perjantai 8. toukokuuta 2020

Kameroita ulkoiluttamaan

Voisimmeko Vaasassakin tehdä jotain tämäntapaista?

Jos innostut, voisimme jollain pienellä porukalla lähteä tätä kokeilemaan?

Otetaan oppia, mallia hesalaisista!

Helsinkiä ja Töölöä tuntevat saattavat olla kiinnostuneita tästä:

Signe Branderin Helsinki-kuville uusi elämä – kännykkä muuttaa vanhat korttelit vuoden 2020 näkymäksi
 
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1666601?fbclid=IwAR31wygE4MxdkKKuxVG_60K-KUaT6lIw2KR2SvSSWcnKpQzenQDg1icJiHc

Lainaus

Aapo Siippainen 

Taka-Töölössä järjestetään kaupunginosan historiaa esittelevä omatoimikierros. Kävelykierros kuljetaan Töölön kaduilla legendaarisen valokuvaaja Signe Branderin (1869–1942) jalanjäljissä oman kännykän opastamana. 

Osallistujat voivat halutessaan valokuvata, miltä historiallisten kuvien kuvauspaikat näyttävät nykyään. Ajapaik-puhelinsovellus auttaa löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu.


Ennen ja nyt – buumi voi edelleen erinomaisen hyvin! Digitaalisen valokuvatekniikan myötä löytyy aina vaan parempia ja kiehtovampia muotoja tehdä näkyväksi ympärillämme tapahtuvia kaupunkikuvan muutoksia.

Netti on ”täynnä” vanhoja valokuvia, ja niistä ollaan erittäin kiinnostuneita. Yksittäisiä kohteita nostetaan esiin, ja niistä käydään nostalgista keskustelua, arvokkaat muistot palautuvat mieliimme, eletyn elämän pienetkin yksityiskohdat kimaltelevat muistoissamme kultahippusten lailla.


Vaasassa toistaiseksi ylittämättömän ennen ja nyt vertailun teki projektissaan Kai Martonen. Österbottens traditionsarkiv käynnisti v. 2009 projektin, jossa vertailtiin Vaasan kaupunkikuvaa, esittämällä samasta kohteesta kuvattuja valokuvia 1960 -luvulta, eli Vasabladetin kuvaaja Rafael Olin´in a vuosina 2009 – 2012 Kai Martosen ottamia valokuvia.

Näihin kuvapareihin kannattaa tutustua. Ja jos on ne aikaisemmin nähnyt, niin kuvaparit kannattaa katsoa taas uudestaan! Muutos kun on jatkuvaa, kaupunkikuva elää päivästä toiseen. Mitään lähellekään tämän tasoita kaupunkikuvan muutoksen dokumentointia ei Vaasassa ole kukaan muu tehnyt.

http://www2.sls.fi/olin/



Kuva: Kai Martonen / Rafael Olin


Mikä ihmeen Ajapaik-puhelinsovellus?

- Google Play kaupasta asennettavissa
- Ajapaik-applikaatiolla näet historiallisia valokuvia lähistöltäsi ja voit helposti kuvata saman näkymän uudelleen.

Jälleenkuvatessa

- voit muuttaa historiallisen kuvan läpinäkyvyyttä kännykän kamerakuvan päällä sormella liu’uttamalla
- voit zoomata lähemmäs historialliseen kuvaan nipistämällä
- voit selata ja hakea albumeista, etsiä tiettyä kuvaa, katsoa muiden ottamia tai omia kuviasi
- jälleenkuvattujen kuvien luonnoksia voi tallentaa ja ladata Ajapaik.ee-palveluun
- jotta voit ladata jälleenkuvatun kuvan, sinun täytyy tunnistautua Googlen tai Facebookin tunnuksella tai luoda uusi käyttäjätunnus
- lataamalla jälleenkuvatun kuvan Ajapaik.ee-palveluun, annat luvan julkaista kuvan Creative Commons Nimeä 4.0 (CC BY 4.0) – lisenssillä.

HUOM! Toistaiseksi Ajapaik -puhelinsovelluksessa on vaikeaa löytää Vaasa aiheista materiaalia (lähistöltä ei ole kuvia). Hakuun voi laittaa: Lähistöllä (Finna), niin löytyy jo muutamia vanhoja kuvia Vaasasta.

Ajapaik-puhelisovellus toimii jälleenkuvauksen apuna

Jälleenvalokuvaus on termi, jota lyhyesti sanottuna käytetään tilanteesta, jossa valokuvataan samassa paikassa, josta joku muu on aikaisemmin ottanut valokuvan.

Näin asian määrittelee hienosti Heikki Kastemaa, Suomen Wikimedian nykyinen puheenjohtaja.

Lainaus

”Kun menee samalle paikalle, jossa joku on seissyt aikaisemmin ottamassa valokuvaa, tuntee hyvin yksityisen kokemuksen. Jälleenvalokuvaamiseen liittyy ikään kuin salainen linkki tai liittolaissuhde alkuperäisen kuvan ja uuden kuvaajaan välillä. Minä kuulun yhteen jonkun tuntemattoman kuvaajan kanssa, meitä yhdistää paikan ja tilan samuus, sama kuvauskulma. Ikäänkuin ainoa asia, joka meitä kahta valokuvaajaa erottaa, on aika.” 

Lue Heikki Kastemaan kirjoitus kokonaan Jälleenvalokuvauksen ihme: Kronotooppeja bongaamassa

http://wikimedia.fi/2018/09/20/jalleenvalokuvauksen-ihme-kronotooppeja-bongaamassa/

Blogikirjoituksen koonnut Aimo Nyberg
kaupunkikuvaaja, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...