perjantai 21. elokuuta 2015

Pidettiin silmät auki

Kävelimme Vaasan keskustassa, ja katsoimme tarkkaan mitä nähdään. Kohteenamme oli kaupunkikuva, erityisesti arvorakennukset, patsaat ja muistomerkit.

Vaasan keskustassa riittää katseltavaa. Historiaa ja tätä päivää. Puhuimme paljon, nostimme katsetta ylös, ja välillä taas alas, kun etsimme Vaasan ystävyyskaupunkien nimiä katutason laatoista.

Tunti ja vartti meni hetkessä. Mielenkiintoinen yllätys oli nähdä, kun Vapaudenpatsaalle kokoontunut Paappamopoporukka polkaisi tasan puoli seitsemän pärisevät ajokkinsa käyntiin, ja lähtivät jonossa ajelulleen! Hienoa nähdä, että harrastajia riittää tämänkin nostalgisen asian parissa!

Vaasan Folkhälsan-talo alkaa olla valmis. Sisällä toiminnat ovat jo hyvässä vauhdissa, kaikki toiminnat sujunevat siellä kaikin puolin hyvin. Ulkopuolelta alkaa myös näyttää viimeistellyltä. Palokujan puolella tosin on vielä työt kesken. Pölyävää katutyötä joudutaan tekemään, koska katutasoa siellä nostetaan. Samalla siistiytyy myös Yrittäjäpatsaan ympäristö. Se saa nyt hienon ja arvokkaan kivistä tehdyn kävelyalueen ympärilleen.

Folkhälsan talo, tai siis sisäpiha, oli tämäniltaisen kävelytapahtumamme lähtöpiste. Otin ennen lähtöä muutaman kuvan alueesta. Muutos muutaman vuoden takaiseen on melkoinen. Kuvat ovat jutun lopussa.

Alueelle on istutettu paljon uutta viherkasvillisuutta, jopa puita, korvaamaan ainakin osittain sitä rehevää kasvien ja puiden kasvustoa, joka jäi rakentamisen alle. Samassa osoitteessa aikaisemmin olleesta, tulipalon tuhoamasta Club 25:sta, voi yrittää löytää muistikuvia tutkimalla tarkkaan tätä nyt paikalle noussutta rakennusta. Väreissä ja muotokielessä on viitteitä historiaan, jopa valokuvilla on haluttu säilyttää muistoja menneestä.

Meillä oli ilo käyttää reittinämme Folkhälsanin tekemää ja julkaisemaa esitettä TORIREITTI, TORGRUNDAN, eli 1,3 km kierrosta Vaasan keskustassa. Esitteen valmistamisesta on syytä antaa suuret kiitokset vapaaehtoishankkeena toimineelle Folkhälsans Resurspool i Österbottenin työryhmälle.

Heidän tekemänsä perustietopaketti, esite yhteensä 21 kohteesta Vaasan torin ympäristössä, on ollut niin suosittu tänä kesänä, ettei Turisti-infosta, eikä Folkhälsaniltakaan enää löydy yhtään kappaletta näitä vihkoja suomenkielellä. Onneksi sama informaatio, tekstit ja kuvat voi katsoa myös netistä
Vaasan Folkhalsanin sivuilta ruotsiksi ja myös suomeksi.

Viikon päästä torstaina 27.8. 2015 klo 18 – 20 on mahdollista tulla mukaan toiselle kaupunkikävelylle, eli kuljemme POHJOISEN RANTAREITIN, 2,3 km matkan. Tämäkin kävelytapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Luonteeltaan kävely ei ole yksinomaan historiallisten faktojen esiintuomista, vaan pääpaino on mukana olevien ihmisten kertomuksissa ja muisteluissa. Matkanteko yhdessä on hauskaa. Tervetuloa kaikki mukaan!

Tänään mukana olleilta heräsi innostus myös sellaisista kaupunkikävelyistä tai tutustumisilloista, joissa vierailtaisiin rakennuksissa sisällä. Erityisesti kiinnostusta olisi niihin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin, joissa esillä on taidetta ja hienoja arkkitehtonisia yksityiskohtia. Hartmanin talosta puhuttiin, ja keskustan muistakin komeista rakennuksista kyseltiin.

Tässä olisi erinomainen projekti, yhteishanke esim. Vaasan ja Mustasaaren oppaiden kanssa toteuttaa tällaisia tutustumiskäyntejä.


Kannattaa tutustua myös virallisten oppaiden yhdistykseen: http://www.vaasamustasaarioppaat.fi/


Tähän loppuun vielä muutama kuva Folkhälsan talon piha-alueilta. Talo rakennettiin vuosina 2013 – 2015. Pääsuunnittelijoina toimivat arkkitehdit Aitoaho & Viljanen.
Teksti ja kuvat Aimo NybergEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...