tiistai 1. lokakuuta 2019

Totuuksia etsimässä

Vaasan kaupungin museoihin pääsee ilmaiseksi 2.10. 

”Museoissa juhlistetaan ilmaisella sisäänpääsyllä Vaasan kaupungin syntymäpäivää 2.10. Ilmaiseksi pääsee Kuntsin modernin taiteen museoon, Pohjanmaan museoon ja Tikanojan taidekotiin. Vaasan taidehalli on suljettuna näyttelyvaihdon vuoksi.” 

Katso lisää kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasan-kaupungin-museoihin-paasee-ilmaiseksi-keskiviikkona-2-10/


Useammankin näyttelyn kyllä ehtii keskiviikkona 2.10. käydä katsomassa, mutta jos aikaa on vaan yhteen, niin henkilökohtaisesti suosittelen Tikanojan taidekodissa käyntiä. Sielun silmä -näyttely on poikkeuksellinen kokemus, ei pelkästään aihepiiriltään, vaan myös näyttelyyn valittujen teosten osalta. Osa teoksista on sellaisia, joita ei juurikaan ole esillä nähty, ja joita ei ole helppoa mihin tahansa näyttelyyn tulevaisuudessakaan ottaa mukaan.

Katso lisää Tikanojan taidekodin sivulta

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/sielun-silma-kertoo-selvanakoisyydesta-taiteessa/
 
Lainaus

"Tikanojan taidekodissa avautui 20.9. näyttely ”Sielun silmä”, joka valottaa tunnettujen suomalaistaiteilijoiden ja heidän teostensa yhteyksiä selvänäköisyyteen erityisesti vuosisadan vaihteen taiteessa. 

Näyttely on tehty yhteistyössä Gallen-Kallelan museon kanssa ja sen on kuratoinut taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkinen. Näyttelyn aiheena on selvännäköisyys, okkultismi ja esoteeriset liikkeet, jotka herättivät suurta kiinnostusta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Aiheesta innostuivat myös monet aikakauden taiteilijat. 

Näyttely keskittyy erityisesti vuosisadanvaihteen taiteeseen, mutta mukana on myös myöhemmin 1900-luvulla tehtyjä teoksia. Akseli Gallen-Kallelan lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Pekka Halonen, Hugo Simberg, Beda Stjernschantz, Ellen Thesleff, Ester Helenius ja Eemu Myntti. 

Näyttely pohjautuu pääosin Nina Kokkisen paljon kiinnostusta herättäneeseen väitöstutkimukseen, joka selvittää millaisen roolin esoteerisuuteen taipuva henkisyys sai Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa. 

Näyttely oli kesän ajan esillä Gallen-Kallelan museossa ja se nähdään nyt Tikanojan taidekodissa jonkin verran laajempana. Näyttely on esillä 19.1.2020 saakka."

Lainaus päättyy



Kuvat: Taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkisen kirjan Totuuden etsijät etu- ja takakansi.

Kirjan tai alkuperäisen väitöskirjan lukeminen ei ole näyttelykokemuksen kannalta tarpeen. Vaasaan koottu näyttely on aikaisemmin Helsingissä nähtyä vastaavaa näyttely jopa laajempi, ja hyvin esille laitettu.

Jos näyttelyn kokonaisuus tuntuu vaikealta, kannattaa lähteä mukaan tulossa oleville esittelykierroksille, joita pidetään sekä suomeksi että ruotsiksi. Katso päivämäärät museon sivulta.


Vaasassakin esoteerista taidetta on jopa keskellä kaupunkia

1900-luvun alun taideteokset, kuten eräät veistokset, puhuvat Vaasassakin aikakautensa kieltä.

Wikipedian määritelmä: esoteerinen, joka tarkoittaa ”salailevaa” tai ”sisäpiirille tarkoitettua”. Yleensä sanalla tarkoitetaan tietoa, joka on vain tietyn suljetun piirin, toisin sanoen ”tietoon vihittyjen” saavutettavissa. Sen vastakohtana on eksoteerinen eli yleisesti saatavilla oleva tieto. Esoteerisella voidaan viitata sekä mystiseen kokemukseen että salassa pidettyyn suulliseen tai kirjoitettuun tietämykseen, johon voidaan perehtyä tietyn riitin eli vihkimyksen kautta.

Kyllä Vaasastakin löytyy esoteerisuutta ihan katukuvassakin. Ajassa taaksepäin voidaan hypätä mm. erään patsaan luona, jos vaan osaa katsoa tarkasti yksityiskohtia.

Emil Wikström on tehnyt useita veistoksia, joista löytyy merkkejä ym. salakuvia, viitteitä yhteyksistä 1900-luvun alun ilmiöihin, joista nyt kerrotaan Tikanojan näyttelyssäkin.

Elias Lönnrotin muistomerkki Helsingissä on luultavasti tunnetuin ”oppikirja” tällaisia symboleja ja merkkejä tutkiville ammattilaisille.

Yli sadan vuoden taakse ”näkee” myös Topeliuksen patsaan luona Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuiston risteyksessä.

Emil Wikströmin työ, Zachris Topelius ja satusetää kuuntelevat lapset, kätkee myös piiloviestejä. Kannattaa katsoa hyvin tarkkaan patsaan jalustassa olevaa maisemareliefiä.

Olen kirjoittanut aiheesta tässä blogissa Vaasa ennen ja nyt. katso Vappukirjoitus viime vuodelta 2018

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/04/hauskaa-vappua.html

Tuon kirjoituksen lopussa on myös linkki laajempaan ko. veistoksen esittelyyn (Rojekti X= hanke).


Vapaamuurariuden esoteerisia selityksiä Temppelitematiikalle esitellään Tikanojan Taidekodissakin nyt myynnissä olevassa Nina Kokkisen väitöskirjaan perustuvassa kirjassa Totuuden etsijät, sivulla 66. Lyhyesti todettuna.

Lainaus alkaa: ”temppelitematiikka kytkeytyy Raamatusta periytyvään legendaan, joka kertoo kuningas Salomonin Jerusalemiin rakennuttamasta temppelistä. Muurarit pyrkivät rakentamaan sen symbolisesti uudelleen. Tällä viitataan paitsi itsen kehittämiseen myös veljesyhteisöstä koostuvan laajemman ”henkisen temppelin” muodostamiseen. Lainaus päättyy.

Jos Vaasassa on järjestetty/järjestetään esoteerisia ”patsastreffejä”, minulla ei ole tästä tietoa. Itse olen vetänyt vuosien varrella useitakin eksoteerisia patsasteluja, kävelyjä ei puolilla Vaasaa, faktoja patsaista kertoen ja toinen toisiamme kuunnellen. On upeaa, että taide ja patsaat kiinnostavat!

Aimo Nyberg, eläkkeellä oleva kuvataiteen lehtori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...