sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Sääliä saa pyytämättä, kateus on ansaittava

Kalle Lanamäen mielipidekirjoitus

Julkaistu 17.4.2016 Pohjalaisessa
 

Sääliä saa pyytämättä, kateus on ansaittava

Kari Uusikylän korkeaveisu röyhkeydelle ja ahneudelle (Pohjalainen 13.4.) oli pysäyttävä kokemus. Jokainen, jolla vielä on käsitys turmeltumattomuudesta, varmaan allekirjoittaa Karin teesit.

Ahneus ja röyhkeys ovat sukua alkoholismille. Kyseessä ovat sairaudet, joista ei voi parantua ilman potilaan omaa tahtoa. Vaikka Panama-episodin jälkeen Wahlroosinkin ivallisuus hivenen väistyi, on kyseenalaista, onko ”suunsoittaja katolla” kiinnostunut pelastamaan ihmisarvostaan edes rippeet.

Hän ja hänen kaltaisensa ovat seteliselkärankaisia, jotka mieluummin häpeävät hetken, etteivät katuisi kauan. Ehkäpä he tiedostavat menettäneensä kunniallisuutensa lopullisesti, joten miksi luopuisivat bisneksistä, ”joissa ei ole mitään väärää”.

Wahlroos on vain tavaramerkki. Valitettavasti hänen kuvaamaansa älykkääseen 20 prosentin joukkioon mahtuu liian monta suomalaistakin pyrkyriä.

Heille on leimallista, että saadut miljoonat pitäisi kasvattaa miljardeiksi. Ei siksi, että nälkä uhkaa, vaan että on pelimerkkejä poikien väliseen nokkimajärjestykseen. Puolustuksena on sanonta: ”Sääliä saa pyytämättä, mutta kateus on ansaittava.”

Yhdysvalloissa ei arvosteta hengen jaloutta kovin korkealle, sillä sen mittaaminen on työlästä. Jenkeissä uskotellaan, että keräämäsi varallisuus kertoo, miten arvokas olet yhteisössäsi.

Kunpa oikeasti saisikin ostaa ihmisyyttä. Vaikka minut leimattaisiin vain kateuttani kirjoittaneeksi, uskon, että kun Nallen kanssa täältä lähdemme, on meillä aika yhtenevä matkavarustus. Toivon, ettei määränpää ole sama."

Kalle Lanamäki

Vaasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...