Yksi kaupunkisuunnittelun viime vuosien trendi on ollut tiivistää kaupunkikuvaa, rakentaa uutta aina vaan pienempiin paikkoihin ja korvata niissä olevat matalat rakennukset korkeammilla. Tätä voidaan kyllä perustella joissain tapauksissa myös ekologisilla syillä. Ja muitakin hyviä puolia osataan aina uudisrakentamiselle keksiä. Aina kannattaa kuitenkin ajatella asiat monelta kantilta.
Monia haittapuoliakin tiiviissä rakentamisessa on. Helsinki on hyvä esimerkki siitä, kuinka nopeasti muuttuvissa olosuhteissa asuntoalueilta katoaa paljon sellaista, jota aikaisemmin pidettiin normaaleina ja hyvinä käytäntöinä. Ilmiö on pienemmässä mittakaavassa tuttu myös meillä täällä Vaasassa.
Uusien kaavaratkaisujen havainnekuvissa ja myytävien asuntojen mainoksissa on aina kesä. Niissä kadunvarsille mahtuvat niin jalankulkijat, julkiset ja yksityiset autot kuin hälytysajoneuvotkin.
Edelleenkin Suomessa ja Helsingissäkin talvi on aika usein luminen. Lumimyrskyjen jälkeen tilanne muodostuu lähes poikkeuksetta niin pihoilla kuin kaupungillakin liikkuville pitkäaikaiseksi piinaksi. Huoltotöihin tuntuu riittävän liian vähän väkeä, ja kalustokin on liian kovan paikan edessä ahtaissa paikoissa. Lumimassat kun pitäisi kuljettaa heti pois, sillä pihoilla ja kadunvarsilla ei ole tilaa kasata lunta odottamaan myöhempää poiskuljetusta tai kuten voitaisiin jossain määrin nykypäivänäkin tehdä – jättää lumikasat odottamaan kevättä ja sulamista.
Jos ja kun rakennusfirmat eivät suunnitelmissaan talvisia olosuhteita pidä esillä, niin toivoisi kaupunkisuunnittelun pystyvän parempaan. Helsingissäkin ajetaan lunta edelleen mereen. Useilla vanhoilla hyvin toimivilla asuinalueilla asukasmääriä haluttaisiin lisätä muuttamalla mm. puisto- ja metsäalueita, urheilukenttiä jne. asunto- ym. palvelujen alueiksi.
Oman asuinalueen muutoksia on jokaisen hyvä seurata. Ja vaikuttaa kaavoitukseen jatkossakin. Myös meillä täällä Vaasassa.
Kuva: AN 9.2.2022. Kuva Raastuvankadulta. Lunta on riittänyt taas tänäkin talvena Vaasassakin.
Kerrostalossa asuvilla on toki helppoa. Taloyhtiömme hoitaa oikein hyvin piha-alueen ja kadunpuolen jalkakäytävän ja kaupunki pitää huolen niin hyvin kuin ehtii katujen lumien poistamisesta.
Kuva ja teksti: Aimo Nyberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti