torstai 25. elokuuta 2016

Ensi vuonna laajennetaan?

Pari viikkoa sitten käyttöön otettu kiipeilypuisto Vaskiluodon metsässä aikoo lehtitietojen mukaan laajentaa toimintaansa kesällä 2017.

Tämän kesäinen rakennusprojekti sujui ”kuin Strömsössä”, Yrittäjä on kiittänyt kaupunkia nopeasta asioiden eteenpäin viemisestä ja myös asenteesta, myötämielisyydestä seikkailuradan rakentamiselle tähän erinomaiseen kohtaan Vaskiluodon metsässä.Kuvat: AN, 25.8.2016. Aamupäivällä ei asiakkaita vielä ollut. (rata on arkisin auki 13 -20)

Katso yrityksen Zip Adventure Park fb-sivut
https://www.facebook.com/Zip-Adventure-Park-986047008111772/


Sadesäästä huolimatta uutuus on vetänyt ainakin lapsiperheitä kokeilemaan kiipeilemistä. Vaasassa vierailevia turisteja, ja toki myös vaasalaisia lapsia on radalla vieraillut, ja ilmeisen tyytyväisinä ovat olleet!

Mahdollisuus kokea luontoa uudella erikoisella tavalla, ja testata omia seikkailukykyjään ohjatusti, on ns. tätä päivää. Vastaavia kiipeilypuistoja on Suomeen tehty jo muutamia muitakin.

Muistetaan kuitenkin, että metsän erinomaisuus myös tähän tarkoitukseen, ei voi tarkoittaa sitä, että on itsestään selvää saada laajentaa ko. toimintaa juuri tällä paikalla.
Tiukimman tulkinnan mukaan tätäkään kiipeilyaluetta ei olisi voinut rakentaa V-kaavamerkinnällä olevaan kaupungin virkistysalueelle. Lainvoimainen Vaasan yleiskaava ei salli rakentamista Niemeläntien varteen metsän puolelle. Tämä alue on ollut kiistanalainen. Ratkaisu syntyi vasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä muutama vuosi sitten, kun yksityishenkilön kanta voitti kaupungin toiveen saada tehdä tähän kerrostaloja.

Nyt kyseinen kiipeilyalue on rakennettu pika-aikataululla ja vain vt. rakennustarkastajan toimenpideluvalla vanhaan osayleiskaavan VP-kaavamerkinnän antamaan oikeuteen vedoten (VP = puisto, eli saa jotain rakennelmiakin tehdä).

Kävin asiasta mielipiteenvaihtoa kesäkuun lopulla vt. rakennustarkastaja Paula Kemppisen kanssa. Asiani koski siis 23.6. 2016 annettua rakennusvalvonnan päätöstä, § 426, lupatunnus 905-2016-438. Zip Adventure Park Ab Oy 905-403-123-25 KLEMETSÖ Uddnäsvägen 15, 65170 VAASA Rakennelma Placering av 2 st containers för kassaförråd och sociala utrymmen på skogsområde samt byggande av parkeringsområde och linbana.

Olin yhteydessa myös muihin virkamiehiin, kaavoituksessa ja toimeenpanevassa viheralueyksikössä (kasviasioissa, metsänhoitoasiat) Loma-ajan ja oman sairaslomani takia tämä ”asian jälkipuinti” jäi tänne syksyyn.

Eilisessä (24.8.2106) asukayhdistyksemme hallituksen kokouksessa sovimme, että käymme paikanpäällä perehtymässä tilanteeseen ensi viikolla. (Harmi, että tuskin kukaan meistä uskaltautuu oikeasti kiipeiluradalle, ikää kun on useimmilla sen verran paljon)

Kuuntelemme myös käyttäjien kokemuksia, ja haluamme lähestyä asiaa eri näkökulmista.

Sen jälkeen otamme asian harkintaan:
- on syytä kuulostella, miten asiaan on suhtauduttu rakennus- ja ympäristölautakunnassa?
- entä poliittisten päättäjiemme keskuudessa?
- miten yrityksen odostettavissa olevaan laajentumistoiveeseen suhtaudutaan aluetta kaikkeen muuhun virkistäytymiseen käyttävien keskuudessa?

Tässä mennään siis nyt – ja jatkossa sitten tiukasti asiassa pysyen, - kaikkien Vaskiluotoa virkistysalueena käyttävien puolesta toimien.

Aimo Nyberg VKA ry:n puheenjohtaja
aimonyberg(a)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...