tiistai 1. toukokuuta 2012

Järkeä ja tunnetta

Molempia, järkeä ja tunnetta, oli vahvasti mukana Harri Moision (vas) Vappupuheessa tänään 1.5.2012 Vaasan Kauppatorilla.

Ellet ollut paikanpäällä kuulemassa, tai kaikenlainen muu markkinahumu ja ihmisten hulina ja pulinat estivät sinua Harria kuuntelemasta, niin käy lukemassa puhe hänen blogistaan HARRIN TURINAT

Harrissa meillä on todellakin lahjakas ajattelija ja monessa käytännön jutuissa vaikuttava valtakunnan tason poliitikko. Vaikkei hän eduskuntaan ole yltänytkään, hyvistä yrityksistä huolimatta, on hänellä tarmoa ja vaikutuskanavia viedä ajamiaan asioita eteenpäin. Hän kuuluu ehdottomasti myös Vaasaa tunnetuksi tekevien vaikuttajien kärkijoukkoon.

Lainaan tähän Harrin puheesta pari otetta, jotka erityisesti olivat tänään minun mieleeni:

”Kaikilla on oltava oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. On tarjottava kuntalaisille vaikutuskanavia saada äänensä kuuluviin myös vaalien välillä. Erityisen tärkeää tämä tulee olemaan yhdistyvien Vaasan ja Vähänkyrön kuntalaisille. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa lähiympäristönsä asioihin erityisesti kuntaliitosten jälkeen.”

”Lähikuntien yhteisistä eduista ja tulevaisuudesta huolehtiminen on myös Vaasan etu. Yhteistyötä on tehtävä työssäkäyntialueen kuntien kanssa ja näin luodaan edellytyksiä myös kuntaliitoksille. Seudulliset kulttuuri-, liikunta- ja urheilupaikkahankkeet, myös seudullisen joukkoliikenteen kehittäminen, logistiikka-alue ja monet muut suunnitelmat puhuvat yhteisten kuntarajojen puolesta. Emme kaipaa hallintomalleja joissa demokratia karkaa kuntalaisten käsistä.”

”Vaasan kaupunki on valmis vastaanottamaan Vaasa-Vähäkyrö liitoksen jälkeen myös laajentuvat kuntarakenteet joustavasti vastaan. Samalla on luotava edellytykset myös toimivalle kaupunginosahallinnolle ja lähidemokratialle laajentuvissa kuntarakenteissa joissa myös kielelliset näkökulmat huomioidaan.”

”Yhteiskunnan hyvinvoinnin mittari on kuinka se huolehtii kaikkein huono-osaisimmista kansalaisistaan. Vasemmiston tavoitteena on, että kaikkien oikeus palveluihin turvataan ilman syrjintää. Jokaisella kuntalaisella tulee olla aito mahdollisuus vaikuttaa oman kuntansa kehittymiseen kohti tasa-arvoista ja reilua kuntaa. Osallistuminen ja vaikuttaminen päätöksentekoon on demokratian ydin.”

Erittäin tärkeä ja mieleenpainuva muistutus Harrin puheessa oli myös kohta, jossa kerrottiin missä ja miten poliittisen työväen vapun historia on alkanut aikoinaan Yhdysvalloissa 1886.

Vaasalaisten SAK:n järjestöjen juhla oli kaiken kaikkiaan varmaankin taas yksi maamme suurimmista Vapputapahtumista. Torilla oli väkeä paljon. Järjestäjät, markkinakauppiaat, esiintyvät bändit, yleisö, kaikki ovat varmaan taas tyytyväisiä. Yhden tai joillakin useammankin päivän Vappu on taas vietetty. Edessä arki, työt ja monet puuhat, jotka pitää ehtiä tehdä – ennen kesää ja lomia!

Iltapäivällä tori täyttyi monenlaisesta musiikista ja sitä kuuntelevista vapunviettäjistä – ja kadut täyttyivät erilaisista autokulkueista ja niitä ihailemaan tulleista ”faneista” ym. uteliaista. Väkeä oli tullut kaukaakin sekä katsomaan, että näyttämään komeita ajopelejään.

Moottorien voimaa Kauppapuistikolla
SAK:n juhlan lippurivistöä Kuvat AN. Vappu 1.5.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...