lauantai 29. joulukuuta 2018

PEIKKO JA IMPI


Kuva: AN. 8.10.2017

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki / Kalevi Paakki, 2008, päivitetty versio.

Taustatietoja kohteesta: 

Elias Ilkka, Peikko ja Impi 1917 

Patsaan sijaintipaikka on Tiklaspuistossa Vöyrinkadun ja uuden hautausmaan välissä lähellä Tiklaslampea. 

Patsaan on suunnitellut kuvaveistäjä Elias Ilkka (1889-1968). Teoksen on kiveenhakannut vaasalainen kivenhakkaaja Aleksanteri Harjunpää (1878-1940). Kaksi metriä korkea harmaagraniittinen veistos esittää peikkoa, joka ahdistelee kaunista neitoa. 

Jalustassa on uurrekaiverrettu kullattu teksti: Aihe on Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, Aapon tarina kalveasta immestä: ”… Mies kuninkaallisessa puvussa muuttui äkisti hirmuiseksi peikoksi: sarvet tunkeusivat ulos hänen päästään, niskassansa kahisivat kankeat harjakset, ja kurja tyttö nyt tunsi kipeästi povessaan hänen terävät kyntensä. Ja siinä onneton impi huusi, reutoili ja tempoili tuskissansa mutta turhaan. Ilkeällä kiljunnalla raahasi hänet peikko syvimpään luolaansa ja imi hänestä veren aina viimeiseen pisaraan asti…” 

Veistos on kauppaneuvos Frithiof Tikanojan (1867-1964) lahjoitus Vaasan kaupungille vuonna 1959. Valmistumisestaan saakka vuodesta 1917 oli veistos ollut Tikanojan kesäasunnon Meriniemen puistossa. 

Tiklaspuisto on syntynyt Oy Lassila & Tikanojan vuonna 1942 Vaasan kaupungille tekemän lahjoituksen ansiosta. Sodan johdosta hanketta alettiin toteuttaa vasta vuonna 1947. Puisto valmistui lopullisesti 1950-luvun alussa eli noin 10 vuotta lahjoituksesta. Puiston kunnossapitämiseksi lahjoitti Oy Lassila & Tikanoja määrärahan vuonna1968.”

Lainaus päättyy


Patsas kunnostettiin, - hoito-ohjeen mukaisesti 

Tämä jo yli sata vuotias patsas saatiin vihdoin ”kuiville”. Patsas oli joitakin vuosia sitten jo kallistumassa uhkaavasti. Nyt se on saatu tulevalle alustalle, arvokkaalle kivetykselle. Myös penkkejä on tullut sen ympärille. Veistos kunnostettiin osana koko Tiklas-puiston kunnostusta.

Wasapediassa kertotaan ko. patsaasta näin:

Lainaus

Sijainti: Tiklas-puisto. Tekijä: Elias Ilkka. Valmistui: 1917. Kauppaneuvos Frithiof Tikanojan lahjoitus kaupungille v 1959. Valmistumisestaan v 1917 oli veistos ollut Tikanojan kesäasunnon Meriniemen puistossa. 
Patsaan hoito-ohjeen mukaan peikon tulee antaa sammaloitua, mutta neito tulisi puhdistaa säännöllisesti. 
Kuvanveistäjä Elias Ilkkan (1889-1968) Peikko ja Impi on 2 m korkea harmaagraniittinen veistos esittää peikkoa, joka ahdistelee kaunista neitoa. 
Jalustassa on uurrekaiverrettu kullattu teksti: ELIAS ILKKA: PEIKKO JA IMPI 1917 
Aihe on Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.

Lainaus päättyy




Kuvat: AN. Tiklas-puistossa Peikko ja Impi, 2.12.2015.


ENNEN näytti tältä


Kuva: AN. 15.7 2014

Vuodet ennen kunnostusta patsas oli pahasti vinossa, lähes kaatumassa, - sateiden jälkeen vesilammikoiden ympäröimänä. Nyt tilanne on onneksi korjattu. Vaasan ”kauhein patsas” on nyt helpompi kohdata, katsella sitä eri puolilta, kun patsaalle on rakennettu oma alue tukevalle maalle. Ja katsojille viihtyisä puistoalue penkkeineen.



Perehdy kuvanveistäjä Elias Ilkkaan

Elias Ilkka, Wikipedian kirjoitus on tynkä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Elias_Ilkka

Kuvanveistäjä Elias Ilkka. Kirjoittanut Antti J. Kallio (blogi)

https://ajkallio.wordpress.com/2015/07/18/kuvanveistaja-elias-ilkka/




Kuva: AN


HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä.

Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Peikko ja Impi veistos netissä,

suora linkki kohteen facebook kommentoitiin  TÄÄLLÄ

Rojekti X= sivusto

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...