sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Riittääkö Vaasalla poweria jatkossakin?

Energia-ala Vaasan nykyisenä johtotähtenä

Vaasa – Nordic Energy Capital
https://www.vaasa.fi/en/vaasa-nordic-energy-capital


Kuva: AN, 22.3.2016. Onkilahdenrannan puistoalue.

Onko Vaasan maineelle energia-alan keskittymänä katetta?

- Nyt tänään, -ja tulevaisuudessa kenties vieläkin vahvemmin?

- Missä vaiheessa Vaasan maine vahvana moottori- ja konepajakaupunkina muuttui energiaklusteri kaupungiksi?

- Onko tälle viime vuosikymmenten voimakkaalle nousulle nimettävissä ”kummisetiä/tätejä”?

- Onko kaikki mahdollinen tehty, jotta Vaasan vahvuudet tunnetaan maailmalla, Euroopassa, Suomessa ja omalla alueellamme?

Kyselen näitä, vaikkei vastauksia välttämättä kukaan osaa, eikä tarvitsekaan sanoa.

Kuitenkin jo näiden asioiden miettiminen on mielestäni sellaisenaan tärkeää ja hyödyllistä.


Mielikuvat ja todellisuus?


Kuva: AN, 22.3.2016. Onkilahdenrannan toimintapuistoalue, ns. Laivapuisto.

Millainen tämä alue on, miten se on viime vuosien aikana kehittynyt, siitä kirjoitettu mm. tässä vaasalaisessa blogissa: http://leikkipuistoprojekti.blogspot.fi/2013/09/onkilahden-toimintapuiston.html

Laivapuisto -nimellä tunnettua aluetta on rakennettu vuosikymmenen aikana Onkilahden ruoppausmassoilla ja muualta tuodulla täyttömaalla. Istutetut puut ovat vielä nuoria, pienikokoisia. Valaisimet, tolpat, toteemipaalut, monet laitteet muodostavat kävelyreittejä monenlaisille aktiviteeteille.

Kohde on nykyään yksi suosituimmista lasten leikkipuistoista Vaasassa. Virikettä löytyy monenlaiseen puuhasteluun ja pelaamiseen aivan pienimmistä lapsista aikuisille asti.

Puiston yleisilmettä hallitsee ”purjelaiva”. Se on erinomainen leikkipaikka, ja sen lisäksi mitä mahtavin viite Vaasan merelliseen historiaan.

Mielikuva merellisestä Vaasasta, purjelaivojen aikakaudesta on saatu luotua erinomaisen hyvin tälle lasten leikkialueelle! Tiedän, että ainakin Juha-Matti Linna (entinen oppilaani muuten) kaupunkisuunnittelusta on ollut tätä hanketta toteuttamassa. Työryhmään on toki kuulunut vuosien varrella monta muutakin osaajaa.


Entä löytyykö kaupungilta mielikuvia moottori- ja konepajakaupungista?

Joissakin kohteissa, kuten Vaasan sähkön uudisrakennuksessa Palosaaren sillan kupeessa, on nähtävissä laivan muotoja. Minusta nämä ovat hienoja vinkkejä, muistutuksia historiasta ja myös tästä päivästä. Isompia ja pienempiä esimerkkejä voi löytyä paljonkin. Kunhan kuljetaan silmät auki, ja luetaan näkemäämme.

John Wickström (Wickström oli suomalainen teollisuusmies, joka perusti Vaasaan vene- ja paikallismoottoreita valmistaneen Wickström-veljesten Moottoritehdas Oy:n) ja ne kymmenet muutkin viime vuosisadan ahkerat yrittäjät ja työntekijät ansaitsevat ehdottomasti jonkinlaisen muistomerkin kaupunkitilaan (pelkkä kadun nimi on ehkä liian vähän).

Eli näkyvän, todellisen kohteen, jossa voi oikeasti kokea historiallisia faktoja ja myös elää omia mielikuviaan, tunnistaa omia tuntojaan, suhdettaan kotikaupungin todellisuuteen.

Kun vaasalaisten kanssa juttelee, niin hyvin monilla on omia tai vanhempiensa kautta koettuja kokemuksia ja muistoja Vaasasta moottorien kaupunkina.

Joel Sellberg on tehnyt aloitteen kaupungille jonkinlaisen muistolaatan saamiseksi J. Wickströmin kotitalon seinään. Erittäin kannatettava ajatus!

Asukasyhdistyksemme on myös lähestynyt kaupunkia samansuuntaisella kirjeellä viime vuoden puolella.


Energia-alaa markkinoidaan vahvasti

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Vaasan energiaklusteria osattaisi tuoda esille, mainostaa ammattitaidolla. Sekä kaupungin toimesta, että alalla jo toimivien yritysten, ja myös vielä suunnitteilla olevien hankkeiden osalta.

Minusta on hyvä tarkastella, toimiiko koko vaasalainen viestintä yhteispelissä, samaa suurta linjaa ajaen. Vaasan kaupungin visuaalinen ilme, kaiken kaikkiaan, ja erityisesti netissä on hyvin tärkeä asia. Värimaailma, viestinnän nopeus, avoimuus, rohkeus, monipuolisuus, määrätietoisuus… tällaiset asiat viestivät siitä, ollaanko oikeasti tekemässä jotain merkittävää, itsensä uskoen.

Vaasan kaupungin viestinnällä on mielestäni energinen ote, joka näkyy kyllä kohtuullisen hyvin siellä missä sen pitääkin näkyä.

Myös energiaklusteri haluaa tulla näkyväksi, ja ”koko maailman tietoisuuteen”. Hyvinä esimerkkeinä tästä ovat suunnitteilla olevaan Wasa Stationin uuden teknologian energiaratkaisut. Ja hankkeeseen liittyvät monet projektit, yhtenä esimerkkinä

Vaasa – Energy education Strategy.

http://vaasanseutu.fi/app/uploads/sites/7/2015/03/Vaasa-Energy-Education-Strategy.pdf

Tutustu myös koko hankkeen nettisivustoon:

http://energyvaasa.vaasanseutu.fi/wasa-station/


Elämme päivän kerrallaan

Näkyväksi tehtyä historiaa tarvitaan. Mielikuvat ovat tosi tärkeitä. Ne pitävät meidät kiinni todellisuudessa, tässä ja nyt, ja avaavat mielikuvitukselle portit löytää kenties jotain ennen kokematonta ja ennen näkemätöntäkin.

Menneen ajan tapahtumista saadaan perspektiiviä nykyhetkeen, ja toivottavasti myös luottamusta tulevaisuuteen. Kun huominen tulee, on myös ylihuominen taas päivää lähempänä.

Kuvat ja tekstien koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...