maanantai 7. helmikuuta 2022

Huomioita Vaasan kauppatorista

 

 

Lainaus sivulta

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasan-kauppatoria-halutaan-elavoittaa-suunnittelukilpailulla/ 


Vaasan kauppatoria halutaan elävöittää suunnittelukilpailulla
Julkaistu: 28.1.2022  

”Vaasan kaupunki kaavailee suunnittelukilpailua Vaasan kauppatorin ympäristöön. Kilpailun tavoitteena on elävöittää ydinkeskustaa, tarjota tekemistä erityisesti lapsiperheille, sekä parantaa keskustan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Kaupunkiympäristölautakunta päättää kilpailun hyväksymisestä keskiviikkona 2.2.” … jatkuu

Toinen lainaus

https://svenska.yle.fi/a/7-10012544?fbclid=IwAR2Wo2OKdsmNgwe-12e6ETrCE1ZxZ7aD1kseDHdXsRDURWpkYcpTPZ69gK8 


Vasa vill liva upp sitt torg – till sommaren fokuserar man på barnfamiljerna

Publicerad 07.02.2022 05:18.

Max Jansson, vd för Visit Vasa.

”Vi vill få folk att stanna lite längre, säger Max Jansson på Visit Vasa”

Joni Kyheröinen

”Vasa stad vill liva upp torget och ordnar en planeringstävling. Målet är mer aktivitet till inkommande sommar och i längden ett betydligt mer levande torg. Så sammanfattar Max Jansson på Visit Vasa.

Vasa stad ska ordna en planeringstävling gällande salutorget med omgivning. Målet med tävlingen är att liva upp stadskärnan, erbjuda något att göra i synnerhet för barnfamiljer, samt förbättra möjligheterna till affärsverksamhet för företagen i centrum.

Det ska vaskas fram arbetsgrupper som kommer med förslag på vad som kunde göras.

Max Jansson på Visit Vasa sitter med i den jury som ska utse det vinnande förslaget.

Han förklarar att det hela görs i två steg. Nu till sommaren fokuseras rätt mycket på barnfamiljer och sen kommer då det större projektet där ett vinnande förslag för torgets utveckling ska utses.”

 

Tarvitaan nopeita toimia, siis heti pientä fiksausta, ja pidemmällä aikavälillä myös isompaa torialueen ja sen lähiympäristön muutoksia.

Mitä kaikkea on tulossa, sitä voimme vain arvailla. Vaasan kauppatori on pysynyt kestopuheenaiheena jo vuosikymmenet. Itse olen ollut Vaasassa 80-luvun alkupuolelta, ja nähnyt, kokenut mm. toriparkin toteuttamisvaiheet, Hovioikeudenpuistikon /kävelykeskustan etenemisen, ylä-ja alatorin rakennusten muutoksia.

Monet isotkin liikkeet ovat vaihtuneet toisiin, ja ajoittain liiketiloja on ollut tyhjillään liian paljon. Näin on myös nyt, vuoden 2022 alussa. Myös kauppatorin ”hiljaiseloa” valitellaan usein, vaikka on aivan selvää, ettei vanhanajan torielämää saada takaisin kuin korkeintaan parin päivän markkinoille. Jos taas torille kaivataan menoa ja meteliä, esiintyviä bändejä jne. pitää muistaa, että ilmaistapahtumina tätä ei kukaan tai esim. kaupunki voi tarjota.

 

 

Laitan tähän vielä muutaman itselleni mieleen tulleen ajatuksen, huomion pidemmän ajanjakson mahdollista tulevista muutoksista.

Tulevallakin suunnittelukilpailukierroksella on syytä pitää mielessä näitä asioita:

- Toriparkin lisälaajennus, tuleeko sitä? Ja jos tulee niin milloin? Muistan hyvin nuo nykyisen parkkihallin vaiheet. Valtavalta urakalta homma näytti, mutta toimiva ja tarpeellinen siitä tuli. Lisälaajentaminen nykyisen alle ja myös Vaasanpuistikon alle on uskoakseni tarpeen jollain aikataululla.

- Kävelykatualue Hovioikeudenpuistikon puolella laajenee. Idea siitä, että ihmiset ovat maanpinnalla ja autot maanalla on mielestäni oikea. Eikä ilmaisia parkkipaikkoja yksityisautoilijoille voi cityssä olla, inva-parkkeja toki!

- Vaasan satamatie, meneekö tämän toteutumiseen vielä vuosikymmeniä? Vaasanpuistikko torin laidalla on jo nyt erittäin vilkasliikenteinen kaupungin läpiajoväylä. Yli 12-metrisiä raskaankuljetuksen ajoneuvoja ei yleensä kaupunkien keskustaan päästetä.

- Suomen Vapaudenpatsas eli Suomen itsenäisyys- ja vapaustaistelun muistomerkki, on kauppatorin ylivoimaisesti merkittävin kohde. Vuonna 1938 valmistunut Yrjö Liipolan tekemä veistos ja jalustan korkokuvat on ehdottomasti näkyvin torin ja sen lähialueen valtakunnallista historiallista arvokohteista.

Muistomerkin olemassaolon ajan, siis jo yli 80 vuoden ajan, on ajoittain ilmennyt pyrkimyksiä ottaa tilaa pois muistomerkiltä ja sen vaatimalta vapailta suunnilta torialueella. Toriparkkia tehtäessä tilanne taisi olla jopa sellainen, että painavan patsaan ja jalustan pelättiin ”romahtavan” ja tämän syyn varjolla ehdotettiin patsaan siirtoa jonnekin muualle, pois sille kuuluvalta paraatipaikalta, joka Vaasan Vapaudentori myös on.

Kävelykatu ja koko alueelle tehdyt rakennukset muuttivat alueen ilmettä. Suunnitelmat tehtiin huolella, ja toivottuja muutoksia saatiin aikaan. Kävelykatualuetta ollaan nyt taas laajentamassa. Tämäkin vaihe on toivottavasti mahdollista toteuttaa eri intressiryhmien toiveet tasapuolisesti ja yhdessä sopien.

Ei mene enää kuin 16 vuotta, niin voimme viettää tämän valtakunnallisen muistomerkin, Suomen Vapaudenpatsaan statuksen omaaman teoksen ja torin 100-vuotisjuhlaa, - mahdollisesti jopa juhlavuotta?

Ken saa elää, niin näkee.

Pelkistä pomppulinnoista ym. lapsiperheiden viihdyttämisestä ei ole kyse, kun Vaasan kauppatoria ja sen lähiympäristöä uudistetaan. 

 


Kuva: Yrjö Liipolan museo

 


 

Kuva: AN

Kuvat ja teksti

Aimo Nyberg
Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä

aimonyberg(at)gmail.com 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...