maanantai 28. lokakuuta 2019

METSO-ohjelmasta keskustelua NYT

METSO = Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma.

Tulevana keskiviikkona 30.10.2019 Vaasan pääkirjastossa on kaikille avoin, julkinen keskustelutilaisuus
METSO-ohjelman tuloksia ja tulevaisuuden näkymiä Pohjanmaalla.

Järjestäjä: Vaasan ympäristöseura - Vasa miljöförening
Aika: klo 17.30 – 19.00
Paikka: Draama-Sali, Kirjastonkatu 13, 65100 VaasaKuvalainaus: Vaasan ympäristöseuran fb-sivulta


Viime viikolla Vaasan metsäasioita oli esillä sanomalehti Pohjalaisessa

Lainauksia tekstistä, Pohjalainen 25.10.2019, Jouni Pihlajasaari:

Vaasa omistaa metsää kahden Wasa Stationin kongressikeskuksen verran - päivitettävästä hoitosuunnitelmasta keskusteltaneen keväällä kiivaasti 

” Luonnonsuojelujärjestöt ja asukasyhdistykset hiovat näet jo nyt kannanottojaan siinä uskossa, että Vaasan kaupungin teettämä ohjelmapäivitys esitellään loppusyksyn aikana. Alkuperäisen projektisuunnitelman aikataulu on kuitenkin osoittautunut liian optimistiseksi.

Viheraluepäällikkö Timo Jousmäki lupaa, että kaupunkilaiset pääsevät ääneen viimeistään alkukevään mittaan järjestettävissä yleisötilaisuuksissa. Julkisesti nähtäville suunnitelma tulee loppukeväästä.”

” Jousmäen mukaan parhaillaan eletäänkin vilkkainta tiedonkeruun vaihetta. Suunnitelman päivitystä tekemään kilpailutuksella valitun Metsänhoitoyhdistys Österbottenin väki kiertää vielä tovin kaupungin omistamia metsiä, joita on liki 4 200 hehtaaria. – Tämä vaihe kestää ainakin vuodenvaihteeseen saakka, mutta heillä on oikeus jatkaa datan analysointia vielä talven aikana. Alkukeväästä meillä on alustavia luonnoksia, joita pystymme esittelemään. Yleisötilaisuuksien ja viranomaistahoille keväällä järjestettävän lausuntokierroksen jälkeen suunnitelmaa vielä muutetaan tarpeen mukaan. Hyväksymisvalmiina suunnitelman on määrä olla kesän alkaessa.”

Pohjalainen 25.10.2019 Jouni Pihlajasaari:
Ympäristöseura bongasi kaksi varoitusmerkkiä - yhdistyksen suojelulistalla 55 vaasalaismetsää

Lainauksia tekstistä

”Luontoihmisissä Vaasan kaupungin metsäsuunnitelma herättää isoa huolta erityisesti kahden tavoitekirjauksen vuoksi.

Vaasan ympäristöseuran varapuheenjohtajan Birthe Weijolan mukaan ensimmäinen syy on pyrkimys korjata metsien ikärakennetta nykyistä nuorempaan suuntaan.

– Tämä on ensimmäinen varoitusmerkki, sillä luontoarvot löytyvät yleensä vanhimmista metsistä.

Toinen huoli liittyy kaupungin nostamaan metsänhoidon tulostavoitteeseen.

– Viime vuosina luku on ollut 250 000 euroa, mutta tänä vuonna 300 000. Jos suuntaus jatkuu, on se luontoarvojen kannalta huono juttu.

Ympäristöseura on listannut omaan esitykseensä 55 aluetta, jotka pitäisi jättää arvometsinä hakkuiden ulkopuolelle.

Weijolan mukaan alueiden yhteispinta-ala on noin 750 hehtaaria. Lisäksi Kyrön seudun luonnonsuojeluyhdistys on kartoittanut Vähästäkyröstä 150 hehtaaria vastaavia arvometsiä.

Weijola pitää tavoitetta realistisena, että kaupungin metsistä suojeltaisiin lähes neljäsosa.

– Tämän pitäisi olla realismia sivistyneessä kaupungissa, kuten Vaasa.


Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Aimo Nyberg kertoo, että yhdistyksen ja myös hänen oma henkilökohtainen kiinnostuksensa kohdistuu metsäsuunnitelmassa erityisesti Vaskiluotoon.

– Kantakaupunkilaisten kannalta Vaskiluoto on olennainen virkistysalue. Muualla keskustan alueella metsät ovat pieniä lähinnä puistomaisia alueita, joten niillä ei ole sinänsä metsäarvoja.

Nyberg uskoo, että Vaskiluoto tulee olemaan yksi suunnitelman kuumista perunoista.

– Tilanne on hankala, sillä teollisuudella on laajentumistarpeensa ja myös satama tarvitsee lisää tilaa. Nykykaavan mukaan alueelle ei saisi kuitenkaan tulla käytännössä mitään uutta.

Yksi pohdintaa herättävistä kohteista Vaskiluodossa on Niemeläntien lähiseutu.

– Kaupunki yrittää jälleen rakentaa, vaikka korkeimmassa hallinto-oikeudessa tuli tappio 2014. Kuuntelen mielelläni kaikenlaisia näkemyksiä tässä kiistanalaisessa asiassa.

Nyberg sanoo toivovansa, että kaupungin virkamiehet olisivat ottaneet opikseen vanhoista virheistään ja uusi metsäsuunnitelma tuodaan reilusti nähtäville ja julkisesti kommentoitavaksi.

– Jos sekä kaupunki ja kaupunkilaiset saisivat alusta saakka ottaa asiaan kantaa, jälkeenpäin ei tulisi ongelmia ja valituksia. Tämä olisi demokratian kannalta oikea järjestys. Jos kaupunki vain ilmoittaa, että uusi metsäsuunnitelma on voimassa kymmenen vuotta eteenpäin ja sitä ryhdytään toteuttamaan, on tilanne jopa laiton.

Nyberg kannustaa ihmisiä tarttumaan suunnitelmiin, kun siihen annetaan mahdollisuus.

– Vaikka ihminen ei itse metsää omistakaan, monella meistä on jonkinlainen suhde ja toive, millä tavalla lähimetsää pitää hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla."

Lainaukset päättyvät

Lue Pohjalaisen juttu kokonaan lehdestä (25.10.2019) tai netistä (edellyttää tilausta)

https://www.pohjalainen.fi/


Tämän blogikirjoituksen koonti: Aimo Nyberg
Kuvalainaus: Vaasan ympäristöseuran fb-sivu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...