perjantai 24. lokakuuta 2014

Valkolinnasta vielä

VALKOLINNA

Tekstilainaus vihkosesta VILJO REVELL 100 VUOTTA 2010, KAUPUNKIKIERROS, VAASASSA REVELLIN JALANJÄLJILLÄ, Vaasan kaupunki.

”Valkolinna valmistui vuonna 1939 suojeluskuntataloksi. Rakennuksessa oli tykkihalli, järjestön kokoontumistiloja sekä luentosaleja. Siihen liittyi ensimmäisessä vaiheessa myös aluepäällikön asunto, joka myöhemmin purettiin kerrostalon tieltä.

Tykkihallin laajennus valmistui vuonna 1942 rakennuksen pohjoispäätyyn. Kokonaisuus oli tyyliltään modernin funktionalistinen valkoisine pintoineen, tasakattoineen ja kattoterasseineen.

Suojeluskunnat lakkautettiin vuonna 1944 ja Valkolinna siirtyi OTK:n omistukseen. Muutos lihanjalostustehtaaksi valmistui vuonna 1951. Rakennuskokonaisuuden linjakkuus hämärtyi ja rakennuksen luonne muuttui merkittävästi. Rakennusliike A. Hakoranta osti kiinteistön 60-luvun lopulla ja on käyttänyt sitä varastona.

Valkolinna on suojeluskuntatalojen joukossa poikkeava modernin, korkealaatuisen arkkitehtuurinsa johdosta. Rakennuksen loistokausi jäi kuitenkin kovin lyhyeksi suojeluskuntien lakkauttamisen vuoksi. Valkolinna on suojeltu asemakaavassa, mutta tällä hetkellä purku-uhan alla.”

Tässä mennään nyt
Kuva: AN. (30.9.2014) Vaasan Valkolinnan rippeet, eli mitä on jäljellä Viljo Revellin alun perin 1939 suojeluskuntataloksi suunnittelemasta arvorakennuksesta.

Kohteen suojelu epäonnistui, monestakin syystä. Miksi näin kävi? - Sitä on syytä oikeasti miettiä.

Alkuperäisen Valkolinnan ja tontin kohtaloksi on ollut ”tulla muutetuksi rahaksi” pala palalta. Loppusuora on edessä, kun raunioitunut rakennus puretaan, ja tilalle tehdään parkkihalli uusien Valkolinna tornitalojen asukkaiden käyttöön.

Sanomalehti Vasabladetin mukaan (22.10.2014) uusimmat suunnitelmat ovat valmiit. Alkuperäiset, vielä jäljellä olevat Valkolinnan rippeet puretaan, ja tilalle tulee pysäköintitalo, ja sen eteen korkea kerrostalo, joka on samantyylinen kuin tontilla jo oleva ensimmäinen korkea kerrostalo, nimeltään Asunto Oy Vaasan Valkolinna Bostad Ab.
Tekstin koonnut Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...