torstai 22. syyskuuta 2016

Linja 8

Omistamme vaimoni kanssa yhden auton. Tänään emme sillä ajaneet.

Normaalit rutiinit sujuivat tänään kansainvälisenä autottomana päivänäkin oikein hyvin ilman oman auton käyttöä. Vaasan keskustassa ei oikeasti autoa tarvitsekaan, kaikki palvelut ovat lähellä, kävelymatkan, tai ainakin pyöräilymatkan päässä.

Iltapäivällä, koululaisten kotiin pääsyn aikoihin, päätimme tempaista, ja tehdä ”sightseeing” ajelun bussilla. Ilmaiskyytiä kun kerran oli tarjolla! Reittivalintamme oli:

Keskusta - Asevelikylä - Kivihaka - Böle - Metsäkallio - Kotiranta - Keskusta

Linja 8: Raastuvankatu - Hietasaarenkatu - (klo 12-20 Pitkäkatu - Vuorikatu - Vöyrinkatu) - Vanha linja-autoasema - Olympiakatu - Sepänkyläntie - Jukolantie - Viertolantie - Otsontie - Kivihaantie - Uusi bölentie Kp (+10)- Kivihaantie - Metsäkallionkatu - Pohjolankatu - Tapionkatu - Eisnäsinkatu - Rusnarinkatu - Porvarinkatu - Kustaalantie - Konepajankatu - (klo 7-11 Vanha linja-autoasema - Vöyrinkatu - Vuorikatu - Pitkäkatu - Rautatienkatu - Kauppapuistikko) - Hietasaarenkatu - Raastuvankatu – Kaupungintalo

Tunnustan, siitä on aikaa, kun viimeksi olen Vaasassa bussissa matkustanut.

Kyllä se tuntui sellaiselta kun odotinkin. Väkeä ei ollut ruuhkaksi asti, liikaa siis. Koululaisia tuli Keskuskoululta ja Rewell Centeriltä, - ja muutamia muita, vanhempaa väkeä, perhe lastenvaunujen kanssa ym.

Meno oli ”vauhdikasta” kääntyilyä, vääntelyä risteyksissä, kolinaa, moottorin vahva ääntä, ja koululaisten tuttua meteliä. Joissain kohdin oli töyssyhidasteitakin (Kotirannalla) kuten Hesassa ym. suurissa kaupungeissa. Bussin Ikkunat olivat auringon puolella kosteudesta läpinäkymättömät, toisella puolella paikoin likaiset, - olin päättänyt kuvata tämän reissun ikkunan läpi, ja tämä muodostui nyt haasteelliseksi.

Reittivalintamme oli hyvä. Olin kuullut paljon juttua siitä, että Vaasan keskustasta on hankalat yhteydet Kivihakaan, jossa on todella paljon ostospaikkoja. Eli omilla autoillaan asioiville helppoja kohteita, mutta autottomille asiakkaille turhan pitkän ja mutkittelevan reitin päässä. Linjan 8 reitti kyllä kierteli, mutta mielestäni perustellusti. Mutkia tuli koululaisillekin, ja joillekin bussimatka kotiin kesti jopa 30 minuuttia Keskuskoululta Metsäkallioon. No, se ei taida olla kohtuutonta. Samassa ajassa omassa lapsuudessani bussi kuljetti minut koulusta kotikylääni 20 km päähän. Päivässä siis 40 km, ja tunnin verran bussissa istumista, näin oli ensimmäisinä oppikouluvuosinani, kuutena päivänä viikossa syyskuun alusta toukokuun loppuun.

Jotkut ikkunan läpi ottamani kuvat ovat kelvollisia tämän jutun kuvakavalkadiin.
Nousimme uimahallin mäen päältä ihan tyhjään bussiin…Kuvat: AN. 22.9.2016. Bussilinjan 8 varrelta kuvattuja ikkunamaisemia.

Emme tällä kertaa nousseet bussista matkan aikana välillä pois, vaan kiesimme koko reitin kerralla. Koko reissu vei aikaa noin 50 minuuttia. Olen vakuuttunut siitä, että bussillakin ostosreissut kyllä onnistuvat, Kivihakaan ja Bölen ainakin!

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ps. Päivän Vasabladetin juttu kotikaupunkimme autoistumisesta on aika karua luettavaa siitä, mihin suuntaan on tällä vuosituhannella menty, ja ollaan menossa edelleen.

Lainaus Vasabladetista:

Inte lätt få Vasborna lämna bilen hemma
37858 antalet bilar, bussar och långtradare i Vasa 2016
28070 antalet bilar, bussar och långtradare i Vasa 2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...