaisten osallistumisen kuntademokratiaan.

Taloyhtiöiden kokoukset ovat siirtyneet, samoin pienten ja suurtenkin yhdistysten asioiden hoitaminen. Myös kaupunkien vuorovaikutus asukkaiden kanssa vaikeutui oleellisesti, kun yli 70 -vuotiaat eristettiin, ja yli 10 henkilön kokoontumiset kiellettiin.

Haluan nostaa esiin tämän vähemmän esillä olleen seurauksen poikkeusoloista.

Paikymmentä vuotta sitten kaavoitusta koskevia oikeussääntöjä muutettiin merkittävästi. Tällöin valtion vaikuttamista kuntien kaavapäätöksiin vähennettiin. Tilalle luotiin osallistumisjärjestelmä, jonka tarkoitus on ollut turvata jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun, vuorovaikutteisuus ja avoin tiedottaminen. Kaupunkien velvollisuudeksi tuli aina kaavoitukseen ryhdyttäessä laatia suunnitelma osallistumis- ja arviointimenettelyistä (OAS) sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.

Osallistumisjärjestelmä on toiminut hyvin. Kunnat ovat täyttäneet lain tarkoituksen järjestämällä kaavoituksen alkuvaiheessa kyseisellä alueella kokouksia, joissa kaavan tarkoitusta ja pääpiirteitä on selostettu, ja asukkaille on annettu mahdollisuus esittää kysymyksiä ja mielipiteitä. Asukkaat ja asukasyhdistykset on aktivoitu vuorovaikutukseen oman elinympäristönsä kehittämisessä.

Nyt kevään 2020 poikkeuskuukausina tämä osallistumisjärjestelmä oli ”paussilla” koronaviruspandemian takia. Tarpeelliset kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset ovat menneet kaiken edelle.

Perustuslain, maankäyttö- ja rakennuslain sekä hallintolain vaatimukset kansalaisten oikeudesta vaikuttaa oman elinympäristönsä suunnitteluun ja tasapuolisesta kohtelusta eivät siis poikkeusoloissa voineet toimia.

Kesäkuun alusta tulee voimaan joitakin lievennyksiä kokoontumisille.

Jää nähtäväksi miten pian uusi normaali taipuu mm. maankäyttö- ja rakennuslain osallistumisjärjestelyjen mukaisten tilaisuuksien pitämiseen.

Katsellaan, kuulostellaan. Kesä on edessä, ja sen jälkeen kenties hyvinkin toimelias syyskausi.
Kuvituskuva: Havainnekuva 2016 Vaasan kaupunginsivuilta. Torin kehittämisideat olivat ajankohtaisia, suunnitelmia esiteltiin, niistä keskusteltiin ja lausuntoja annettiin.

Teksti: Aimo Nyberg

VKA ry:n vara pj.
aimonyberg at gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...