lauantai 11. helmikuuta 2023

Ennen ja nyt blogeja ym. sivustoja

 

Myös tämä blogi on ennen ja nyt -blogi.

Blogien otsikoissa kaupungin nimi ja perässä förr och nu – ennen ja nyt viittaavat siihen, että näissä blogeissa käsitellään kohdealueen kaupunkikuvallisia muutoksia.

 

Kertaan hieman

Tällainen oli tämän Vaasa ennen ja nyt -blogin alku, ensimmäinen postaus.

Arbikselle 10.3.2011

Tule ja tuo ystäväsikin mukaan Arbikselle! 10.3. 2011 klo 18–20. Katselemme kuvia, muistelemme menneitä, ja kenties puhumme myös tärkeistä ajankohtaisista kaupunkisuunnittelun hankkeista.

Tilaisuus on avoin, kaksikielinen tapahtuma, joka toivottavasti saa vaasalaiset innostumaan omasta asuinympäristöstään, tuomaan omia mielipiteitään rohkeasti esille, vaikuttamaan ja kehittämään kaunista kotikaupunkiamme vielä entistäkin paremmaksi asua ja viihtyä, niin kodeissa kuin kaupungilla.

Tilaisuuden järjestää: Vasa Arbis, Österbottens traditionsarkiv ja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA

Vasa centrum förr och nu

To 10.3 kl. 18. Bildkonstlärare Aimo Nyberg och amanuens Meta Sahlsrtöm.

Fotografier från förr berättar om hur stadens miljö har förändrats. Deltagarna kan kommentera och diskutera - och förhoppningsvis lärä för framtiden.

Arr. Vasa Arbis i samarbete med invånarföreningen i centrala Vasa och Österbottens traditionsarkiv. Öppen tillställning.

VÄLKOMMEN.

 

Allekirjoittanut on toiminut Vaasa ennen ja nyt – Vasa förr och nu -blogin ylläpitäjänä nämä kuluneet 12 vuotta. Noin kymmenen vuotta taustayhteisönä toimi VKA ry – ICV rf. eli Vaasan keskustan alueella toimiva asukasyhdistys, jonka pj:nä toimin vuoteen 2019 asti. Tänään ja jo koko 20-luvun ajan blogi on ollut itsenäinen, vapaa foorumi kaikille halukkaille julkaista omia kirjoituksiaan ja valokuviaan, joilla on jonkinlainen yhteys Vaasa ennen ja nyt teemaan.

Yhteydenotot: Aimo Nyberg, aimonyberg(at)gmail.com

 

ENNEN JA NYT -sivustoja löytyy netistä paljonkin.

Suuren suosion ovat saaneet erityisesti facebookissa julkaistavat aivan mahtavat sivustot. Eräät näistä ovat kasvaneet aivan uskomattomiin mittasuhteisiin.

Näihin voi laskea mukaan myös Vaasan kuvia 1900-luvulta -fb sivuston (yksityisessä ryhmässä on mukana 22,9 tuhatta jäsentä). Nostalgia kiinnostaa kovasti, vanhojen kuvien perään saadaan hyvin usein kymmenittäin kommentteja.  Tällä sivustolla ei juurikaan julkaista NYT kuvia tai kuvapareja ENNEN JA NYT – tosin näitäkin on! Tämän jutun lopussa mainitsen yhden nimen – suurella kunnioituksella.

 

Tässä valtakunnallisessa fb-sivustossa riittää katsottavaksi vertailevia ennen ja nyt kuvapareja.

Suomi ENNEN JA NYT – rakennusperintö joka katosi 

https://www.facebook.com/groups/suomiennenjanyt 


Lainaus sivuston ylläpitäjän Marjo Uotilan sivuston kuvauksesta:

SUOMI ENNEN & NYT – RAKENNUSPERINTÖ JOKA KATOSI

Tässä ryhmässä julkaistaan ennen & nyt -kuvia, ensisijaisesti Suomesta. Miltä paikka tai rakennus on näyttänyt ennen vanhaan ja miltä sama paikka näyttää nykyisin.

Rakennettu ympäristömme on muuttunut radikaalisti erityisesti 1960-luvulta alkaen. Vanhojen rakennusten purkamisvimmassa Suomi on hävittänyt omaa rakennusperintöään ja korvannut sitä kertakäyttöisellä ”oman aikansa näköisellä” rakentamisella. Toimintatapa on yhä voimissaan, niin kestämätöntä kuin se onkin.

Tämä ryhmä on perustettu, jotta emme unohda suomalaisen rakennusperinnön juuria. On muistettava mitä meillä on ollut, jotta voimme kuvitella vaihtoehtoja myös tulevaisuuteen. Suomessakin on osattu ja haluttu rakentaa kestävästi ja kauniisti, eikä tyly ja kertakäyttöinen rakentaminen ole vääjäämätön pakko.

jatkuu…

AUTA RYHMÄÄ KASVAMAAN

Lisää ryhmään tuttujasi, joiden tiedät olevan kiinnostuneita ryhmän aiheesta ja jaa ryhmän julkaisuja sinne, missä julkaisuista kiinnostuneita ihmisiä on.

Ryhmä on Ruotsin SAMMA VY FÖRE OCH EFTER - LÅT OSS ALDRIG GLÖMMA RIVNINGSHYSTERIN -ryhmän sisarryhmä ja ajatus tämän ryhmän perustamisesta on lähtenyt Arkkitehtuurikapina-ryhmästä.

https://www.facebook.com/groups/FOREochEFTER/ 


Arkkitehtuurikapina - ei enää rumia laatikoita

https://www.facebook.com/groups/Arkkitehtuurikapina/ 


 

ENTÄ ONKO FINNA sinulle tuttu?

FInna (edellyttää kirjautumista)

https://finna.fi/Search/StreetSearch?fbclid=IwAR1ljHwIW06tSPrb4Fys-ChHRt_S4d3Ilbia6Jhy7Z1xlyPj9n76FYTmauU 


Lainaus

Finna Street löytää historiallisia kuvia sieltä missä olet.

Kokeile Finna Street -hakua. Finna Street etsii selaimesi antaman sijainnin perusteella kuvia Finnasta, jossa on yli miljoona suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen valokuvaa.

Sijainnin perusteella tapahtuva haku toimii luotettavimmin ulkona mobiiliverkossa. Hakutulokset ovat myös riippuvaisia aineiston omista paikkatiedoista.

Lainaus päättyy

 

LOPPUUN VIELÄ RESPEKTIÄ KARI SAHALLE!

Kari Saha on tehnyt viime vuosien aikana aivan uskomattoman kulttuuriteon!

Hän on luonut aivan käsittämättömän ison ja laadukkaan kokonaisuuden VAASA ENNEN JA NYT kuvapareja, ja jopa ryhmitellyt näitä alueellisesti kiinnostaviksi kokonaisuuksiksi. Valtavat kiitokset tästä Karille!

Jo näiden kuvien takia kannattaa liittyä mukaan tälle fb-sivustolle: Vaasan kuvia 1900-luvulta. (Karin kuvia ja kuvapareja löytyy, kun hakee sivustolta nimellä Kari Saha). 

 


 

 

Kuvalainaus fb-ryhmästä Vaasan kuvia 1900-luvulta / Kari Saha

 

Blogikirjoituksen koonnut

Aimo Nyberg
Kotiseutuhistorian harrastaja
Kaupunkikuvaaja

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...