tiistai 15. helmikuuta 2022

Harmittaa, että…

 

 

Onko tämä teos sinulle tuttu?

Mistä suurikokoisesta Vaasassa olevasta taideteoksesta nämä kuvarajaukset ovat?

 


 


 

Kuvat: AN 15.2.2022

 

Olen aikaisemmin esitellyt tämän lasimaalauksen Rojekti X= hankkeen blogikirjoituksessa

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/01/isanmaa-lasimaalaus.html 


 

Isänmaa lasimaalaus

Vielä lainaus kirjasta Suomi-neito, Suomen kuvallisen henkilöitymän vaiheet. Otava 1983, kirjoittanut Aimo Reitala.

”Selväpiirteisen dokumentin kymmenlukujen (1920-1930) poliittisesti aktiivisen vaiheen isänmaakäsityksissä tarjoaa keväällä 1930 valmistunut Henry Ericssonin lasimaalaus Pohjanmaan historiallisen museon vapaussodan muistohallissa Vaasassa. Isänmaa-nimistä sommitelmaa hallitsee kolme pääfiguuria. Ylinnä liitelee ilmassa menneisyys historian hengettären hahmossa soihtu toisessa, laakerinoksa toisessa kädessään. Keskellä seisoo tulevaisuuden toivoa edustava lastaan ylös kohottava nuori äiti. Nykyisyyden symboli on antiikkinen sotilas miekkoineen, kilpineen ja lippuineen.”

 


 

Kuva: AN. Kuva on muutaman vuoden takaa.

 

 

Kyllä minua harmittaa, - ei tietenkään se, että Terranova saa uudistetut tilat ja uutta luonnontieteellistä näyttelyä päästään rakentamaan, vaan se, että Pohjanmaan museolla ei ole riittäviä varastotiloja, jonne Terranovan täytettyjä eläimiä ym. esineistöä olisi voitu viedä säilöön ja kohdella asianmukaisella tavalla koko pitkän remontin ajan. Nyt ne ovat väärässä paikassa!

Olenko ainut, jota tämä suorastaan hävettää?

Isänmaa -lasimaalauksen edessä, Vapaussodan muistohalli tilassa on ollut jo pitkään hyvin eriskummallinen tunnelma. En voi uskoa, että tällaista tilan yhteiskäyttöä sallittaisiin, eli arvokasta muistohallia voitaisiin pitää varastotilana päivääkään kauemmin kuin on aivan välttämätöntä. Mutta ainakin vuoden verran näin on jo ollut.

Vuonna 1930 valmistuneen Pohjanmaan historiallisen museon vapaussodan muistohallin arvokkaassa salissa ovat Henry Ericssonin lasimaalaus ja sen alla seinään muurattuna Karl ja Elin Hedmanin uurnahauta (nähtävissä vain rakennuksen ulkopuolelta lasimaalausikkunan alla). Vapaussodan muistohalliin on ahdettu sikinsokin seinien vierustoille ja lattialle melkoinen kokoelma täytettyjä eläimiä, niin suuria kuin pieniä, lintuja ja nisäkkäitä – eli siis Terranovan kokoelmiin kuuluvaa aineistoa.

Vaasan taidemuseoiden varastotilojen surkeasta tilasta on puhuttu vuosikymmeniä. Viime aikoina on taas toiveikkaina puhuttu uusista ideoista, suunnitelmistakin. Toivoa sopiikin nyt, että jonkinlaisiin tuloksiin kaupunkimme päättäjät onnistuisivat vihdoin pääsemään. Vaasan ja koko Suomen merkittävimpiä taidekokoelmia on syytä nostaa esille, tehdä niitä ns. näkyviksi. Meillä Vaasassa kun on mitä näyttää! Ilman tämän päivän vaatimukset täyttäviä varastotiloja ja toimivia huolto- ym. käsittelytiloja tämä jää tekemättä.  

 

 

Olimme tänään pienellä porukalla Pohjanmaan museossa pelaamassa PAKOPELIÄ, eli etsimässä Hedmanin kerroksen pysyvään näyttelytilan piilotettua kätköä.

Mielenkiintoinen kokemus! Uudenlainen tapa perehtyä kuvataiteeseen ja museoesineisiin asiantuntevien oppaiden seurassa. Selvisimme tehtävistä nippa nappa 45 minuutissa, ja pääsimme ulos. Palkintona saimme nauttia kaupunginlääkärin Hedmanin valmistamaa ”rohtolääkettä”, joka takuu varmasti parantaa kaikki mahdolliset virustaudit!

Taustalla kuulimme remontista aiheutuvia työn ääniä. Terranovan remontointi vie vielä aikaa, valmista arvioidaan olevan tämän vuoden puolella.

 

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

Julkaistu: 22.6.2021

”Pohjanmaan museon Terranovaa uudistetaan vuosina 2021 ja 2022. Museorakennukseen liittyvät työt käynnistyvät lokakuun alussa. Samaan aikaan aloitetaan uuden luonnontieteellisen näyttelyn rakentaminen. Terranova avautuu yleisölle vuoden 2022 aikana.

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 14.6.2021 esityksen, jossa Pohjanmaan museon Terranova -näyttelytilan rakennusurakkaa varten myönnetään lisämäärärahaa 210 000 euroa vuodelle 2021.

Tarve lisärahoitukselle syntyi, kun 1930-luvun museorakennuksesta löytyi huonokuntoisia pintamateriaaleja ja kosteutta aikaisemman luonnontieteellisen näyttelyn purkamisen yhteydessä syksyllä 2020.

Rakennusurakan myötä Terranovan näyttelytilojen lattia- ja seinäpinnat sekä ilmanvaihto uusitaan. Urakan yhteydessä tehdään parannuksia myös museorakennuksen tilojen esteettömyyteen, kuten kulkuluiskiin ja wc-tiloihin sekä rakennetaan uusi tila pedagogista toimintaa varten. Urakka toteutetaan vuosina 2021–2022.

Terranovan uudistettu näyttely avautuu yleisölle vuoden 2022 aikana. Uuden näyttelyn pääteemoja ovat Merenkurkun maailmanperintö ja jääkausi, ihmisen ja Pohjanmaan merellisen luonnon suhde sekä ilmastonmuutos.

Terranova avattiin vuonna 2002 Pohjanmaan museon, Metsähallituksen ja Ostrobothnia Australis -yhdistyksen yhteistyönä.”

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...