keskiviikko 31. elokuuta 2016

Ole utelias – mene metsään!

Asukasyhdistyksestämme eli Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n hallituksesta osa oli eilen (30.8.2016) tutustumassa Vaskiluodon metsään tehtyyn Zip Adventure Parkin kiipeilyalueeseen.

Kuuntelimme paikalla olleiden asiakkaiden kokemuksia, ja saimme hyvää informaatiota paikalla olleilta yrityksen työntekijöiltä.

Vaikutelmamme oli kaiken kaikkiaan positiivinen. Rakennelmat ja työt on siis mielestämme tehty hyvin.

Kokonaisarviotamme varten perehdymme vielä myönnettyyn toimenpidelupaan kaupungin rakennusvalvonnassa. Yrityksen esittämään toiveeseen (sanomalehti Pohjalainen) saada laajentaa ensi kesänä, asukasyhdistyksemme suhtautuu kriittisesti. Laajennuslupaa ei tosin ole vielä haettukaan.

Alueen tulee pysyä myös aitaamattomana, eli kaikkien Vaskiluodon metsää virkistysalueena käyttävien saavutettavissa olevana. Näin on oltava jatkossakin ympäri vuoden, kesät talvet, niin kaikenlaiseen kuntoiluun kuin myös muuhun luonnosta ja sen antimista nauttimiseen.

Vaskiluoto kuuluu asukasyhdistyksemme toiminta-alueeseen. Kantakaupungin lähivirkistysalueista tärkein on nimenomaan Vaskiluodon metsä.
Kuvat: AN, 30.8.2016. Kuntoradan käyttäjät, köysiradalla kiipeilevät ja kaikki muutkin Vaskiluodon virkistysalueella liikkuvat mahtuvat varmasti samaan metsään.

Vaskiluodon metsä ei ole metsäksi mitenkään kovin iso. Erilaisia metsätyyppejä on kuitenkin kiitettävästi, kosteikosta alkaen hienoihin kallioalueisiin asti. Koko metsää ei ole mielekästä hoitaa yhdellä ja samalla tavalla. Toimia on kohdennettava myös metsän merkittävän lajiston tarpeet huomioiden, - eli osa alueesta olisi syytä pitää edelleen koskemattomana, ja sallia siellä kaatuneet puut lahottajineen ja pieneliöstöineen.

Osassa metsää löytyy mielenkiintoista kulttuurihistoriallista kasvilajistoa, mm. saksalaisten hevostallien ajoilta 1940-luvulta, ja vanhempiakin muistoja on suurten purjeveneiden ajoilta, kun niiden painolastien mukana saatiin ensimmäisiä tuliaisia (vieraslajeja) merten takaa.

Metsä on myös paikoin aivan tavallista marjastukseen soveltuvaa mäntykalliota. Osa tästä on nyt annettu uudenlaiseen virkistyskäyttöön, - köysiratakiipeilyyn.

Millaisia kokemuksia Sinulla on Vaskiluodon metsään liittyen?
Oletko ollut mukana puolustamassa tätä aluetta jo vuosikymmeniä sitten?
Löytyykö sinulta vanhoja kuvia Vaskiluodosta?

Ota yhteyttä, - jaetaan kokemuksia, historiaa toinen toistemme iloksi!

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg,
VKA ry:n pj.
aimonyberg(a)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...