perjantai 28. joulukuuta 2018

AVIATOR SOLARIS

Ilmailuun liittyvä, lentämistä kuvaava Stefan Lindforsin taideteos Aviator Solaris saatiin ilahduttamaan matkustajia syksyllä 2013 Vaasan lentokentän kiitoradan ja lentoaseman uudistamisen yhteydessä.

Teos paljastettiin 25.9.2013 klo 19.

Suuri, mitoiltaan ja suhteiltaan tilaan ja maisemaan sopiva, ilmavan oloinen teos, on tehty ruostumattomasta teräksestä, jota Stefan Lindfors on käyttänyt materiaalinaan suuren kokoluokan teoksissa.

Vaasasta löytyy toinenkin hänen tilateoksensa, Cyclus Pohjanmaan museon edustalta.

Kuvat: AN. 23.12.2018 klo 10.43.

Osoite: Lentokentäntie 159, Vaasa

Veistos on 10 metriä korkea, ja sen runko on ruostumattomasta ja mankeloidusta teräsputkesta hitsattu tuuliviiri. Siipiosa on lasikuitua.

Teos on Finavian ja Veljekset Gröndahlin säätiön yhteishankinta.


Lainaus Finavian nettisivuilta:

https://www.finavia.fi/fi/lentoasemat/vaasa/palvelut/taideteos-aviator-solaris

”Aviator Solaris -veistos on tuuliviiri, jolle tuuli antaa elämän. Stefan Lindforsin veistos komeilee Vaasan lentoaseman edustalla. 

Lindforsin luoma mielikuvitusalus muistuttaa lentämisen ilosta ja uusien maailmojen löytämisestä. Veistos koostuu kahdesta osasta: ruostumattomasta teräsputkesta hitsatusta tuuliviiristä sekä läpikuultavasta ja sinertävästä lasikuidusta rakennetusta siipiosiosta.” 

”Aviator Solaris kuuluu Finavian taidekokoelmaan ja on siten osa Art Port -taidelentoasemakonseptia, jonka tavoitteena on tarjota matkustajille uudenlaisia ja yllätyksellisiä palveluita. Taide vaikuttaa myönteisesti matkustajien tyytyväisyyteen ja on siksi myös osa Finavian asiakaskokemuksen kehittämistyötä. 

Finavia on tilannut Lindforsilta myös kaksi muuta teosta, jotka sijaitsevat Helsinki-Vantaalla: Concorde vuodelta 1993 ja Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi hankittu Skydreamer - veistos.” 

Lainaus päättyy


Lainaus Helsingin Sanomista

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002676522.html

Vaasan lentoasemalle uusi veistos Stefan Lindforsilta 

”Vaasan lentoasemalla paljastetaan tänään kuvanveistäjä Stefan Lindforsilta tilattu uusi veistos. Sen on tilannut lentokenttäpalveluja tuottava Finavia Vaasan lentoaseman johtajan Mikko Komin aloitteesta. 

Lindforsin mukaan Aviator Solaris -niminen veistos on 10 metriä korkea, ja sen runko on ruostumattomasta ja mankeloidusta teräsputkesta hitsattu tuuliviiri. Siipiosio on värjätyllä hartsilla käsiteltyä lasikuitua. Teoksen siipiväli on 10 metriä ja siinä on integroitu itsenäinen valaistus.” 

” Tämä uusi teos tulee ulkosalle, joten se on alttiina ilmastolle ja tuulelle. Siitä keksin tuuliviiriajatuksen, eli tuuli antaa teokselle elämän", hän sanoo. 

Lindfors kertoo, että veistoksen aihepiiri oli ilmiselvä. "Jos lentokentälle tekee veistoksen, ei kannata olla niin ovela, että tekee teoksen, joka ei mitenkään liity ilmailuun." 

Veistoksen tilaajan Finavian lisäksi hankkeen kustannuksiin on osallistunut myös vaasalainen Veljekset Gröndahlin säätiö. Säätiön hallituksen jäsenen Dan Holmin mukaan teoksen kustannukset ovat olleet "kohtuulliset". "Hinta on tässä vaiheessa abstrakti asia, sillä veistos on paikallaan eikä se ole myytävänä", hän sanoo.” 

Lainaus päättyy


Lainaus Wikipediasta:

”Vaasan lentoasema (IATA: VAA, ICAO: EFVA) (ruots. Vasa flygplats) sijaitsee Vaasassa noin yhdeksän kilometriä kaupungin keskustasta kaakkoon. Vuonna 2016 lentoaseman kautta kulki reilut 288 500 matkustajaa. 

FINAVIA on valinnut Vaasan lentoaseman vuoden lentoasemaksi vuosina 2005, 2008 sekä 2017. 

Lentoaseman kiitotie 16/34 on 2 500 metriä pitkä. Aiemmin lentoasemalla on ollut myös toinen kiitotie, 11/29, mutta se on poistettu käytöstä. Lentoaseman laajennusta suunniteltiin ja työt alkoivat kesällä 2012. Lentoasemaa on sittemmin laajennettu, esimerkiksi lisättiin neljäs lähtöportti ja turvatarkastusta sujuvoitettiin. Kiitotien päällyste uusittiin kesällä 2015. 

Vaasassa suunnitellaan pistoraidetta lentoasemalle, jotta lentoasemalle pääsisi junalla, tai junapysäkkiä Vanhaan Vaasaan. 

Seinäjokelaiset reittimatkustajat käyttävät Vaasan lentoasemaa, sillä Seinäjoen lentoasemalta ei harjoiteta reittiliikennettä. Matkaa Seinäjoelta on 74 kilometriä."

Lainaus päättyy


Tutustu taiteilijaan,
Stefan Lindfors:

Wikipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stefan_Lindfors

Stefan Lindfors: Teokset

http://www.stefanlindfors.com/Kuva: AN


HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.

Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Aviator Solaris netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ 

Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta

https://www.facebook.com/rojektixon/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty 9.11.2022


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...