torstai 20. kesäkuuta 2013

Suunnitelmia on tehty
Kuvat: AN. 13.6.2013 Vaasan kruununmakasiini ulkoapäin, ja rannan puoleinen leikkipuisto

Kyselin Vaasan kaupunkisuunnittelusta Marketta Kujalalta mitä suunnitelmia on tehty Kruununmakasiinin mahdollisesta uudelleen käyttöönotosta ja avaamisesta yleisölle.

Marketta Kujala vastasi näin:

Kruununmakasiinin käyttöä on viimeksi ideoitu kaupunginrannan yleissuunnitelman (A-konsultit) yhteydessä v. 2010 mm. seuraavasti:

”Vuonna 1868 viljavarastoksi rakennettu Setterbergin suunnittelema Kruununmakasiini seisoo tyhjillään. Rakennuksen meren puolella sijaitsee leikkipuisto, joka on ahkerassa käytössä (Rantakadun päiväkoti). Tässä työssä on tutkittu Kruununmakasiinille vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia, jotka elävöittäisivät koko Lehmuspuistoa.

Kruununmakasiinille on ehdotettu suunnitelmassa kaksi eri vaihtoehtoa. Ensimmäisen vaihtoehdon konseptina on esimerkiksi ekologia- ja energia-alan yritysten esittely- ja näyttelykeskus, toisessa pääkäyttö taas olla puistotoimintoihin kiinteästi liittyvä kahvila-ravintola oheistoimintoineen.

Ensimmäisessä mallissa rakennuksen rakenteisiin tehdään mahdollisimman kevyet muutokset, toinen edellyttää enemmän aukotuksia rakennuksen julkisivupintaan. Kruununmakasiinin kanssa samalle tontille on sijoitettu paviljonkimainen huoltorakennus, johon voidaan rakentaa Kruununmakasiinin uutta käyttötarkoitusta tukevia aputiloja.”

Suunnitelmaan sisältyi kahdet, vaihtoehtoiset luonnospiirustukset rakennuksesta.

Rannan yleissuunnitelma oli suunnittelujaoston käsittelyssä, muistaakseni päätösesitys oli huomioonottaminen alueen kaavaa laadittaessa.

Se työ ei ole vielä edennyt. Mistä saisimme todellisen sysäyksen rakennuksen käyttöönottoon? Tilapäisten käyttöjen kautta rakennukset usein löytävät pysyvämpääkin käyttöä. Sellaista ei toistaiseksi ole ilmaantunut.

Kruununmakasiini on mahtava, upea rakennus, joka jo pelkällä massiivisella olemassaolollaan antaa jonkinlaista turvallisuuden ja juhlan tuntua kulkijalle. Aivan kuin siihen joskus pantu energia säteilisi takaisin!!

Marketta Kujala

Kiitos Marketta pikaisesta ja perusteellisesta, tilannetta selventävästä vastauksestasi!
On siis toivoa jollain aikataululla saada Vaasan kruununmakasiini uuteen käyttöön, niin turisteille kuin vaasalaisillekin avoimeksi, toimivaksi tilaksi. Vaasan taloustilanne huomioiden on mitä ilmeisemmin varauduttava kuitenkin vuosien työhön, toimiin on syytä kuitenkin panna heti vauhtia!

Aimo Nyberg
Arkkitehtuurista ja kaupunkikuvasta kiinnostunut kuvataiteen lehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...