Kuvalainaus netistä
Kuvituskuva: Postimerkin nimi: Vanhan Vaasan palo 1852. Väri: ruskea. Nimellisarvo: 25 markkaa. Taiteilija: Signe Hammarsten Jansson. Ilmestymispäivä: 03.08.1952. Käytön päättymispäivä: 31.12.1962. Painopaikka: Suomen Pankin Setelipaino. Painosmäärä: 1995000.
Vaasan filatelistien juhlavuoden näyttely oli esillä viime viikonloppuna Draamasalissa Vaasan kaupunginkirjastossa.
Ehdimme vaimoni kanssa viime hetkellä ovesta sisään, kun pöytiä ja näyttelyseiniä jo purettiin. Läheltä piti, että koko tilaisuus olisi mennyt meiltä ohi, mutta onneksi saimme tästä tapahtumasta tiedon Lars Swanljungilta, joka piti samaan aikaan sunnuntaina iltapäivällä 15 – 16.30 Kuntsin modernintaiteen museolla esittelykierroksen Vaasan kaupungille lahjoittamasta kokoelmastaan (esillä nyt vain pieni osa).
Meillä oli oikeasti asiaakin
Toisin sanoen kysymys: mitä tehdä perintöinä eteenpäin siirtyville postimerkkikokoelmille?
Vastaamaan ehtivät Bertil Björklöv ja Harry Swanljung. Lyhyetkin vastaukset kertoivat tilanteen selkeästi.
1) Pitää joko ryhtyä itse keräilijäksi, harrastamaan pitkäjänteisesti postimerkkien keräilyä, ja pitää itse merkit, kokoelmat. Ja täydentää pikku hiljaa kokoelmia (mielellään johonkin keskittyen), ja siten vaikkapa osallistua 10 vuoden kuluttua Vaasan filatelistien 100 v. juhlanäyttelyyn.
2) Tai vaihtoehtoisesti, teettää arvio kokoelman laadukkuudesta, nykyisestä hintatasosta, ja yrittää sitten myydä siitä sellaisia osia, joille ostajia löytyy. Pitää muistaa tämä: markkinoilla arvo muodostuu siitä, millä hinnalla ostaja suostuu kokoelman ostamaan ja millä hinnalla myyjä on sen valmis myymään. Intressien on kohdattava.
Postimerkkejäkin myydään alan huutokaupoissa, ja tietenkin myös suoraan ihmisiltä toisille. On tärkeää, että myytävistä kohteista saa heti alkuun luotettavan arvion, ja ymmärtää vain todellisilla harvinaisuuksilla olevan rahallista arvoa. Tavallisilla, hyvin yleisillä postimerkeillä on samantapainen kohtalo kuin tänä päivänä on valitettavasti kirjoillakin. Omasta mielestään erinomaisia kirjoja ei saa enää oikein mihinkään. Pois roskiin niitä ei tohdi heittää, ja kirjastojen vaihtopöydillekään ei pahvilaatikoittain niitä oikein kehtaa viedä. Eli, omiin nurkkiin lirjakasat lopultakin ovat toistaiseksi minullakin jääneet.
Lainaan tähän loppuun lyhyesti Vaasan Filatelistit ry:n pitkäaikaisen pj:n Harry Swanljungin juhlatilaisuuteen laatimasta esitemonisteesta muutaman kohdan:
- Vuonna 1945 julkaistun Suomen postimerkkikalenterin mukaan Vaasan Filatelistit r.y. on perustettu 9.10.1929…
- Jäsenistö. Enimmillään eli runsaat 140 jäsentä yhdistyksessä lienee ollut vuonna 1960… Toinen jäsenhuippu osui 1980/1990lukujen taitteeseen, jolloin jäseniä oli lähes 130. Koko 2000-luvun jäsenistö pysytteli sitkeästi 70 tuntumassa, kunnes kahtena viime vuonna luonnollinen poistuma on verottanut jäsenistöä, ja luku on nyt 62…
- Kokoukset. Ainakin viimeiset 50 vuotta yhdistys on kokoontunut syys-toukokuun aikana joka toinen torstai…
- Koulutus ja nuorisotoiminta. Kokousten ohella tietoa jaetaan erillisissä, yleensä iltapäivän mittaisissa koulutustilaisuuksissa, joita perinteisesti on järjestetty pari toimintavuoden aikna…
- Näyttelyt. Laajin lienee ollut yhdistyksen 60-vuotisnäyttely vuonna 1989, jolloin myös Suyomen Filatelistiliiton liittokokous järjestettiin Vaasassa…Yhdistyksellä on jäsenistössään myös yksi pohjoismaisen tason näyttelytuomari, joka neuvoillaan osaa antaa tukea omaa kokoelmaansa pohtiville...
- Huutokaupat ja muu materiaalin hankinta… Tänä syksynä on vuorossa huutokauppa n:o 81. Huutokauppa ei palvele vain hankintaa, vaan myös myyntiä…
- Yhdistyksen johto. Viimeisten kuuden vuosikymmenen aikana yhdistyksen puheenjohtajuus on jakaantunut kolmen henkilön kesken. Pär-Olof Sandell toimi puheenjohtajana vuosina 1959 – 1978, Harry Swanljung vuosina 1978 – 1992 ja nyt vuodesta 2007- ja Teuvo Rodén vuosina 1992 – 2007. Erittäin tärkeä henkilö yhdistyksessä on yhdistyksen meklari, joka huolehtii kokoushuutokaupoista. Tässä tehtävässä toimi melkein 40 vuotta Åke Berglund, joka nyt on kutsuttu yhdistyksen kunniajäseneksi… Nyt meklarina toimii Johan Tuuf.
Lainaus päättyy
Jo olet jo, tai keräilijän luonteesi on heräämässä, niin tässä sinulle erinomainen linkki
Kerääily.info
https://www.keraily.info/
Keräily.info/postimerkit
https://www.keraily.info/p/postimerkit.html
TULOSSA !
Helsingin Kirjamessut 24.–27.10.2019
Helsingin Kirjamessut mainostaa itseään syksyn suurimpana kulttuuritapahtuma. Neljän päivän aikana Messukeskuksen lavoilla esiintyy yli 1100 kirjailijaa, taiteilijaa, poliitikkoa ja vaikuttajaa.
https://kirjamessut.messukeskus.com/
Kirjamessuilla mukana on myös suuri Postimerkkimessut 2019 osasto! Näillä postimerkkimessuilla teemana ovat: 1) keräily ja 2) jäsenyys. Näyttelyosastolla on 8 pistettä, ja ensikertalaisille on luvassa mentoroivaa palautetta. Tarjolla on informaatio laidasta laitaan, keskusteluja, esimerkkejä, ja opaskirja (á 5€).
Siispä Helsinkiin, Kirja- ja postimerkkimessuille 24. -27.10. 2019. Avoinna: to, pe ja la 10 - 20 ja su 10 - 18.
Kuvalainaus lehtikuvasta, Nykypäivä 10/2019 kansikuva
Ennen suomalaisista postimerkeistä sai kaikenlaista informaatiota, Postin toiminnasta, kotimaan kuvaa eri puolilta maata, suurista tapahtumista, merkkihenkilöistä jne. Tänään on muotia tehdä omakuvapostimerkkejä, eli teettää omista valokuvista postimerkkejä, itsestään, lähimmistään tai muuta, ja tallentaa näin muistoja oman elämän tärkeistä asioista.
Teksti: Aimo Nyberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti