torstai 24. lokakuuta 2019

Vaasankatuja muualla kuin Vaasassa

Mielenkiintoinen kampanja, todella. Nimittäin tämä

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasa-vaatii-vaasankadut-on-vaasalaistettava/

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

Vaasalaisaloite: Vaasa vaatii: Vaasankadut on vaasalaistettava 

”Vaasassa on laitettu huolestuneina merkille, että eri puolilla Suomea - ja jopa maailmaa - sijaitsevat Vaasankadut eivät muistuta juuri lainkaan aitoa Vaasaa. Vaasankaduilta puuttuvat niin merinäköala, Strömsö kuin maailmanperintökohdekin. Edes aurinkoisten päivien määrä ei vastaa Vaasan tasoa.”…

Lainaus päättyy

Vaasan tunnettavuutta ja imagoa niin Suomessa kuin maailmallakin on parannettu viime vuosina vauhdikkaasti monilla onnistuneilla kampanjoilla. Nyt kohderyhmänä ovat nuoret, millennium-sukupolvi, eli vuosina 1985-95 syntyneet. Uskoisin että heihin tällainen yli-itsevarma, suorastaan röyhkeän omanarvontuntuinen kampanja kyllä puree.

Vaatimattomasti Vaasaa ei todellakaan nyt tuoda esille. Täytyy kyllä myöntää, että nyt esitetyille mainoslauseille on jossain määrin katettakin!

Itse pidän näissä omissa blogikirjoituksissani "tiukempaa asialinjaa", eli kehun kyllä kotikaupunkiani Vaasaa hyvin mielelläni, kuitenkin aina johonkin aiheeseen, todelliseen tapahtumaan liittyen, usein historiallisiin ja aluemaantieteellisiin tosiasioihin vedoten.

Aitoa pohjalaista uhoa en itsestäni löydä, vaikka äidin puolelta pohjalaista sukutaustaakin minulta kyllä löytyy.

Olen tänä syksynä ollut useiden viikkojen jaksoja poissa kauniista kotikaupungistani Vaasasta.

Tunnustan rehellisesti, että Vaasa on minulle ja vaimolleni ollut ja on edelleen paras paikka asua, näin siis jo pian 40 vuotta. Vaikka olemme molemmat kotoisin Etelä-Suomesta, emme haikaile paluuta takaisin lapsuuden ja nuoruuden maisemiimme. Edes Helsinki ei pysty voittamaan Vaasaa houkutuksillaan, kuten kulttuurin tarjonnallaan, uusilla Triplan kaltaisilla kauppakeskuksillaan, tai muilla materiaalisilla puolillaan. Elämänlaatu ratkaisee. Näin eläkeläisvinkkelistäkin katsottuna Vaasa on erinomainen kaupunki elää ja toimia kaikin puolin onnellisena.

Vaasassa on paljon ylivoimaisen hyviä puolia, joista en halua luopua. Muualla on aina silloin tällöin hyvä käydä, ja ollakin jonkun aikaa, mutta paluu kotiin tuntuu aina ihanalta.
Kuvalainaus rajattu lehtikuvasta, HS 12.10.2013/karttakeskus MO HS

Viipuristakin löytyy Vaasankatu 

Olisi mielenkiintoista tietää enemmänkin Viipurin Vaasankadusta, historiallisia faktoja, tapahtumia tai henkilöitä, jotka liittyvät tämän Viipurin Vaasankadun nimeämiseen. Jos joku tietää, ottakaa yhteyttä allekirjoittaneeseen, ja kerrotaan tästä sitten muillekin tämän blogin lukijoille!

Viipurilla on mielenkiintoinen historia suomalaisena kaupunkina. Noin 30 kilometrin päässä Suomen rajalta löytyy suomalaisen arkkitehtuurin yksi merkittävimmistä rakennuksista, Alvar Aallon suunnittelema kirjasto. Vuonna 1935 valmistunutta rakennusta pidetään Aallon tuotannossa Paimion parantolan ohella sotaa edeltäneen ajan merkittävimpänä rakennuksena.

Mieleeni palaa 40-vuoden takaiset muistikuvat

Opiskelin silloin 70-luvun lopulla kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisessa korkeakoulussa. Ylioppilaskunta järjesti taidematkan Leningradiin, ja matkalla pysähdyttiin Viipurissa. Kohde oli Alvar Aallon piirtämä kirjasto. Mukaan matkaan oli lähtenyt ilmeisesti juuri tämän kohteen takia koulun silloinen rehtori, arkkitehti Jouko Koskinen. Jos oikein muistan, Arkkitehtiliitto SAFA oli niinä aikoina aloittanut toimet ko. kohteen nostamiseksi esille, ja restaurointisuunnitelmien tekemiseksi. Ryhmämme oli oletettavasti aivan ensimmäisiä, joka kävi silloisen kurjan tilanteen toteamassa ja kuvaamassa.

Arkkitehdit ovat todella määrätietoista porukkaa. Tämän olen oppinut ymmärtämään myöhemminkin. Tästä kaikki kunnia heille. Rakennusten, yksittäisten talojen ja kulttuurimaisemien puolustajia on oikeasti harvassa, ja ilman arkkitehtien halua puolustaa omaa alaansa ja kollegojen saavutuksia, olisi liian moni hieno kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde, miljöö päässyt tuhoutumaan.

Taistelu Viipurin kirjaston puolesta täällä Suomessa ja maamme rajojen ulkopuolella, useiden vuosikymmenten ajan, on ollut todella upea suoritus. Torkkelinpuiston kulmassa Vaasankadulla oleva Aallon kirjasto on syytä lisätä vierailukohteiden listalle, jos tulee lähdettyä matkalle Viipuriin.

Suomen nykyrajojen sisältä Vaasankatuja löytyy ainakin seuraavilta paikkakunnilta: Jyväskylä, Helsinki, Lohja, Kristiinankaupunki, Parkano ja Haapajärvi (Kustaa Vaasankatu).

Vaasantie löytyy usealta Vaasanseudun paikkakunnalta, ja Suomen kaupungeista ainakin näistä: Turku, Pori, Seinäjoki ja Kokkola.

Ruotsissakin on kuninkaallisia Vaasa-sukuun liittyviä kadunnimiä uskoakseni melkoinen määrä. Osa niistä on toki myös jollain muotoa linkitettävissä kotikaupunkiimme Vaasaan, ainakin näin on oletettavasti ruotsalaisissa ystävyyskaupungeissamme eli Uumajassa ja Malmössa?

Vaasalaisaloitetta: Vaasankadut on vaasalaistettava voi käydä kannattamassa, tillimakaronin toivossa, Vaasan kaupungin sivuilla (ks. linkki tämän blogijutun alussa).

Kuvan skannaus ja jutun teksti: Aimo Nyberg


1 kommentti:

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...