tiistai 5. elokuuta 2014

Olipa rajua






















Kuva FB:sta, Paula Blåfieldin kuva. 4.8.2014

Eiliset luonnonilmiöt Vaasassa
, harvinaisen kovat ukkosmyrskyt, valtavat sademäärät hulevesiongelmineen, poikkeuksellinen kuumuus ja hetkellinen äkillinen viileneminen, ylittivät valtakunnaallisen uutiskynnyksen.

TV:n säätiedotuksissa olosuhteita kuvailtiin sen verran dramaattisesti, että ainakin meille sukulaiset soittelivat ja kyselivät miten täällä ollaan pärjätty?

Sosiaalinen media on myös jakanut kuvia ja videoita epätavallisen suurista vesimassoista mm. juuri palkinnon saaneella saneeratulla Vaskiluodon sillalla.

Taivaalta satanut vesimäärä ja kaupungista pitkin Vaasanpuistikkoa valunut vesivirta ei riittävässä määrin ehtinyt hulevesivesijärjestelmään, vaan tulvi kohtuullisen pitkän ajan lammikoissa sillalla.

Ongelmia oli monin paikoin muuallakin. Keskustassa on monta ongelmallista alavaa paikkaa, jonne vesi joka sateella kerääntyy. Hulevesijärjestelmän kanssa Vaasassa on tehty pitkäjänteistä työtä jo pitkään, uranuurtajana mm. Jorma Panu, jonka ideoita on viety eteenpäin. Nykypäivinä olosuhteet ovat vaan menneet vielä enemmän äärimmäisiksi, ja on selvää, että jatkossakin ongelmiin valitettavasti törmätään. Äkillisiä, yllättäviä tilanteita tulee eteemme varmasti kaikkina vuodenaikoina.

Raastuvankadulla, uimahallin mäessäkin olisi eilen voinut hyvin järjestää Vantaanjoen kaltaiset kaljakelluntakisat. Kumiveneillä, uimapatjoilla olisi voinut mäkeä hyvinkin laskea. Hetkittäin rankkasateen ollessa kovimmillaan molemmilla kaistoilla koko kadun leveydeltä virtasi ”koski”, jossa autot aurasivat ajouraa, kuin kalat noustessaan kutemaan.

Tässä vielä lainaus Asko Halmeen eilisestä FB-päivityksestä, tilanteesta Vaskiluodon sillalla.

 ” Päätin tänään pistäytyä ensin kävellen ruokaostoksilla marketissa ja sitten päivärutiinien mukaisesti pienellä lenkillä ja “avantouinnilla” Hietasaaressa. Sääennusteiden mukaan piti olla hankala +32 asteen hyperhelle. Kotiin kävellessä alkoi tippua isoja pisaroita ja lopulta kaatosade ukkosen säestyksellä. Se kuitenkin loppui melko nopeasti ja onneksi lähdin kävellen enkä autolla liikkeelle.

Pitkä autojono täytti Vaasanpuistikon melkein kirkolta saakka ja Koulukadulla lisäjonottajia. Syykin selvisi: Sillan alkupäässä oli kaksi isoa uima-altaan näköistä lampea joiden ylittämiseen olisi tarvittu amfibioautoja. Jokin pieni asvaltilla oleva “lattiakaivo” ei niellyt lyhyen ukkossateen vesimääriä. Autot yrittivät vuorotellen kiivetä korkeammalla oleville jalankulkukaistoille tai pyörätielle jottei moottori vedessä olisi sammunut tai kuljettajan jalat kastuneet.

Kun uimareissulta kävelin noin tunnin kuluttua takaisin ei tilanne ollut paljoa parempi koska lisää vettä oli satanut. Ympäristön kannalta ja jalankulkijan perspektiivistä tämä uusi silta on melko onnistunut. Muistaakseni asukasyhdistyksemmekin kehui sitä. Pienen viemäröintivirheen insinöörit silti näyttävät tehneen ja saisivat sen korjata. Sinänsä ukkossade paransi ilmaa ja ehkä ensi yön voi hikoilematta nukkua.”

Asko

Haluatko sinä julkaista kokemuksiasi tai kuviasi, videoitasi tällä sivustolla?
Ota yhteyttä, aimonyberg(at)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...