sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Tyyntä myräkän jälkeen

 

Maisemat Vaasassa taas ainakin hetken talvisia.

 


 

 


 
 

 
 



Kuvat: AN 19.2.2023

 

Laskiaissunnuntaina 19.2.2023 oli hieno talvinen sää ulkoilla ja kierrellä muutamilla lintubongauspaikoilla. Mitään ihmeellistä ei nytkään nähty, ja tämän vuoden havaittujen lintulajien listalla minulla ja vaimolla (hän hoitaa merkitsemiset) on edelleen harvinaisen vähän havaintoja. Eli ihan vaan peruslajit.

Ulkona talvisessa säässä sai sopivasti raitista ilmaa ja ruokahalukin kasvoi. Kotiruoka, lämminkeitto jälkiruokineen maistui taas, kun nälkä jo kurni vatsassa. Laskiaissunnuntaina ja alkuviikolla on vielä ”lupa” herkutella ennen tiistain jälkeen alkavaa laskeutumista paastoaikaan. Näin siis, jos on tapana noudattaa kristillisiä suomalaisia perinteitä.

40 päivän paastoaika pääsiäiseen on monille meistä turha ja mahdotonkin tapa noudatettavaksi. Paaston saamme toki mielellään toteuttaa myös muilla tavoilla kuin pelkästään ruokaan ja syömiseen liittyvillä tavoilla.

Viime viikolla maa oli lähes paljaana, ja tuntui kuin talvi olisi jo ohi. Alkavalla viikolla saattaa pakkasta kuitenkin vielä tulla, ja talvi pitää pintansa. Hyvä näin, sillä vaasalaisten koululaisten talvilomaviikkokin alkaa vasta viikolla 9.

Tuo eilinen matalapaineen mukanaan tuoma lumimyräkkä oli odotettu, jos katsoi kalenteria.

https://www.juhlapyhät.fi/kalenteri/kuukalenteri  


Kalenterissa uusikuu merkataan tyypillisesti ● -ympyrällä missä sisäosa on musta.

Täysikuu osuu kohdallemme silloin, kun Maa sijaitsee Kuun ja Auringon välissä – ja kuun valoisa puoli on maahan päin.

Täydenkuun lähestyessä ja täydenkuun aikoihin on omien havaintojeni mukaan usein kylmää. Varsinkin, jos täysikuu tekee korkean kaaren, eli on pitkään näkyvillä.

Toisinpäin sääolosuhteet ovat uudenkuun aikaan.

Meteorologit eivät ennusteitaan tältä pohjalta tee, eikä tällaista kansanperinteisiin liittyvää almanakkamerkintöihin perustuvaa säiden ennustamista enää juuri kukaan harrasta.

On kuitenkin hyvä muistaa tämä. Myös pääsiäisen ajankohta määritellään kristillisessä perinteessä kuunkierron mukaan.

Pääsiäistä vietetään varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän perussäännön mukaan: pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Tänä vuonna 2023 edetään siis näin – kevätpäiväntasaus on 20.3. ja sitä seuraava täysikuu 6.4. ja sitä seuraava sunnuntai 9.4. on pääsiäispäivä.

 

 

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...