Sitoutumaton ja vapaa kaupunkiblogi. Myös Sinun kirjoituksillesi ja kuvillesi!
tiistai 15. huhtikuuta 2014
Millainen kesä tulee?
Kuva: AN. Näkymä Palosaaarelta Varisselälle päin 6.4.2014.
Pidätkö kirjaa luonnonilmiöistä? Teetkö ennustuksia tulevasta kesästä, juhannussäästä ym. Millaisia havaintoja, luonnonkierron merkkejä, käytät ennustusteni perusteluina?
Itselläni ei ole tapana pitää kovin tarkkaa luontopäiväkirjaa kirjaamalla asioita ylös. En ilmeisesti ole riittävän järjestelmällinen. Toiset uskovat tilastoihin, keskiarvoihin, pitkäaikaisiin rytmeihin, minä nautin enemmän sattumuksista. Minua kiehtovat enemmän erikoiset sääilmiöt, poikkeamat tavallisuudesta. Hetket.
Syy tähän voi olla valokuvausharrastus. Vaikka valtaosa kuvista onkin ihan jokapäiväisiä asioita, eteen tulevia tilanteita, niin aina kun saa napattua jotain erityistä, tuntee onnistuvansa.
Kyllä valokuvatkin kertovat vuoden kierron rytmeistä, ja myös siitä, millaisia kesiä on ollut. Olen alkanut luokitella kesiä neljän k-kirjaimen mukaan. On kuivia kesiä, kuumia kesiä, kosteita kesiä ja kylmiä kesiä. Harvoin täällä Vaasassa on ollut minun muistini mukaan kahta täysin samantapaista kesää peräkkäin. Ihanan lämpimän kesän jälkeen odotetaan, että seuraavakin olisi sellainen, mutta toisin on käynyt.
Toivon nytkin lämmintä ihanaa kesää, vaikken ennustajan viittaa itselleni osaa ottaakaan.
Peruskoulun opettajana odotan tässä vaiheessa vuotta jo kesää. Ja tottakai myös suvivirren laulamista kouluvuoden päätteeksi. Suvivirsi liittyy myös sääilmiöihin. Historia kertoo, että suvivirsi otettiin virsikirjaan vuonna 1701. On esitetty käsityksiä, että vuosien 1696 ja 1697 kesinä olleet ankarat olosuhteet olisivat olleet kesää, aurinkoa, lämpöä ja Jumalaa ylistävän virren syntymisen taustalla.
Silloisessa Ruotsin itäosassa, eli täällä meidän kotomassamme oli 317 vuotta sitten ankara halla, sateet tuhosivat sadon, ja seurauksena oli nälänhätä. Kerjäläislaumojen edetessä paikkakunnalta toiselle myös taudit ja kurjuus kaiken kaikkiaan levisivät ennenkokemattomassa määrin. Lähes kolmasosa kansastamme menehtyi, ja käyttöön otettiin jopa joukkohautoja.
Kaikella on rytminsä, ja elinkaarensa. Näin uskon. Jossain muodossa historia toistaa itseään aikojen saatossa. Tosi kylmää kesää tuskin nyt on tulossa, ehkä ei normaalia viileämpääkään.
Eipä muuta kuin kesän merkkejä tarkkailemaan, ja kuvailemaan!
Aimo Nyberg
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
LUITKO JO TÄMÄN?
Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!
Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti