tiistai 16. elokuuta 2016

Mitä paketissa on?
Kuvat: Aimo Nyberg, 16.8. 2016.

Vastaus: Paketissa on, - matemaattista taidetta.

Kyllä. Huoltotoimet ovat parhaillaan käynnissä, 19.8. asti.

Hollantilaisen Lucien den Arendin veistos Vera, paljastettu 1999, Onkilahden rannassa Vaasassa Palosaaren puolella saa pintaansa uuden maalin veistoskonservaattori Lasse Mattilan ammattitaidolla.

Veera on ehdottomasti yksi Vaasan kiinnostavimmista taideteoksista. Erityisen nautittavaa on teoksen ympäri käveleminen, Veran lähestyminen.

Jo teoksen nimi laittaa ajatukset pyörimään päässä.

Ja väri.

Ja sitten tietenkin tämä näennäisen yksinkertainen muoto.

Kävellen teosta lähestyessä on mahdollista löytää nurmikolla kohta, josta teos näyttää täydelliseltä punaiselta ympyrältä! Samoin on mahdollista löytää kohta, josta katsottuna teoksen läpi voi ihailla kaupunkia tasakylkisen kolmion muotoisesta katseluaukosta!

Katsojan on siis mahdollista löytää ja kokea muotojen muodonmuutos, joka sulkee ja avaa maisemaa, ja joka omalla ”valtaamallaan alueellaan” kantaa ylpeänä voimakasta olemustaan, väriään, - kuin aamuinen punainen uuteen päivään nouseva aurinko!

Puiston puusto on vuosien saatossa lievästi alkanut haitata näiden matemaattistaiteellisten havaintojen tekoa. Kaikesta huolimatta veistos on mielestäni energisen Vaasan yksi voimaannuttavimmista taide-elämyksistä.

Käy katsomassa, tutkimassa Veeraa kun se on jälleen näkösällä tämän viikon jälkeen.

Jos haluat lisätietoja teoksesta, niin katso tämän blogin kirjoituksiani seuraavien pvm. kohdalta: heinäkuun 17. 2015 ja joulukuun 13. 2015.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...