torstai 3. helmikuuta 2022

Toteuttamatta jäänyt A. Aallon ehdotus

 

 

Arkkitehti Alvar Aalto syntyi 3.2.1898 Kuortaneella. Hänen syntymäpäivänään vietämme Suomalaisen arkkitehtuurin päivää. Lipunnostoakin salkoon on suositeltu, mutta eipä tätä ole juurikaan ainakaan täällä Vaasassa noudatettu.

Arkkitehtuurin päivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta. Teemapäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota arkkitehtuurin merkitykseen hyvän elämän mahdollistajana.

Lisätietoa löytyy Alvar Aalto -säätiön sivuilta

https://www.alvaraalto.fi/



Alvar Aalto -museo on Jyväskylässä. Aaltoon liittyviä tutustumiskohteita on Suomessa aikamoinen määrä. Itse asiassa myös meiltä täältä Vaasasta löytyy merkittävä kohde, Strömbergin alueelta, nykyiseltä nimeltään Aaltopuisto.

 

Katselin, selailin tänään tällaista vanhaa julkaisua:  

Anri Linden

ALVAR AALTO

Tuotanto Pohjanmaalla

Produktion i Österbotten

Works in Ostrobothnia

LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS

Vaasa 1998

Alueelliset ympäristöjulkaisut 96

 



Kansikuva Länsi-Suomen ympäristökeskuksen julkaisusta nro 96 / Anri Linden: Alvar Aalto, Tuotanto Pohjanmaalla. Julkaistu 1998 Vaasassa.


 

Kirjan sisällysluettelo

 

Nostan esille tällä kertaa vain yhden huomion. Tätä alla olevaa kirjan kuvan rakennusta ei meillä Vaasassa ole. Syykin on selvä (kuvan teksti kertoo):

Aalto osallistui Vaasan kauppiaiden toimitalon kilpailuun yhteistyössä Erik Bryggmanin kanssa. Lieneekö niin, etteivät miehet lukeneet huolella kilpailuohjelmaa, koska ehdotus hylättiin!

 

 

Tähän loppuun todettakoon vielä, että yllä mainitussa kirjassa esitellään Alvar Aallon tuotantoa Pohjanmaalla, joka oli vuonna 1998 aivan toinen alue kuin tämän päivän maakunta Pohjanmaa.  Jos siis haluaa bongata nuo sisällysluettelon kohteet, on lähdettävä aika paljon kauemmaksi täältä rannikko Pohjanmaalta.

Aimo Nyberg

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...