sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Puolustettavia arvoja

Vaasan keskusta-alueen osayleiskaavan luontoselvitykset 

Osayleiskaava luonnos Vaasan keskusta-alueesta on parhaillaan nähtävillä (17.3 – 19.4). Mielipiteitä kaikesta tähän liittyen pääsee kertomaan tiistaina 5.4. klo 18 – 20 pidettävässä infotilaisuudessa Arbiksella.

Asukasyhdistyksemme ottanee asiaan kantaa 12.4. hallituksemme kokouksessa.

Toivotaan, että mielipiteitä osayleiskaava luonnokseen esittävät niin tavalliset vaasalaiset kuin muutkin paikalliset yhdistykset ym. tahot.

Vaasan keskustan osayleiskaavaluonnoksen liitteissä riittää perehtymistä. Kaikkea ei kait kukaan pysty omaksumaan, ei edes lukemaan. Sivuja kun on yhteensä lähemmäs 600.

Luontoasioista on mielenkiintoinen selvitys. Alle 30 sivua (ja sitten tietenkin tämän selvityksen liitteet…) Otan esille yhden kuvan:


Nämä asiat ovat perinteisesti olleet enemmän ympäristöaktiivien intresseissä, mutta asukasyhdistyksen kannalta asiat tulevat tärkeiksi myös mahdollisten uusien tielinjausten takia.

Yllä oleva kuva on luontoselvityksestä vuodelta 2010.

Olosuhteiden muutoksia on kuitenkin tapahtunut ja tapahtuu koko ajan.

Juckasgrunnan koki pari kesää sitten merimetsojen valtauksen. Eteläisen kaupunginselän muutkin mahdolliset merimetsojen pesintäpaikat taitavat olla jo ”menetetty”. Seuraamuksia tästä saattaa tulla mm. suunnitelmiin tehdä tie yli Sundominlahden.

Vaasan keskussairaalan takana on ollut mustavaristen pesintäreviiri. Sairaala-alueen laajeneminen on ajanut kannan ahtaalle, ja mustavariksia näkyy nyt alueella pesintäpuuhissa muuallakin.

Emäntälahdella on selvitysten mukaan mm. viitasammakkoja.

Kasveista en ainakaan vielä onnistunut löytämään selvityksiä.

Asiat tulee minusta kirjata, selvittää jo tässä vaiheessa, eikä esim. vasta asemakaavavaiheessa.

Niille, jotka sanovat, ettei tällaisia asioita saa ottaa huomioon, totean: luonnonsuojelulain 49 § mukaiset, ja EU direktiivien määräämät selvitykset on aivan pakko olla tehtynä. Lait ovat meidän ihmisten tekemiä. On myös meidän vastuulla, että luontoarvoja kunnioitetaan, paikalliset ja globaalit ympäristöt säilyvät monimuotoisina, rikkaina myös tulevien sukupolvien iloksi.

Tapaamisiin tiistaihin, Aimo Nyberg

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä postauksesta. On hienoa, että luontoselvityksiä tehdään. Meidän tuttu on myös puhunut, että tietää alueen jolle ollaan tekemässä luontoarvojen perusselvitystä. Hienoa, että näitä asioita ei unohdeta. https://www.faunatica.fi/luontoselvitykset

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...