perjantai 10. lokakuuta 2014

Satuja aikuisille (K12)

Näin museoviikon ollessa jo loppusuoralla, oli todella hienoa olla läsnä tänään Pohjanmaan museon Satuja aikuisille -näyttelyn avajaisissa.

Taiteilijat Kaarina Heikinheimo, Tiina Lehtimäki ja Nina Vana ovat onnistuneet erinomaisesti luomaan ennen kaikkea yhteisnäyttelyn, jossa työt yhdessä ovat paljon enemmän kuin olisivat kunkin taiteilijan esittäessä töitään yksikseen.

Inspiraation lähteiksi he ovat ottaneet Karl Hedmanin kokoelman taideteoksia, esineitä ja muuta materiaalia.

Pohjanmaan museon Karl Hedman -juhlavuosi saa näin ennennäkemättömän upean päätöksen!

11.10.2014–11.1.2015 SATUJA AIKUISILLE

POHJANMAAN MUSEO ja TERRANOVA - MERENKURKUN LUONTOKESKUS
Museokatu 3, 65100 Vaasa | Puh. +358 (0)6 325 3800

Avoinna ti, to-su 12-17, ke 12-20, maanantaisin suljettu. Pääsymaksu 7/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Kuvat 1-5: AN. Pohjanmaan museon näyttelyn avajaiset, 10.10.2014.

1. Baisér de la Mort, Nina Vanan esitys & video (ikäraja K12)

 2. Hedmanin kokoelman teosta Giovanni da Bolognan ”Sabiinitarten ryöstö” (1700-luku) on käytetty näyttelyn taideteoksissa inspirsaation lähteinä häkellyttävän hienosti.

3. Sir Thomas Lawrencen (1769-1830) öljymaalaus Naisen muotokuva, ja Tiina Lehtimäen sekatekniikkatyö, Rouva Kalla-Roseman, 2013


4. Kaarina Heikinheimon tekstiilityöt ja Tiina Lehtimäen sekatekniikalla tehdyt taulut on koottu näyttelytilaan niin, että molempien teoksista tekee mieli etsiä ja löytää jotain samankaltaista, muodoissa, rytmeissä, aiheiden yksityiskohdiossa ja sisältöjen suurissa teemoissakin.

Tekijät ovat todellakin päästäneet mielikuvituksen valloilleen, teoksiin voi uppoutua nauttimalla monista kuvallisista vinkeistä,  -eikä ainoastaan taidehistorian alalta.


5.  Teokset ovat pääasiassa suurikokoisia, niin Tiina Lehtimäen taulut, kuin Kaarina Heikinheimon ripustetut ja lattialla seisovat tekstiilityötkin ottavat tilan hyvin haltuunsa. Ja kutsuvat, houkuttelevat uteliaat katsojat "taidekierrokselle".

Teokset täyttävät laadukkaana kokonaisuutena Pohjanmaan museon yläkerran näyttelysalin. Uskoakseni tälle näyttelylle on odotettavissa menestystä, valtakunnallisestikin.


Lopuksi vielä täsmennys tämän ”aikuisten satumaan” ikärajasta. K12 koskee vain Nina Vanan esitystä. Esitysten ajankohdat löytyvät museon nettisivuilta, seuraava esitys lauantaina 18.10. klo 14.

Avajaisissa on väkeä enemmän kuin pitkään aikaan. Näyttää siltä, että meillä on täällä Vaasassa meneillään kulttuuripuolella voimakas vaihe, eli eteenpäin menemisen meininki. Organisaatiouudistukset ovat olleet hyväksi, pienet ja isotkin ravistelut ovat aiheuttaneet sen, että nyt halutaan satsata osaamiseen ja uusiin ideoihin.

Ollaan tästä iloisia ja kiitollisia. Vaasa on kuuluisa kulttuuristaan, niin taiteen tekijöistä kuin kulttuurin kuluttajistakin.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...