tiistai 13. syyskuuta 2016

Vaskiluoto mielessäin 3/12


Kuva: AN, 25.8.2016. Ei ihan vielä, mutta ei siihen nyt niin hirveästi aikaa mene, että päästään taas suksille!

Vaskiluoto mielessäin 3/12

Liikunta ja urheilu

Kirjoitukset ja kuvat julkaisen jokaisen kuukauden 15. päivä.

Alustava suunnitelma kuukausiteemoista:

Heinäkuun 15.päivä julkaistu: Historiaa 1
Elokuun 15. päivä julkaistu: Historiaa 2
Syyskuun 13. päivä julkaistu: Liikunta ja urheilu
Lokakuu: Vaskiluodon kaavoitus 1
Marraskuu: Vaskiluodon kaavoitus 2
Joulukuu: Vaskiluodon metsä
Tammikuu: Rakennukset 1
Helmikuu: Rakennukset 2
Maaliskuu: Satama
Huhtikuu: Veneily ja meri
Toukokuu: Linnut
Kesäkuu: Kasvit

Tule mukaan tekemään tätä kokonaisuutta, ollaan aktiivisia, annetaan arvoa omalle lähiympäristöllemme.

Yhteydenotot: Aimo Nyberg, aimonyberg(a)gmail.com

Tämän kertainen kuukausijuttu Vaskiluoto mielessäin 3/13 käsittelee liikuntaa ja erilaisia urheiluharrastuksia Vaskiluodossa. Niitä käyttävät monet muutkin kuin Vaskiluodossa tai Vaasan kantakaupungissa asuvat. Ellet ole pitkää aikaan käynyt Vaskiluodossa, niin suosittelen tutustumiskäyntiä oikein ajan kanssa, - kauempaakin kannattaa tulla!

Vaskiluodon kaupungin puoleinen alue on todellinen aarre vaasalaisille, tuhansille ihmisille, jotka siellä saavat elämälleen sisältöä harrastustensa parissa. Sataman ja saaren teollisuusalueiden vastapainona on Vaskiluodossa säilynyt kaupungin puolella, aivan kantakaupungin edustalla, hyvin rikas toimintaympäristö meidän vaasalaisten haluamille harrastuksille. Tämä on erittäin arvokas ja puolustettava asia!


Aktiviteetteja löytyy jokaiselle jotain

Tärkeimpänä, ja kantakaupunkiin asti näkyvimpänä, tietenkin kaikenlainen veneilyyn liittyvä elämäntapa. Vuoden kiertoon kuuluvat purjeveneiden ym. paattien kunnostustoimet, merelle pääsy toukokuusta marraskuuhun. Tämä on ilman muuta vaasalaisuuden perusydintä.

Kalastusta harrastetaan erityisesti saaren komeiden siltojen luona, molemmin puolin Vaskiluotoa, virtapaikoissa, ja tottakai myös lähivesillä veneillä. Kalaa on viime vuosina saatu hyvin, myös kevätjäillä pilkkimällä. Veden laatu toki vaihtelee mm. sääolosuhteiden mukaan.

Urheiluseuroilla on toimintaa Vaskiluodossa maastossa ja omilla kentillään, jalkapalloa, amerikkalaistakin jalkapalloa, pelataan ahkerasti. Tennistä myös, minigolf on saanut erityisen suuren suosion. Suunnistajia, ainakin koululaisia pyörii metsässä silloin tällöin. Kuntorataa käytetään ympäri vuoden, talvella alueella on erinomainen hiihtolatu sekä perinteisen hiihtotyylin, että luistelutyylin harrastajille. Käyttäjiä on, myös muualta kuin vain Vaasan keskustasta. Kuntoilijoiden autoille löytyy hyvin parkkipaikkoja useammastakin paikasta.

Myös Vaskiluodon koiratarha metsän teollisuusalueen puoleisessa päässä on laajemmankin koiraharrastajaväen käytössä, eikä siis vain kantakaupungin asukkaiden lemmikkien kohtaamispaikka.

Metsä virkistysalueena on monipuolinen. Hyötyliikuntaa saa nauttimalla kuljeskelusta eri vuodenaikoina vaikka vaan ristiin rastiin alueen polkuja, erilaisissa metsätyypeissä luonnon kauneutta ja monipuolisuutta ihmetellen. Marjastusta, sienestystä alueella harrastetaan edelleen, erityisesti vanhempi väki tulee sinne mielellään, kun paikka on niin lähellä, eikä pidemmälle aina löydy autokyytiä. Kevät ja alkukesä ovat metsässä melkoista linnunlaulua, kun sitä vaan malttaa pysähtyä kuuntelemaan.

Vaskiluodon metsä ei ole metsäksi mitenkään kovin iso. Erilaisia metsätyyppejä on kuitenkin kiitettävästi, kosteikosta alkaen hienoihin kallioalueisiin asti. Koko metsää ei ole mielekästä hoitaa yhdellä ja samalla tavalla. Toimia on kohdennettava myös metsän merkittävän lajiston tarpeet huomioiden, - eli osa alueesta olisi syytä pitää edelleen koskemattomana, ja sallia siellä kaatuneet puut lahottajineen ja pieneliöstöineen. Osassa metsää löytyy mielenkiintoista kulttuurihistoriallista kasvilajistoa, mm. saksalaisten hevostallien ajoilta 1940-luvulta, ja vanhempiakin muistoja on suurten purjeveneiden ajoilta, kun niiden painolastien mukana saatiin ensimmäisiä tuliaisia (vieraslajeja) merten takaa. Tällaisestakin historiasta olisi ehkä syytä tehdä opastauluja, vaikkapa kuntoradan varteen?

Metsä on myös paikoin aivan tavallista marjastukseen soveltuvaa mäntykalliota. Osa tästä on nyt annettu uudenlaiseen virkistyskäyttöön, - köysiratakiipeilyyn.

Tämän kertainen kuukausiteema osoittautui kovin laajaksi, ja päädyin siksi ratkaisuun, että laitan alkuun linkkilistaa niihin kohteisiin, jotka tiedän Vaskiluodossa löytyvän (täydentäkää mielellään), ja sitten loppuun laitan pienen omakohtaisen kuvakatselmuksen alkusyksyisestä Vaskiluodosta v. 2016.

Linkkilistaa Vaskiluodon aktiviteetteihin: 

Leirintäalue 
http://www.topcamping.fi/fi/vaasa_fi/
- Ehdottomasti yksi Suomen kauneimmista leirintäalueista. Upea alue merenrannalla.
- Aukioloaika oli tänä vuonna 21.5. – 30.8. 2016.

Botnia minigolf Klubb
http://www.bmgk.fi/tpl_site_01.asp?sua=1&lang=1&s=5
- Suomen suurimpia ja aktiivisimpia minigolfyhdistyksiä
- Perustettu 1973
- n.70 jäsentä
- huopa-, eterniitti- ja betoniradat

Vaasan Moottorivenekerho
http://www.vmk-vaasa.fi/
- perustettu 1947
- 189 paikkaa ja noin 400 jäsentä

Vaasan Kanoottikerho ry
http://www.vkk-vkk.fi/
- jäsenmäärä 160
- Retki- ja virkistysmelontaa
- Tekniikka- ja turvallisuuskoulutusta

Vaasan merenkyntäjät ry
https://vaasanmerenkyntajat.fi/
- perustettu 1926
- 125 laituripaikkaa ja noin 300 jäsentä
- tenniskenttä

Wasa Segelförening
http://wasasegelforening.fi/
- perustettu 1878
- 180 laituripaikkaa ja 10 poijupaikkaa
- toimii myös Vaasan vierasvenesatamana

Kalastus
Harrastajia, lähinnä omatoimisia näkee silloin tällöin, veneseurojen laitureilla ja virtapaikoissa eli Vaskiluodon silloilla, molemmin puolin saarta. Ja kevättalvella tietenkin pilkkijöitä voi nähdä suuriakin porukoita.

Vaasan Urheilukalastajat ry - Vasa Sportfiskare rf (VUK-VSF)
http://www.vuk-vsf.com/

Katso: Vaasan kalapaikoista youtube video
http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalapaikat/?svk=76565

Kuntorata
http://www.vaasa.fi/sites/default/files/vaskiluodonkuntorata.pdf

- talvella valaistu ma-pe klo 6.30-22.00, la-su klo 7.30-22.00
- kesällä lenkkipolku ja talvella hyvin hoidettu latu - pituus 2650 m
- lihaskuntolaitteita mm. vatsa- ja selkäliikkeiden tekemiseen

Jalkapallo 
- luonnonnurmea oleva kenttä on Vaskiluodon Kaarlentiellä.
- kentällä pelataan myös amerikkalaista jalkapalloa.


Kuva: AN.

Koirapuisto
https://www.facebook.com/pages/Vaskiluodon-koirapuisto/211469392198818

Jousiammunta
Vaasan Diana-57 ry
http://www.vaasandiana57.net/
 -talvi harjoittelupaikka eli sisäharjoittelurata on Frilundintiellä Vaskiluodossa entisen Suomen Sokerin tiloissa, 3. kerros portilta suoraan pieneen pihagongiin n. 100 metriä, oikealle sijaitseva ovi.

Talvisin meren jäällä on voinut ainakin hiihtää, yksin tai mukavassa seurassa. Jäällä hiihtäminen, ja samalla auringonottaminen, on perinteinen vaasalainen harrastus!

Parhaimpina talvina on jäällä Vaasan edustalla voinut myös luistella! Kevättalvella 2016 Visit Vaasa avasi luistinradan merenjäälle Vaasassa Erkki Laakson ja yrittäjä Kim Kurenmaan aloitteesta Sisäsataman edustalle. Rata kulki Sisäsatamasta Mansikkasaareen ja sieltä Vaskiluodon ja Hietasaaren kautta takaisin. Radan käyttö oli ilmaista.

Vaskiluodon uimarannat
- Paratiisisaari on kaupungin uimaranta josta löytyy myös rantalentopallokenttiä
- Vaskiluodosta löytyy myös kaksi yksityisen ylläpitämää rantaa: Tropiclandian ja Top Campingin rannat
- Veneseuroilla ei varsinaisia uimarantoja ole, mutta saunojen yhteydestä uimaan kyllä pääsee
- Eräillä yrityksillä ja ammattiyhdistyksillä on jäsentensä käyttöön tarkoitettuja saunoja ja uimarantoja
- yleistä avantouintipaikkaa ei Vaskiluodossa ole, sellainen toki löytyy aivan läheltä, Hietasaaresta, eli Vaasan Pingviinit ry.
https://vaasanpingviinit.wordpress.com/

Vaskiluodon metsä 
http://www.vaasa.fi/vaskiluoto

 - Alueen asukkaiden lisäksi myös keskustan asukkaille ja lähikouluille tärkeä liikunnan ja luonnossa liikkumisen kannalta: marjat, sienet, suunnistus, ulkoilu, lenkkeily, hiihto…
- yli 2000 oppilasta käyttää metsää liikunnan ja biologian tunneilla
- Zip Adventure Park on aloittanut kiipeilypuisto toiminnan kesällä 2016 http://www.zipadventurepark.fi/fi/yhteystiedot

Luontokohteet Vaasan kaupungin sivuilla 
http://www.vaasa.fi/vaskiluoto

MUUTA:

Ei pelkästään Vaskiluodossa, mutta myös siellä, toimintaa järjestävät: 

Merenkurkun lintutieteellinen yhdistys MLY
http://www.merenkurkunlty.net/cgi-bin/wordpress/

Vaasan Sieniyhdistys
http://www.funga.fi/yhteistyotahot/vaasan-sieniyhdistys/

Vaasan ympäristöseura
http://www.sll.fi/pohjanmaa/vaasa

Vaasan kävelyklubi ry
http://www.vaasanmarssi.fi/suomi/vaasan-kavelyklubi-ry/


Vaasalaiset valokuvauksen harrastajat, nuorimmista aina eläkeläisiin asti löytävät uusia aiheita ja kuvakulmia Vaskiluodossa kulkiessaan. Jaan mielelläni linkkejä kuvasivustoihin, jos niitä minulle toimitetaan!

Vaskiluoto on inspiroitunut kirjoittajiakin (Vaskiluodossa on asunut ja asuu edelleenkin monia taiteilijoita, - heistä enemmän myöhemmin)
Tämä kuitenkin vielä tähän loppuun. Yksi kirja tulee heti mieleen. Matkakirja, jossa liikkeelle lähdetään Vaskiluodosta: Jalat muistavat maan, kirjan on kirjoittanut salanimi Sakari Levä. Tiiliskiven paksuisen maailmanmatkaromaanin (osa 1) on kuvittanut hienoilla lyijykynäpiirroksilla Risto Holtti.

Katso kirjan esittely:
https://www.youtube.com/watch?v=smDptVa8YUU

Kirjoitin tästä järkälemäisestä kirjasta lyhyesti tässä blogissa 3.11.2013 näin:

”Kirjoittajan matka alkoi Vaasasta syksyllä viisi vuotta sitten, vuonna 2008. Kuvaukset Vaasasta ja Vaskiluodosta ovat ns. täyttä tavaraa, eli aivan erinomaisia havaintoja ajasta ja paikasta. Muutamaan sivuun on saatu mahtumaan ei vain ulkoisia merkkejä kotikaupunkimme kohteista ja ilmastosta, vaan myös ilmapiiristä ja tunnoista kokea omaa henkistä ja fyysistä ympäristöään. Tekstistä välittyy aidosti ja upealla tavalla sydämen ääntä kuunteleva ja rehellisin silmin ympäristöään tutkailevan nuoren miehen ääni.”


Yhteenvetona Vaskiluodon liikunta- ja urheilupaikoista ym. virkistysmahdollisuuksista voi todeta:

- alueella on monipuolisia virkistysmahdollisuuksia, jotka ovat helposti saavutettavissa
- alue palvelee Vaskiluodon omia, sekä kantakaupungin ja koko Vaasan asukkaita
- kesäisin alue on merkittävä, vetovoimainen turistikohde


Loppuun muutama ”päivän kuva” syksyisestä Vaskiluodosta

Kuvat: Aimo Nyberg, elokuun loppu 2016.


Idea hiihtosuunnan muuttamisesta on lähtöisin Mauri Öljymäeltä ja Raimo Havuselalta. Tämä on oikein hyvä esimerkki siitä, että turvallisuutta ym. parantavia ehdotuksia kannattaa tehdä.


Lähteet:

Lehtiartikkeleita sanomalehdistä, Pohjalainen, Vasabladet
Vaasan kaupungin nettisivut
Seurojen ym. nettisivut
VAMK (Vaasan ammattikorkeakoulu) opinnäytetöitä

Lähteiden luotettavuus:

Tekstien osalta luotettavuudessa olen pyrkinyt wikipedia tasoon, ts. asiatiedot olen tarkistanut niin hyvin kun on ollut mahdollista. Jos kuitenkin virheitä löytyy, pyydän ystävällisesti saada niistä tiedon, ja korjaan puutteet uusilla päivityksillä. Täydentävät lisätiedot ovat myös erittäin tervetulleita. Kuvien osalta on huomioitava, että niiden kuvien osalta, joissa on mainittu kuvaajan nimi, kaikki oikeudet kuviin ja vastuut ovat kuvaajalla.

Kuvat (AN) ja teksti: Aimo Nyberg,
aimonyberg(a)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...