maanantai 10. kesäkuuta 2013

Luonnonkasveja lautaselle


Kuva: AN. Lounas Lippe Äystön luonnonkasveista lautaselle ja lääkkeiksi -kurssilla 9.6.2013

Vaimollani, tyttärelläni ja minulla oli suuri ilo olla mukana viikonlopulla Kristiinankaupungin lähellä pidetyssä Luonnonkukkia lautaselle ja lääkkeiksi –kurssilla. Tarjolla oli paljon uutta tietoa luonnonkasvien käytöstä, makujen maistelua suoraan niityltä, ja monenmoista oppia luonnosta löytyvien ainesten valmistamiseksi herkullisiksi aterioiksi.

Käytössämme oli sähkötön mökki, eli keittiö kaasuhellalla ja kaasukäyttöisessä jääkaapissa oli myös jonkun verran kaupasta ostettua kermaviiliä jne. Porkkanaa, paprikaa, sipulia, löytyi myös, samoin kuivattuja suppilovahveroita, joita käytettiin tähän pääateriaan.

Entä mitä luonnonkasveja tuli syötyä? Kevyesti keitetyt porkkanat pyöräytetiin hunajassa ja koivunlehtisilpussa. Salaatissa ruukkusalaatin ja kurkun lisäksi mm. siankärsämön hentoja lehtiä, maitohorsman pieniä lehtiä, voikukan lehtiä ja kukkia, sekä kuusenkerkkiä. Valkoiset kukat ovat lehtotähtimön kukkia, hentoine varsineen ja lehtineen.

Salaatin kanssa yrttinen kermaviilikastike, jossa suolaheinää, mustapippuria ja sitruunan mehua. Riisin kanssa sienipoimulehtikastike. Kuivatut suppilovahverot liotettiin, ja kastike valmistettiin perinteisesti freesaamalla sipulit ja poimulehtisilppu oliiviöljyssä.

Kotona leivotun (Lippe) sämpylän päälle sai herkullista käenkaalivoita.

Mukaan kurssilta saimme erinomaisen reseptivihon. Eli kokeiltavaa riittänee nyt koko kesäksi! Voin vilpittömästi suositella kurssia kaikille ruuanlaitosta, ja lähiruuasta sekä ruuan alkuperästä kiinnostuneille hyvän ruuan ystäville!

Ottakaa suoraan yhteyttä kurssin järjestäjään Lippe Äystöön. http://www.kultainenkehakukka.fi/Kuva: AN. Nälkä lähti näillä herkuilla, - eikä tullut ähkyoloa!

Kuva: AN. Luonnonkasvireseptejä voi kokeilla jokainen itsekin. Kunhan käyttää vain sellaisia kasveja, jotka varmasti tuntee. On muistettava, että Suomen luonnossakin on useita myrkyllisiä kasveja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...