keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Vaikea Vaasa-lehden kaupunkivisa

 

 

Osallistuin Vaasa-lehden viime viikon (43/2021) tietovisaan. Se oli haasteellinen. Ensisilmäyksellä näytti jopa siltä, etten tunnista kuin muutaman kohteen.

Olen kuvannut paljon Vaasaa, tallentanut kaupunkikuvaa usean vuosikymmenen ajan kuvisopettaja oppilaiden kanssa ja nyt eläkkeellä harrastuksena. Erityinen kiinnostukseni on ollut ja on muuttuvan kaupunkivan tallentaminen, muutosten dokumentointi, ja myös uudiskohteiden seuraaminen eli millainen on kehityksen suunta asuinympäristössämme.

Vaasa-lehden tietovisassa kuvien tunnistamisen vaikeus syntyi siitä, että kuvat olivat aika tiukkoja rajauksia, ja kohteesta oli vain yksi kuva, ja sekin monessa kuvassa epätavallisesta kuvakulmasta. Ts. kuvat eivät olleet tavallisen kadulla tallaajan näkövinkkelistä kuvattuja.

Oman kaupunkikuvaajakokemuksen lisäksi sain apua, tunnustan rehellisesti, päättelykykyiseltä vaimoltani. Hän on luonnon, myös kaupunkiluonnon asiantuntija, ja on ympäristön tarkka havainnoija missä tahansa liikummekin.

Kisassa oli 13 kohdetta. Tunnistimme, siis yhdessä vaimoni kanssa lopulta kaikki.

Katso kisan tulokset Vaasa-lehden sivulta (Julkaistu 03.11.2021 06:59)

https://www.vaasalehti.fi/uutiset/online-uutiset/osallistu-vaasa-lehden-tietovisaan-tunnistatko-nama-vaasan-maamerkit-1.18093032 

 


Kuva: AN 17.3.2019

Mm. tämä kohde oli mukana tietovisassa. ”Vaasan kansalaisopisto Alma. Raastuvankatu 31:ssä sijaitseva talo tunnetaan myös esimerkiksi entisenä kansakouluna, kauppakouluna ja kauppakorkeakouluna.”

Todella upea rakennus! Harva ohikulkija tulee katsoneeksi rakennusta niin tarkasti, että tunnistaa sen ikkunatyylistä, katonkoristeista ym. yksityiskohdista.

Katso ottamiani lähikuvia tästä rakennuksesta, - kirjoitus on parin vuoden takaa, ja siinä on sama idea kuin Vaasa-lehden tietovisassa, eli Tunnista rakennus.

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/03/tunnista-rakennus.html 


Vaasa-lehden kilpailun arvonnassa voiton veivät kolme naista. No, ei siinä mitään, - naiset saattavat olla oikeastikin keskimäärin tarkkasilmäisempiä kaikissa havainnoissaan kuin me miehet.

Mutta nyt tässä kisassa heille suotiin kyllä kohtuuton etu, kun yhdeksi kohteeksi oli otettu Kustaanlinnan eli Gustavsborgin naisten uimahuone. Kohde, jonne miehillä on pääsy kielletty!

Kaikkiaan oikein vastanneita oli 10. En tiedä oliko joukossa minun lisäkseni muita miesoletettuja? Enkä minäkään olisi joukkoon päässyt ilman vaimoni apua!

Tietovisan tavoite on hieno: ”innostaa lukijoita liikkumaan ja katsomaan kaupunkia ja sen kauniita rakennuksia entistä tarkemmin. Vaasa on historiallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas kaupunki.”

Eli toivottavasti saadaan jatkossakin jotain tämän tapaista lukea Vaasa-lehdestä.  

Anne Laurilan johdolla tehty lehden uudistus on onnistunut erinomaisesti! Kiitos koko tiimille.

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...