sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Mauri Prosi ja ikkunat

Vasabladet (13.5.2012) ja Pohjalainen (16.5.2012) julkaisivat Mielipiteet sivuillaan Mauri Prosin kirjoituksen Suojelurakennuksen ikkunat.

Kyse on isosta asiasta, Vaasassakin edelleen kesken olevista prosesseista, joissa selvitellään minkälaisia ikkunasaneerauksia voi suojeltuihin rakennuksiin tehdä. Mitä sanoo laki, ja kenellä on valtaa päättää asioista? Tilanne on erityisen hankala silloin kun asianosalliset eivät pääse sopuun.

Lähes kaksi vuotta sitten tehtiin ikkunaremontti Hietalahdenkatu 7:ssä, talossa, josta Mauri Prosi omistaa huoneiston, ja jossa hän asuu. Ikkunaremonttiin oli saatu Vaasan rakennus- ja ympäristölautakunnasta toimenpidelupa, tällöin kaavamääräyksellä suojeltuun rakennuksen puiset ikkunapuitteet korvattiin metallipuitteisilla ikkunoilla.

Tämän jälkeen (30.9.2011) on saatu KHO:n päätös koskien Etelä-Suomessa olevaa vastaavaa tapausta. Päätöksen mukaan tällaisissa korkean suojelustatuksen omaavissa rakennuksessa ei saa ryhtyä puisia ikkunapuitteita vaihtamaan metallisiin. Mauri Prosi vetoaa tähän, ja sanoo olleensa kokoajan, ja olevansa siis edelleen oikeassa.

Mauri Prosi toivoi syksyllä 2010 asukasyhdistyksemme mielipidettä tässä ikkunaremontti asiassa. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksessä selvitimme talon asukkaiden mielipiteitä, ja koko tapahtuman kulkua, mutta ikkunoiden vaihdon ollessa jo meneillään, ja valtaosan asukkaista tyytyessä tilanteeseen, päätimme vaieta, ja olla siis ottamatta kantaa.

Miten asia nyt etenee, on minulle epäselvää. Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa asiat etenevät, joskus pitkänkin kaavan mukaan, mutta kuitenkin niin, että lainvoimaiset päätökset ja niiden vaatimat toimenpiteet toteutuvat ennen pitkää. Mitä tämä tulee tarkoittamaan täällä Vaasassa, onko alumiinisia ikkunapuitteita vaihdettava remontoiduissa suojelluissa rakennuksissa takaisin alkuperäisiksi eli sydänpuusta tehtyihin puupuitteisiin? Aika näyttää, ainakin voi toivoa, että eri osapuolten tekemistä virheistä tehdään johtopäätöksiä, ja itse kukin pyrkii toimimaan jatkossa rakentavalla tavalla yhteistyössä muiden kanssa.

Nämä ovat valtavan isoja asioita, ainakin näissä rakennuksissa asuville, usein ikääntyneille ihmisille, joille tällaiset tapahtumat ovat paitsi taloudellisia kysymyksiä, niin myös kovasti mieltä ja ajatuksia masentavia tapahtumia.

Maailma muuttuu, ja ihmiset sen mukana, haluamme sitä itse tai emme. Mikään ei ole ikuista, pysyvää.

Ja juuri tästä syystä on mielestäni tärkeää pyrkiä säilyttämään sellaista mikä on ajansaatossa osoittanut oikeutuksensa olemassaoloon! Puiset ikkunapuitteet ovat kiistatta juuri tätä. Mauri Prosi ansaitsee peräänantamattomasta asenteestaan ja toimistaan minun henkilökohtaisen tuen ja kiitoksen.


Kuva AN, 18.9.2010. Mauri Prosin seurassa valtakunnan tason puurakentamisen asiantuntija Panu Kaila.

Mikäli sinulla on omakohtaisia kokemuksia taloyhtiöistä, joissa vastaavia remontteja on tehty tai suunnitellaan, niin kerro niistä tässä blogissa! Kommentoi tätä juttua, tai ota yhteyttä minuun, niin tehdään yhdessä uusi kirjoitus haluamastasi kohteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...