perjantai 18. huhtikuuta 2014

Hiljainen haaste

Ajankohtaiseen museokeskusteluun seuraava ajatus:

Laitetaan pystyyn keräys, ja autetaan rahapulassa olevaa kaupunkia / museoita huolehtimaan Vaasan upeista patsaista ja muistomerkeistä.

Hankkeen tulee olla useamman vuoden mittainen, esim. Suomen itsenäisyyden 100-v. juhliin ulottuva pitkäjänteinen projekti. Tavoitteena olisi saada kaupunkimme merkittävät patsaat ja muistomerkit arvoiseensa kuntoon isänmaamme satavuotisjuhliin mennessä.

Asukasyhdistyksemme on ollut huolissaan patsaiden ja muistomerkkien kunnossapitämiseen tarkoitettujen määrärahojen niukkuudesta. Edellisvuosina kantakaupungin alueella järjestämiemme patsaskerrosten yhteydessä olemme aina myös keskustelleet käyntikohteiden kunnosta.

Monilla kierroksilla mukana olleilla asenteena on ollut jopa tarjoutua itse pesemään ym. siivoamaan patsaiden ympäristöjä. Roskien poisvieminen patsaiden ympäriltä onkin sallittua kansalaisaktivismia, mutta itse patsaita eivät asukkaat, eivätkä turistitkaan, saa ilman lupaa omatoimisesti lähteä kunnostamaan. Ideat ”kummipatsaista tai kaupunginosapuistoista” ovat tärkeitä, mutta ainakaan toistaiseksi ei tähän ole päästy. Ohjeistuksen tekeminen tällaiseen toimintaan on kovin vaativaa, ja vastuukysymykset suuria. Patsaiden kohdalla saattaa olla kyseessä hyvinkin suuret rahallisetkin arvot.

Patsastalkoisiinkin ollaan varmasti halukkaita, jos saamme asiantuntijoita mukaan, vetämään tapahtumia.

Huoli patsaiden ja muistomerkkien kunnosta on aito, ja voisi tarkoittaa myös sitä, että kunnostukseen ollaan valmiita lahjoittamaan pieniä summia itse kukin, ja erilaiset yhdistykset kenties enemmänkin.

Vaasalaiset haluavat, että kaupunkimme on siistissä kunnossa, ja että kaupunkikuvaamme arvostetaan. Vaasassa patsaita on todella paljon. Myös koko valtakunnan kannalta merkittäviä kohteita on poikkeuksellisen monta. 1918 Vaasassa oli hetken ajan myös Suomen hallitus. Vaasalla on oma vastuunsa ja velvollisuutensa koko Suomenkin 100-v. juhlallisuuksissa.

Asukasyhdistyksemme hallitus onkin valmistelemassa kevätkokoukseemme 15.5. ehdotusta, että paikalliset yhdistykset, asukasyhdistykset ja muutkin halukkaat, ottavat vastaan ns. ”hiljaisen haasteen”, ja osallistuvat itse määrittelemällään summalla vuosina 2014 – 2018 rahankeruutalkoisiin Vaasan patsaiden ja muistomerkkien puolesta.

Asian valmistelu on aloitettu, ja yhdistyksemme hallitus miettii asiaa ensi viikon keskiviikon kokouksessamme. Hankkeelle on luotava selvät ohjeet, ja sille on tietenkin saatava myös Vaasan kaupungin ja museopuolen toimijoiden suostumus.

Aimo Nyberg, kuvataiteen lehtori, VKA ry:n pj.
Kuva: AN. Inkeripatsas (kuvattu 3.12.2011) Vaasan moottoritien ja Lastenkodinkadun kulmassa kertoo omaa koskettavaa tarinaansa.Kuva: AN. (kuvattu 1.10.2011). Tämä Pisara teos Suvilahdessa on uusimpia Vaasaan hankituista taideteoksista. Tämäkin teos ansaitsee paikkansa, sen muotokieltä, suhdetta ympäristöönsä eri vuodenaikoina on mukava seurata.

Onko ehdotuksia Patsasretkeksi ensi kesälle?

Pyöräillen tai kävellen? Esim. Palosaaren ja Suvilahden välillä. Jonkinlainen kierros toteutettaneen taas elokuussa Taiteiden Yön aikoihin.

Soittele, ja kerro ideoistasi! Aimo, 050 3308540

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...