perjantai 14. kesäkuuta 2013

Tiilenpäitä lukemaan


Kuva: AN. 13.6.2013. Tiiliin kaiverrettuja vartiomiesten merkintöjä löytyy eri vuosikymmeniltä.

Vanhat tiilet kertovat paljon, ainakin niille, jotka vaivautuvat kuuntelemaan, ja ottamaan selvää asioista.

Vaasan Kruununmakasiinin tiilistä sain kuulla mielenkiintoisia asioita Rauno Grönbackalta. Olimme Pohjalaisen toimittajan Jarkko Kankaan ja kuvaajan Eetu Sillanpään kanssa rakennuksessa sisällä alkuviikosta 11.6.2013.

Rauno Grönbacka: ” Tiilet oli tarkoitettu alkuaan Vargögaddenin Gåsbergetin majakkaa varten. Tiilet, 260 000 kpl tilattiin Vaasasta rkm Carl Danielssonin tiilitehtaalta. Koska majakan rakentaminen viivästyi, päätettiin tiilistä 147 000 kpl käyttää kruununmakasiinin rakentamiseen ja 100 000 kpl Marjaniemen majakalla, jonne tiilet laivattiin Wolffin laiturilta. Tähän tarvittiin kymmenen kuljetuskertaa. Myös Gåsbergetille ehdittiin jo kuljettaa jonkin verran rakennustarvikkeita, joka selittää miksi osa tiilistä puuttuu.”

Lähteet: 1)Seppo Laurellin kirja: Suomen Majakat, 2)asiakirja Vaasan Maakunta-arkistosta, jossa mainitaan Marjaniemen majakalle tiilien kuljettaneiden nimet. 3) Finlands Almänna Tidning-lehdessä ollut ilmoitus makasiinin rakennusurakkahuutokaupasta.

Miltä nämä yli 130-vuotiaat tiilet näyttävät tänään, miten ne ovat kestäneet jo yli vuosisadan ajan niin vaasalaisten kuin muidenkin, erityisesti varusmiesten kovan kohtelun.

Katso diasarja tämän blogisivun alalaidasta: Kruununmakasiini ulkopäin 13.6.2013.

Museovirastolla on myös mielenkiintoiset TIILI-sivut , joista saa laajempaa näkemystä asiaan koko valtakunnan tasolla.

Tiilen historiaa Suomessa –sivusto on syntynyt tiilikokoelman järjestämisen ja luetteloinnin yhteydessä. Fragmenttiaineiston taustaksi on koottu perustietoa tiilen käytön historiasta, tiilen valmistuksesta ja tiilirakenteista. Sivuilla on myös yleispiirteinen esitys tiilirakennusten arkkitehtuurista keskiajalta 1900-luvulle saakka.

Museoviraston sivuja kannattaa tutkia laajemminkin. Esim. RESTAUROINTI – sivuja.

Restauroinnilla tarkoitetaan rakennetun ympäristön, rakennuksen tai sen osan kulttuurihistoriallisen arvon säilyttävää korjaamista. Restaurointi voi rakennusten ohella kohdistua myös laajempiin kokonaisuuksiin, kuten kulttuurimaisemiin tai puutarhoihin. Restauroinnissa voidaan käyttää konservoivia, rekonstruoivia ja / tai entistäviä toimenpiteitä.

Mitä tarkoittaa rakennussuojelu ja rakennusperinnön vaaliminen?

Käytännön rakennussuojelu, rakennusperinnön vaaliminen, on muutakin kuin lainsäädäntöä ja hallintoa. Se on rakennusperinteen tutkimusta ja tunnetuksi tekemistä, restauroinnin ja korjausperinteen osaamista, taloudellista tukea, kehittämishankkeita ja ennen kaikkea rakennusten jatkuvaa oikeaa hoitoa.

Suojellut rakennukset Suomessa, määritykset ja kohdejoukon kuvaus -muistio avattavissa tässä osoitteessa

Erityislaeilla suojellut rakennukset ilmenevät Museoviraston rekisteristä 

Mielestäni Vaasan Kruununmakasiini ansaitsee arvoisensa kohtelun. On hienoa, että rakennus edelleen kiehtoo vaasalaisia. Jos hyvin käy, niin oikeilla toimenpiteillä kohde saadaan myös ns. hyötykäyttöön.

Toivotaan, että asian eteenpäin viemiseen nyt tartutaan päättäväisesti.

Aimo Nyberg Kuvataiteen lehtori, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...