keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Tunne Vaasan patsaatKuvat: Aimo Nyberg

Sri Chinmoy (1931-2007) A Dreamer of Peace-patsas Hietalahden Villan puistossa vihittiin 13.6 2010. Kaupungin edustajana oli silloinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, nykyinen kaupunkineuvos Håkan Nordman. Lisäksi paikalla oli runsas joukko kansainvälisestä Rauhanjuoksusta.

Kansainvälinen Rauhanjuoksu lahjoitti patsaan Vaasan kaupungille 23-vuotisen Rauhanjuoksun kunniaksi. Rauhanjuoksun idean isänä oli Sri Chinmoy ja Suomi oli alusta lähtien mukana (v. 1987 lähtien) ja ensimmäinen osuus juostiin juuri Vaasasta Helsinkiin, sama reitti, joka juostiin 23 v. myöhemmin. Tämän vuoksi patsas tahdottiin Vaasaan. Vaasan patsas on kuudes maailmanlaajuisesti.

Rauhanjuoksu on laajentunut ja kasvanut vuosien saatossa ja alun n. 40 maasta tapahtumaan osallistui tänä vuonna liki 150 maata.

Kansainvälisen Rauhanjuoksun Suomen osuuden suojelijoina ovat olleet mm. rouva Tellervo Koivisto, ministeri Elisabeth Rehn, ulkoministeri Erkki Tuomioja, presidentti Tarja Halonen ja tämän vuoden suojelijana oli jälleen kansanedustaja Erkki Tuomioja.


Rauhanjuoksuun on osallistunut monia nimekkäitä suomalaisia vuosien varrella, joko juosten tai soihtua pitäen, kuten presidentti Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Jari Sillanpää, JJ Lehto, Jari Litmanen, Mika Nieminen, Eero Mäntyranta, Juha Mieto, Sari Essayah, Soile Yli-Mäyry sekä Vesa Keskinen. Suomen Urheiluliitto on antanut lausunnon useana vuotena. Myös Erkki Tuomioja ja Elisabeth Rehn ovat antaneet tervehdyksensä tapahtumalle.


Sri Chinmoy inspiroi monia ihmisiä rauhantyöllään elämänsä aikana: kirjallisuus, lähinnä runot ja aforismit, rauhankonsertit sekä rauhanhiljentymiset ( esim. YK:n päämajassa New Yorkissa kaksi kertaa viikottain pidettävät hiljentymishetket), monet yliopistoluennot, myös Helsingin yliopistossa ( puhe löydettävissä yliopiston alueella sijaitsevasta Tritoniasta nimellä:” Sri Chinmoy: The Oneness of the Eastern Heart and the Western Mind” sekä tämä kansainvälinen soihtuviesti, joka nykyään juostaan vuosittain. Juoksun sanoma on hyvin yksinkertainen: ”Rauha ja rauhantahto lähtevät jokaisesta meistä.”

Ja vielä lopuksi Sri Chinmoyn sanoin:” Rauha ei tarkoita vain sodan puuttumista, vaan rauha tarkoittaa rakkauden, myötätunnon ja ykseyden läsnäoloa maailmanperheessä.”

Teksti: Iiris Nuuja


SRI CHINMOY ONENESS-HOME PEACE RUN -TERVEHDYS

" Maailman väkiluku on yksin oman elinikäni aikana enemmän kuin kolminkertaistunut jo yli seitsemään miljardiin. Tällaisessa maailmassa rajat ylittävä keskinäinen riippuvuus on asia josta yksikään maa tai kansakunta ei voi irtisanoutua. Nykymaailmassa kaikki joudumme kanssakäymisiin hyvin erilaisten kulttuurien, tapojen ja uskomusten kanssa. Tämä voi edelleen olla monelle pelottavakin asia, mutta todellisuudessa se merkitsee jokaiselle valtavaa mahdollisuutta avartaa maailmankuvaansa ja oppia uusia asioita. Tällainen edistää sitä yhteistyötä, joka on välttämätöntä ilmastonmuutoksen, erilaisten konfliktien tai ihmisoikeuksien takaamisen ja muiden maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseksi, sillä kukaan ihminen tai yhteisö ei näitä ilman tällaista yhteistyötä kykene ratkomaan.

Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run on kaikissa maanosissa ihmisiä yhteentuova maailmanlaajuinen tapahtuma joka yhdistää hienolla tavalla kansainvälisen ystävyyden ja harmonian sanoman kaikille sopivaan iloiseen kuntoliikuntaan."

Erkki Tuomioja
kansanedustaja
Suomen Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run-juoksun suojelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...