perjantai 15. huhtikuuta 2016

Pieni arkkitehtuuriopas

Suomessa vanhinta kaupunkiarkkitehtuuria löytyy mm. Tammisaaressa ja Porvoossa. Nämä kaupungit välttyivät regularisoinnilta, joka 1600-luvulla muutti Suomen kaupunkien ilmeen. Esim. Tammisaaressa on edelleen suurelta osin jäljellä alkuperäinen katuverkko, joka kuvastaa keskiaikaista kaupunkirakennetta.

Kaupungissa on edelleen nähtävillä ja myös asuttuina koteina rakennuksia, jotka ovat peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvulta. Tammisaaren vanhan kaupungin kapeiden kujien kulkeminen on kiehtova arkkitehtoninen kokemus! Sopiva tutustumisreitti on esim. Raippatorilta Sepänkadun ja Ison Kirkkokadun kautta rantaa pitkin Liinakankurinkadulle.

Mitä Vaasasta löytyy?

Nyt kun Vaasan keskustan osayleiskaavaa ollaan tekemässä, on erinomainen syy pitää silmät auki, ja tarkkailla mm. kotikulmien rakennusten ikkunoita. Meillä on täällä Vaasan keskustassakin vielä paljon vanhaa, säilytettävää kaupunkikulttuuria.

Jos olet kuvannut tällaisia kohteita, niin julkaisen kuviasi mielellään tässä blogissa!

Tässä alla olevat kuvaesimerkit arkkitehtuurityyleistä ovat Tammisaaren museon esitteestä (Raaseporin matkailutoimisto), mutta kuvat ovat yleispäteviä.


Koonti: Aimo Nyberg aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...