Laitan tähän taas muutaman rivin, lainauksen vanhasta kirjasta, melkein sadan vuoden takaa.
Lainaus kirjasta: SUOMEN MAISEMIA, näkemänsä mukaan kuvaillut I.K. INHA, Porvoo WSOY 1925.
s. 406
” Kun Näsijärven vesistöstä matkustetaan Vaasaan, kuljetaan pitkin matkaa vanhojen taistelutantereitten poikki, joilla Suomen kansa taisteli viimeiset onnettomat, mutta mainehikkaat taistelunsa. Siellä ovat Alavudet, Ruonat, Salmit, siellä Lapuat ja monet muut. Maantie on täynnään näitä muistoja ja muistopatsaat pääpaikoilla johtavat mieleen kaatuneitten nimiä. Paikoista voi yhä saada helposti selvää, missä armeijain asemat olivat taistelun kuluessa, seurata tapauksien kehitystä maisemassa. Toisin paikoin on rahvas itse säilyttänyt mielessään nämä tapaukset ja kyytimies voi matkalla osoittaa asemia matkamiehelle. Paremmin kuin missään muualla Suomessa muistot säilyvät näillä aukeilla mailla, tai synkillä metsätaipaleilla, joilla luonto ei vilkkaalla vaihtelulla eikä hymyilevillä kuvilla koeta niistä vieroittaa. Samalla kun mieli saa rohkeutta nykyisestä työstä, samalla se saa lentoa entisitä suurista tapauksista.”
Lainaus päättyy
Minulla oli ilo Helsingin reissulla majoittua taas kerran kodissa, jossa on aivan erinomainen kotikirjasto. Mm. näitä I.K. Inhan kirjoja, matkakertomuksia noin sadan vuoden takaa.
Tällaisia kirjoja minun tekee kyltymättömästi mieli lukea. Teksti on sujuvaa ajankuvaa, kiireettömästä elämästä yksityiskohtaisen tarkastikin kertovaa, lämminhenkistä ihmisten elinolosuhteiden kuvausta.
I.K. Inha myös valokuvasi matkakohteitaan. Maisemia matkoillaan eri puolilla silloista Suomea, ja ihmisiä askareissaan.
Ajoimme eilen vaimoni kanssa Helsingistä autolla kotiin Vaasaan, ”kahden pysähdyksen taktiikalla”. Alkumatkan moottoritietaival oli tienvarsien osalta poikkeuksellisen komeata katseltavaa, puissa oli upeaa ruskaa, taivaalla dramaattisia tummia pilviä, ja selän takaa vielä vahvana syksyinen matala iltapäivän aurinko.
Aikaa kotimatkaan kului olemattomat 6 tuntia. Söimme Kehäkukassa Hämeenkyrössä maukkaan kasvislounaan, ja Juustoportissa Jalasjärvellä ostimme kylmälaukkuun kotiin tuomiset.
On tämä nykyaika aivan toista kuin elämä sata vuotta sitten. Reitit, tiet ovat muuttuneet, - tai oikeammin on tehty uusia ja entistä parempia, jotta matkanteko sujuisi entistä nopeammin. On harmi, ettemme me tämän ajan ihmiset ehdi emmekä halua tehdä matkoja kuten I.K. Inha, kylänraitteja pitkin, vesistöjä seuraten, alueiden asukkaisiin tutustuen, heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan kuunnellen.
Kun matkakertomuksia lukee, tosi vanhoja ja uudempiakin, niin mielessä herää ideoita lähteä itse etsimään näitä samoja ”polkuja”, ja uudelleen kuvata, eli jälleenvalokuvata näitä katoavia kohteita, maisemia, ihmisiä. Esim. yllä olevan tekstilainauksen reitillä olevia muistomerkkejä.
Ainakin valokuvaaminen olisi nykyaikana paljon helpompaa kuin aikoinaan lasinegatiiveille kuvaaminen! Paikkojen etsiminen voisi olla sopivan haasteellista, hauskaa puuhaa. Geokätköilyyn verrattavaa rentouttavaa ulkoilua ja paikallistuntemuksen opiskelua.
Oma Pohjanmaamme, Vaasan seutu on valtavan rikasta kulttuurihistoriallista aluetta tällaiseen harrastukseen. Itse asiassa Vähäkyrökin yllätti minut ”mahtavuudellaan”, kun parina kesänä olimme siellä kuvasafareilla tekemässä nuo Rojekti X = hankkeen patsaiden ja muistomerkkien kuvaukset. Ihan viimeisen päälle valmis ei tämäkään rojekti vielä ole, katsotaan rauhassa, miten nämä kotiseutututkimukset tästä vielä jatkuvat.
Kuvat: AN, 7.10. 2019. Hämeenkyrö, Kehäkukka. Jokimaisemaa valtatien sillan alla, kuvattu entisen kansakoulun, nykyisen kasvisravintolan pihalta.
Hyvät tämän blogin lukijat!
Ajankohtaiset kuvat ja tekstit Vaasasta voivat tänä syksynä jäädä tässä blogissamme melko vähiin, johtuen siitä, että olen syksyn mittaan useita kertoja poissa Vaasasta. Blogikirjoituksia teen kyllä matkoillakin, jos aiheita vaan löytyy.
Erittäin mielelläni ottaisin vastaan teiltä, arvoisat tämän blogin seuraajat, kaikenlaisia kuvia ja tekstejä Vaasaan liittyen. Eli jos tämä Sinua kiinnostaa, niin pidetään yhteyttä! Kaikenlaiset aiheet lupaan julkaista. Uutta ja vanhaa, tässä ja nyt kuvauksia kauniista kotikaupungistamme.
Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti