perjantai 14. joulukuuta 2018

ALKULA, ORTODOKSINEN KIRKKO

Vanhassa Vaasassa, osoitteessa Gripinpolku 1, Alkulan päärakennuksen fasaadiseinällä on muistolaatta, joka kertoo taloa käytetyn myös tilapäisenä ortodoksisena kirkkona suuriruhtinaskunnan alkuvuosina, eli 1818 - 1822.

Laatan vihkiseremonian toimitti 11.6. 2009 ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Matti (Wahlgren).


Talon seinässä on myös kartta, joka kertoo alueella aikanaan sijainneesta rakennuskannasta. Jäljellä ei ole juuri muuta kuin tuo päärakennus.


Kuvat 1 ja 2: Ilkka Virtanen'Kuva 3: AN. Ortodoksisesta kirkosta kertova muistolaatta löytyy nykyisen sisäänkäynnin portaiden vasemmalta puolelta.

Lainaus nettisivulta: Suomen ortodoksinen kirkko

https://ort.fi/seurakunnat-hiippakunnat-ja-luostarit/seurakunnat/vaasan-ortodoksinen-seurakunta

”Suomen sodan päättäneen, vuonna 1809 solmitun Haminan rauhan jälkeen venäläisiä rykmenttejä sijoitettiin suurimpiin kaupunkeihin, myös Vaasaan. Venäläisiä joukkoja seurasivat marketentit eli henkilöt, jotka toimittivat upseereille ja sotilaille elintarvikkeita. Sotajoukkoja seurasivat pian myös kauppiaat. 

Vaasan ensimmäisiä venäläisiä kauppiaita olivat Ivan Lisitzin, Antimej Semenoff, Mihail Gratschoff sekä Wasili ja Georg Smirnoff. Erityisesti Ivan Lisitzin toimi tarmokkaasti ja merkityksellisesti seurakuntaa perustettaessa ja hankittaessa kirkkorakennusta Vaasaan. 

Vuosina 1813 ja 1822 tehtiin kaksi epäonnistunutta yritystä saada kaupunkiin ortodoksinen kirkko. Vaasaan määrättiin kuitenkin pappi palvelemaan sekä sotilaita että siviilejä. Sotilaskirkkona toimi Vanhassa Vaasassa sijaitseva ns. Alkulan talo. 

Vaasan ortodoksisen seurakunnan perustamisvuotena voitaneen pitää vuotta 1862. Kirkko valmistui saman vuoden lopulla ja seurakunnan kirkkoherraksi nimitettiin isä Ioann Tihomirov. Saman vuoden lokakuussa tsaari Aleksanteri II myönsi määrärahat papin ja kirkonpalvelijoiden palkkaamiseen.

Lainaus päättyy


Alkulan vaiheita 
Kuvat 4 - 6: AN, Alkula joulukuisessa auringonpaisteessa, 14.12.2018Kuva 7: Alkula Ångkvarn, en illustration

Lähde: Netti Christian Olsson/ Vaasan historia- Vasas historia fb-sivut


Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/uutinen/alkulan-tilan-historiapolku-kunnostetaan-talkoilla

Alkulan tilan Historiapolku kunnostetaan talkoovoimin syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana. Historiapolku avataan opastettuna kävelykierroksena yleisölle kesällä 2019, jolloin Alkulassa alkaneen Suomen ensimmäisen höyrymyllyn käynnistymisestä tulee kuluneeksi 170 vuotta. 

Vaasa-Mustasaarioppaat ovat aloittaneet talkoot Historiapolun kunnostamiseksi. Alkulan tilan Historiapolku sijaitsee alueella, jossa on teollisuus-, asuin- ja talousrakennusten kivijalkoja. Oppaat haluavat avata Historiapolun opastetuksi kävelykierrokseksi vaasalaisille ensi kesänä. 

Alkulan tila on nykyisessä kunnossaan itsetuhoutuva, mikä todettiin Pohjanmaan museon tekemässä arkeologisessa inventoinnissa vuonna 2008. Alue on alkanut risukoitumaan: siellä kasvaa pajukkoa, pensastoa sekä vahvempaa puustoa. Puunjuuret tunkeutuvat kiviperustuksiin, mikä halutaan estää. 

Aluetta raivataan maltilla 

Kaikkea tilalta ei kuitenkaan raivata. Lokakuussa Alkulan tilalla järjestettiin katselmus, jossa tarkastettiin poistettava kasvillisuus ja puusto. Raivaus tehdään käsityökaluja käyttäen ja ilman myrkkyjä. 

Vaasa-Mustasaarioppaat ottivat raivaustyön tehtäväkseen, mutta myös kaupunki on raivauksessa tukena. Katselmuksessa ja raivauksessa ovat mukana oppaiden lisäksi myös Vaasan kaupungin viheralueyksikkö, arkeologi Pentti Risla Pohjanmaan Museosta, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Raija Rintakallio sekä viheralan opettaja Kari Peltonen. Historiapolkuprojektin koordinaattorina toimii Marja Paukkunen. 

– Katselmuksessa selvitettiin, mitä alueella voi tehdä ja mitä ei. Vanhoja kivijalkoja ei saa siirtää tai muuttaa, eikä aluetta saa muutenkaan raivata liikaa. Me kuljetamme pois raivauksesta syntyvät romut ja hoidamme puiden kaadon tarvittaessa, kertoo Vaasan kaupungin viheralueyksikön viheraluepäällikkö Timo Jousmäki. 

Myös Historiapolun 15 opastekylttiä uusitaan keväällä. Opastustekstit tulevat sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi. 


Alkulan tilalla on Vaasan teollisuuden juuret 

Vaasan kaupungin omistama Alkulan tila on peräisin 1700-luvulta. Alkula on kansallinen kulttuuriperintökohde, jonka teollisuuden ja asutukseen liittyvät kivijalat kuuluvat Museoviraston muinaismuistojäännösrekisteriin. 

– Alkulan tilan rakennus on hyvässä kunnossa, mutta jäänyt vähän un

Alkulan tilalla on Vaasan teollisuuden juuret: tilalla sijaitsi Suomen ensimmäinen tupakkaplantaasi 1720-luvulla. Vuonna 1848 tilalla oli väritehdas ja sata vuotta myöhemmin Suomen ensimmäinen höyrymylly. 

Nykyisin tilan omistaa Vaasan kaupunki ja tilan toimintaa ylläpitää 4H-yhdistys.

Lainaus päättyy


Lainaus netistä fb-sivulta Vaasan historia -Vasas historia

FORSKNING KRING ALKULA 

Barbro Nedergård berättar i ett inlägg att det blir forskning och renovering kring Alkula: "Redan på 1700-talet hade familjen Bladh en tobaksåker här, Finlands första! A.A.Levon, som döpte gården till Alkula enligt tidens fennomanska ideal, grundade Vasas första industripark här men man använde termen manufaktur, ett mellanting till industri och hantverk. Vår första ångkvarn, en målfärgsfabrik, ett hälsovattenbryggeri med mera utvecklade provisor Levon här. Sedan kom 1852 och den katastrofala branden. Den framsynte Levon såg möjligheterna och talade för en flytt till Klemetsö udd. I dag finns den finska 4 H föreningen i huset. Husgrunderna är igenvuxna liksom historiestigen. Vasa Korsholms guider har nu aktiverat sig för att nästa sommar kunna presentera området för allmänheten och ordnar röjningstalko där." 

Vesa Heinosen fb-kommentti edelliseen 

”Alkulan tilan päärakennus oli 80-luvun alussa jäänyt tyhjäksi ja kaupunginhallitus teki päätöksen purkaa talo. Vaasan ympäristöseura - Vasa miljöförening teki valituksen purkuluvasta ja sai aikaan sopimuksen, että purkamispäätöstä lykätään ja selvitetään mahdollisuus suojella talo. Ympäristöseura teki suojaavia toimia mm. laudoitettiin ikkunat ja suljettiin ovet, maalattiin ja korjattiin ulkopuoli jne. Mukana oli aktiivisesti mukana Pohjanmaan museon intendentti Kari Appelgren. Museo oli tehnyt perustutkimuksen alueesta ja talosta. Lopulta talolle löytyi käyttöä 4H:n toimitilana. Kaupunki kunnosti talon, jossa 4H lisäksi on ollut päiväkotitoimintaa.” 
Kuva 8: Netti Christian Olsson/ Vaasan historia- Vasas historia fb-sivut

Lainaus päättyy


Lue lisää aiheeseen liittyvää

Biografiskt lexikon för Finland: LEVÓN, August Alexander

www.blf.fi/artikel.php?id=5699                            

Kuva: ANHUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.

Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Ortodoksinen kirkko, Alkula, netissä osoitteessa


Suora linkki

TÄÄLLÄ

Tutustu, seuraa, tykkää myös

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 22.6.2022Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...