lauantai 21. huhtikuuta 2018

VAASAN VPK 150-VUOTTA & PALOKUNNAN TALON MUISTOLAATTA

Tuorein paljastus on tämä, - nimittäin tänään 21.4.2018 paljastettiin uusin muistolaatta Vaasassa.

Osoite: Kirkkopuistikko 34


Kuva: AN, 21.4.2018. Nykyään Kulttuuritalo Fanny nimeä kantava rakennus sai seinäänsä merkittävän muistolaatan.

Muistomerkki on toteutettu asiankuuluvalla tavalla, komeana valutyönä Sundomissa. Metalliseos on ajan myötä patinoituvaa, ja myös tekstin kirjainten fontti on aikaa kestävää, ts. ajattoman kaunista ja selkeää. Muistolaatta on myös mittasuhteiltaan ja sommittelultaan hyvin yhteensopiva vanhan ja arvokkaan rakennuksen, eli alkujaan siis Palokunnantalon kanssa.

Tänään paljastettu muistolaatta on sekä 150 vuotta sitten perustetun Vaasan palokunnan, että palokunnan v. 1885 valmistuneen rakennuksen yhteinen muistomerkki.

Laatan vasempaan reunaan on upeasti lisätty vaakunakokonaisuus, jossa on keskellä Vaasan vaakuna, ja sivuilla palokuntaan viittaavat liekit ja tikkaat ym. kalustoa. Vaakunan päällä on vuosiluku 1868, kahteen osaan jaettuna, välissä kruunukuvio, ja alla isoilla kirjaimilla VPK – FBK.

Muistolaatassa oleva teksti: Tämän rakennuksen rakensi Vaasan VPK 1985 Detta hus byggdes av Vasa FBK 1885.

Oikeassa ala kulmassa on teksti: OSKARS 2017

Laatan valutyön on tehnyt Oskars klockgjuteri – kellovalimo

https://oskars-gjuterivalimo.com/

Paljastustilaisuus seremonioineen oli hieno tilaisuus 

Klo 11 käynnistynyt tilaisuus lippuineen, puheineen, oli onnistunut kokonaisuus. Erityisen ansiokas oli kuultu historiikkitiivistelmä. Toivoa sopii, että siitä saadaan vielä painettuna materiaalia, tai esim. vapaapalokuntalaisten nettisivuille faktaa ja kuvia jossain vaiheessa kaikkien luettavaksi.

Seremoniaan kuului myös rakennuksen nykyisen omistajan, eli Vaasan kaupungin kiittäminen, ja palkitseminen hyvästä yhteistyöstä tämän muistolaattahankkeen toteuttamisessa. Sekä teknisen toimen johtaja Markku Järvelä että aluetaidemuseotutkija Jaakko Linkamo saivat vastaanottaa komeat kunniamerkit.

Etukäteen tästä VPK:n juhlaviikonlopun tapahtumista on kerrottu paikallisissa lehdissä. Pohjalaisessa 17.4.2018, (katso digilehdestä, edellyttää tilausta) on hieno kirjoitus: VPK on elämäntapa ja tärkeä avun tuoja

https://www.pohjalainen.fi/

Lyhyt lainaus

”Vaasan VPK:n taival alkaa Vanhan Vaasan palon 1852 jälkeiseltä ajalta. Silloisessa Nikolainkaupungissa päätettiin vihdoin 1868, että palokunta on saatava. Sitä ennen kaupungissa oli liikkunut sammutuspareja liekkejä taltuttamassa.

VPK rakennutti 1885 tilat Kirkkopuistikko 34:ään. Toiminta oli alussa hyvin monipuolista. VPK:lla oli esimerkiksi oma kirjasto sekä yleisurheilu-, soutu- ja nyrkkeilyjaostot. Parhaimmillaan jäseniä oli hulppeat noin 450.” (pitkä artikkeli)

Lainaus päättyy

Juhlavuottaan viettävä Vaasan VPK järjestää kesällä 4.-7. kesäkuuta kaikille avoimen yleisötapahtuman Kutterisatamassa vaskiluodossa. Lue lisää

http://www.vaasanvpk.fi/


Muutamia kuvia muistolaatan paljastustilaisuudesta 
Kuvat: AN. 21.4.2018.


Kuva: AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Vaasan palokunta 150-vuotta & Palokunnantalon muistolaatta netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Käy tykkäämässä ja seuraa myös koko rojektia!

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Sivua on päivitetty viimeksi 25.4. 2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...