torstai 3. toukokuuta 2012

Sananvapauden päivä 3.5.

Tänään on Kansainvälinen lehdistönvapauden päivä.

Suomessa sanomalehdet haluavat korostaa sananvapauden päivänä rooliaan sananvapauden puolustajina ja toteuttajina sekä kansalaisten vaikutuskanavana ja mielipidefoorumina. Erityisesti sanomalehtien verkkopalvelut ovat aidosti lisänneet lukijoiden mahdollisuuksia mielipiteidensä esittämiseen ja keskustelemiseen asiasta kuin asiasta.

Sananvapaudessa on kyse paitsi oikeudesta julkaista tietoja, myös yksilöiden oikeudesta saada tietää.

Vapaissa demokraattisissa länsimaissa, ja enenevässä määrin kaikkialla maailmassa, on tällä vuosituhannella otettu käyttöön uudet digitaaliset välineistöt ja nettimaailman luomat lähes ilmaiset keinot ilmaista itseään ja saada mielipiteensä muiden tietoon. Myös tämä meidän asukasyhdistyksemme blogi on osa tätä ”uutta valtaisaa aaltoa”.

Ihmiset haluavat enenevässä määrin tulla kuulluiksi itseään koskevissa asioissa. Ja tietenkin myös kuulla näistä asioista päätöksiä tekevien paikallisten ja valtakunnallistenkin päättäjien mielipiteitä. Nykytekniikka suo tähän ennennäkemättömät mahdollisuudet, joskin haittapuolena on tietenkin vaikeus löytää oleellinen kaiken tietotulvan keskeltä. Kiire ja kaikenlaisen epäasiallisen ja turhan informaation kasvu tuntuu myös toisinaan rasittavalta.

Tänään, Sananvapauden päivänä, on oiva hetki esittää toivomus. Kirjoita sinäkin tässä blogissa!

HUOM!

Kaikki nykyiset ja mahdollisesti valituiksi tulevat uudet päättäjät!

Samoin vaasalaiset virkamiehet, asioiden valmistelijat!

Hyvät vaasalaiset!

Vaasa ennen ja nyt – Vasa förr och nu blogi toivoo Teiltä juttuja julkaistavaksi näille sivuille. Aiheiden tulee jollain tavalla liittyä Vaasaan, muuten sisältö on täysin vapaa. Kaikki asialliset kirjoitukset millä kielellä tahansa ovat erittäin tervetulleita!

Yhdistyksemme on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja kaksikielinen Vaasan kantakaupunkiin, Klemettilään, Vöyrinkaupunkiin ja Vaskiluotoon keskittyvä asukasyhdistys. Suurimpia haasteitamme on etsiä ja löytää vuorovaikutteisia, keskustelevia toiminnanmuotoja alueemme päättäjien, virkamiesten ja asukkaiden kesken. Tähän on nyt mielestäni nyt oikea aika ja monia mahdollisuuksia. On ns. tuhannen taalan paikka miettiä, miten itse kukin meistä haluaa olla tässä mukana.

Lähetä juttusi, jutun ideat, mahdolliset kuvat minulle osoitteella aimonyberg(at)gmail.com. Tehdään tästä blogista tällä tavalla enstistä parempi ja mielenkiintoisempi!

Kysymys siitä, onko hyväksyttävää kirjoittaa nimimerkillä tuntemattomana, eikä siis omalla nimellään, on sananvapauteen liittyvä peruskysymys. Myös tähän blogiin voi saada oman juttunsa nimimerkillä, mutta kirjoittajan henkilöllisyys on oltava minun tiedossa luottamuksellisesti.

Nimimerkillä kirjoittaminen / julkaiseminen on meitä suomalaisiakin jakava kysymys. Perusteluja löytyy molempiin suuntiin. Itse olen sitä mieltä, että on oikeasti tilanteita ja olosuhteita, jossa ajatusten, kuvien, taiteellisten tuotosten jne. tekijän/esittäjän on syytä salata henkilöllisyytensä.

Tässäkin blogissa kirjoitusten kommentointi onnistuu myös nimimerkeillä, joskin ylläpitäjän eli minun vastuuni on sama kuin muilla vastaavilla foorumeilla.

Tutustu myös Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 

Asiasta lisää löytyy Sanomalehtien Liiton sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...