sunnuntai 30. elokuuta 2015

Tule mukaan teatteriin!

Olemme varanneet 20 paikkaa Vaasan kaupunginteatterin kenraaliesitykseen perjantaina 11.9. 2015 klo 19.00. (Näytelmän John Wickströmin elämä kantaesitys on lauantaina 12.9.2015)

Näytelmä on ajankohtainen, paikallishistoriaa tihkuva, dramaattiseksikin mainostettu John Wickströmin elämä. Katso lisää teatterin sivuilta:
http://www.vaasankaupunginteatteri.fi/etusivu

Lipuja voit kysellä tämän viikon ajan! Riitta Kankaanpää-Waltermannilta tai Aimo Nybergiltä, 050-3308540. Huom! Jos olet ilmoittautunut mukaan, etkä ole vielä käynyt lunastamassa lippuasi (18 euroa), niin tee se pikaisesti. Ilmoita teatterin kassalla, että kuulut ryhmään VKA! Tähän kenraalinäytökseen on ainakin vielä tilaa. Mukaan ryhmäämme ovat tervetulleita kaikki halukkaat asukasyhdistyksemme ystävät Vaasasta ja tottakai muualtakin. Hinta on siis tässä esityksessä 18 € kaikilta.

Wickstömeillä oli huvila Vaskiluodosssa

Tämä huvila on nykyään Aatto ja Alice Wuorenlinnan omistuksessa. (Lue lisää rakennuksen vaiheista tästä blogista 21.6.2015 Historian havinaa)
Aatolla on Wickströmeistä omakohtaisia muistoja lapsuudestaan, kun hänen vanhempansa olivat vuokralla tässä samaisessa Wikströmien huvilassa. Mm. tämän Aatto kertoi meille kesäkuussa, kun pidimme kokousta tässä ainutlaatuisessa ympäristössä:

”Wickströmit olivat baptisteja ja järjestivät suuria baptistiseuroja ja upotuskasteita, joissa uitiin” siunatussa vedessä” valkoisissa kaavuissa huvilan rannassa. Olen näitä seremonioita itse nähnyt pikkupoikana. Asuimme silloin vuokralla osassa ko. huvilan monista huoneista. Muistan tapauksen, kun olin vanhempieni mukana kalassa, isä souti ja äiti veti uistinta, miten saadut hauet ihmetyttivät seurakunnan kasteseremonioihin osallistuvia baptisteja.”

Noissa baptistiseuroissa oli mukana myös USA:sta palannut teollisuusneuvos ja rouva John ja Ida Wickström, joiden yritys valmisti jo 1898 Caloric merkkistä automobiliä Chigagossa ennen Henry Fordia. Koska pankkiirit siellä eivät uskoneet auton koskaan voittavan hevosta, eivätkä myöntäneet lainaa massatuotannon aloittamiseen, niin he palasivat sieltä, ja aloittivat suosituiksi tulleiden Wickströmin venemoottoreiden valmistuksen täällä Vaskiluodossa, saaren eteläosassa olevassa tehtaassa.

Katso lisää John Wikströmistä wikipediasta

Antti Tuurin laatutyötä

Tämän syksyn näytäntökausi Vaasan kaupunginteatterissa avataan näyttävästi Antti Tuurin kirjoittamalla kantaesityksellä John Wickstömin elämä. Odotettavissa on asiaan perinpohjin perehtyneen kirjoittajan laatunäytelmä. Tuuri on etsinyt mm. maakuntamuseon arkistoista, säilyneistä kirjeistä jne, tietoa tehtailijan vaiherikkaasta elämästä.

Odotettavissa on siis myös melkoinen paikallishistorian kertauskurssi. Aikakausi, josta näytelmä kertoo on myös mitä mielenkiintoisin. Tätä näytelmää ei voi kerta kaikkiaan jättää näkemättä.

Näytelmän ohjaus on teatterijohtaja Erik Kiviniemen. Sanomalehti Pohjalaisessa (28.8.2015) Kiviniemi kertoo, että ”joissain kohdissa oli pakko laittaa mutkia suoriksi, eli on siellä vähän fiktiotakin”. Näinhän taiteessa saa ja tuleekin olla!

On hienoa, että Vaasassa, nykyään energiaklusteriaan vahvasti mainostavassa kaupungissamme, nyt nostetaan esiin John Wickström ja hänen elämänsä.
Tämä näytelmä ehkä merkittävimmistä 1900-luvun paikalliseen teolliseen kehitykseen vaikuttaneesta vaasalaisesta sopii ilman muuta myös muille kuin insinööreille ja tekniikasta kiinnostuneille. Ehdottomasti heillekin, mutta erinomaisesti meille kaikille.

 


Tämä näkymä nykyisestä Vaskiluodosta (30.8.2015) saattoi olla hieman toisenlainen baptistiseurakunnan suorittaessa rannassa uppokasteita. Maankohoamisen myötä ranta on ainakin mataloitunut ja ruovikoitunut, mutta paikka on joka tapauksessa sama. 

Teksti ja kuva: Aimo Nyberg 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...