keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Mielenkiintoinen asukasilta


Kuvat: AK, 26.4.2016. Asukasilta Vaasan sotilaskodissa.

Kalle Lanamäki vieraanamme

Monen alan kansalaisaktiivi Kalle Lanamäki on mm. tämän talven viimeisimpänä saavutuksenaan käynnistänyt uudelleen Korkeamäen asukasyhdistyksen.

Kalle oli eilen vieraanamme asukasillassamme, pitämässä alustuspuheenvuoron aiheesta: ”Miten pääsee vaasalaiseksi? Hur blir man vasabo?”

Sotilaskoti oli erinomainen paikka kuulla Kallen elämänvaiheista. Saimme kuulla koskettavia kohtaloita, tarkkaan muistiin painautuneita yksityiskohtia vuosikymmenten takaa. Kallella riitti tarinaa rönsyineen koko tunniksi.

Vaasa ei välttämättä ole ollut helppo paikka muiden tänne tulla. Eikä ehkä ole vielä tänä päivänäkään.

Muisteluilloille on nyt suorastaan ajanhengen tilaus. Mielestäni tällaisia kohtaamisia tarvitaan ehdottomasti lisää! Suomen tulevan juhlavuoden 2017 teema on Yhdessä, - otetaan haaste vastaan, ja kohdataan toinen toisiamme. Niin yhdistyksinä kuin yksilöinäkin, - erilaisina ja ainutlaatuina ihmisinä.

Elämänkokemusten jakamisesta voisi toivoa tulevan ”suorastaan muoti-ilmiön” yhteisen Suomemme juhlavuonna. Uskoakseni, muistojen esiin nostaminen, - kerrottuina, ja mahdollisesti myös kirjallisina ja kuvadokumentein täydennettyinä, yhdistää meitä kansakuntana, lähentää eri sukupolvien näkemyksiä toisistaan, ja parhaimmillaan tuo iloa ja uskoa tulevaisuuteen.

Mukanaolo tällaisessa työssä on ehdottomasti kotiseutuyhdistysten ja myös asukasyhdistysten velvollisuus. Itse asiassa tämä on vapaaehtoistoiminnan oleellisinta aluetta, paluuta omille juurille.

Menneissä vuosikymmenissä riittää kerrottavaa, myös asioita joista ei aina ole haluttu kovin suureen ääneen puhua.

Kiitokset vielä Kalle Lanamäelle.

Teksti; Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...