Paljastustilaisuus, valaistuksenkäyttöönotto perjantaina 12.11.2021.
Osoite: Rantamaantie 2, Kauppapuistikon kiertoliittymä (ohjaa liikennettä Vaasan keskustaan kauppatorin suuntaan, keskussairaalan ja Malmönkadun suuntaan ja moottoritielle etelään päin).
Korkeutta tällä 15-mm paksuisesta teräksestä laserleikatulla teoksella on 8 m ja leveyttäkin samat 8 m. Paino on 10 000 kg. Yhteensä teoksesta löytyy yli 600 pulttiliitosta.
Teos on valittu toteutettavaksi tähän paikkaan Vaasan kaupungin kutsukilpailun perusteella vuonna 2020, ja se on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella.
Mikä on teoksen idea, aihe?
Inspiraation teokseensa taiteilija Kirsi Kaulanen on saanut merestä ja saaristosta. Nimi De Geer kuvaa Merenkurkun saariston aaltomaisia moreeni muodostelmia. Teoksen muotokieli on syntynyt luonnosten piirustuksellisista renkaista, jotka kuvaavat merimaiseman värien raidallisuutta eri vuodenaikoina, ja myös alueemme erikoisuutta, maankohoamisilmiön merestä esiin tuomia uusia saaria. Suurempien renkaiden sisällä on pienempiä renkaita symboloimassa syntymistä ja kasvua.
” – Itselleni veistoksen simpukkamaisessa muodossa on jotain hyvin merellistä sekä feminiinistä. Toki teos on täysin avoin tulkinnoille, Kaulanen tuumaa.” (IP, 13.11.2012)
Kuva: AN 12.11.2021
Avajaisyleisölle esiteltiin teoksen värimaailmoja – eli hyvin erikoista viikonpäivien ja vuodenkierron juhlapyhien mukaan vaihtuvia väritunnelmia. Sanoisin, että, -tämä on jotain aivan uskomatonta!
Värit vaihtuvat hitaasti, eikä värien vaihtumisia ole helppoa seurata. Ei ainakaan autolla liikenneympyrässä ajaessa. Lähellä olevan Hesburgerin nurmikolta, ehkäpä?
Uteliaille seuraajille siis riittää ihmeteltävää pitkäksi aikaa!
Kuvat: AN 12.11.2021
Tärkeänä osana taideteosta ovat Sara Leinon suunnittelemat
valot. Parikymmentä kohdevalaisinta ovat huipputekniikkaa, ne on ajastettu
vaihtumaan hitaasti aina yhden viikon ajan.
- Valot eivät liiku, mutta ne syttyvät ja sammuvat hyvin hitaasti ja tuovat väriä teokseen. Tämä kuvaa viikkojen rytmeinä De Geer-moreenin pitkää syntyprosessia.” (IP, 13.11.2012)
Kuvat AN 6.11. 2021
Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta
Uutinen, Julkaistu: 22.9.2021
Kunnianosoitus Merenkurkun saaristolle
Kahdeksanmetrinen maalatusta ruostumattomasta teräksestä valmistettava veistos on kunnianosoitus Vaasan seudulla sijaitsevalle Merenkurkun saaristolle, jonka ainutlaatuinen luonto maankohoamisineen on merkittävä Unescon maailmanperintökohde.
Uusi veistos on saanut nimensä aaltomaisten De Geer-moreenikenttien mukaan. Veistoksen muotokieleen on vaikuttanut myös liikenneympyrän pyöreä muoto. Veistokseen lisätään elävyyttä myös valolla, millä tavoitellaan viihtyisyyttä kaupunkiympäristöön.
–Pohdin veistosta suunnitellessani liikenneympyrää tilana ja sitä, mikä on Vaasan seudulle leimallista, kertoo kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen teoksen syntyprosessista.
Kirsi Kaulanen on suunnitellut useita julkisia veistoksia mm. Helsinkiin, Kotkaan ja Porvooseen. Hiljattain hän voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun.
Vaasan kaupunki järjesti kutsukilpailun
Koska teos tulee keskeiselle paikalle kaupungin yhdelle sisääntuloväylälle, järjesti Vaasan kaupunki taiteilijoille kutsukilpailun vuonna 2020. Arviointiryhmä koostui Vaasan kaupungin museoiden, teknisen toimen sekä Veljekset Gröndahlin säätiön edustajista.
–Etsimme tietyntyyppistä taiteellista henkeä ja teimme työtä sopivien taiteilijoiden löytämiseksi. Heistä valittiin luonnosten perusteella Kirsi Kaulanen ja hänen ehdotuksensa De Geer, kertoo museotoimenjohtaja Elina Bonelius.
Vaasaan tuleva uusi veistos on määrä paljastaa 12.11.2021. Se on 158. julkinen taideteos kaupungissa. Taideteos on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella.
Lisätietoja taiteilijasta:
Wikipediassa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirsi_Kaulanen
Monta asiaa on pitänyt ottaa huomioon
Kiertoliittymiin tehdyt taideteokset ovat saaneet viime vuosina yhä enemmän huomiota. Niiden taiteellinen taso on noussut vuosi vuodelta. Samoin teosten saama suosio, ja jopa kiitokset, joita autoilijat ovat halunneet uusista ”ilmestyksistä” antaa.
Tämäkin teos varmasti puhututtaa meitä vaasalaisia. Teos on uusi maamerkkimme Vaasassa, ja se sopii tänne mielestäni erinomaisen hyvin. Se kun on insinööri osaamisen ja taiteellisen rohkeuden mestarinäyte!
Lainaus
5.11.2021
Veistotaide tukeutuu insinööritieteeseen – Vaasassa paljastettavan De Geer -teoksen kestävyys varmistettiin lujuuslaskelmilla ja simulaatioilla
Taitelija Kirsi Kaulasen uusin, kahdeksan metriä korkea terästeos De Geer paljastetaan ensi viikolla Vaasassa. Monimuotoinen geometria on hiottu teknisesti toimivaksi ja rakenteellisesti kestäväksi A-Insinöörien digitaalisessa laboratoriossa.
Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen uusin julkinen veistos De Geer, julkistetaan keskeisellä risteyspaikalla Kauppapuistikolla Vaasassa 12.11.2021. Vaasan kaupungin museoiden tilaama teos on saanut inspiraationsa hitaasti merestä kohoavasta Merenkurkun saaristosta ja nimetty aaltomaisten De Geer -moreenikenttien mukaan.
Kahdeksan metriä korkean teoksen materiaalina on maalattu ruostumaton, laserleikattu teräs. Ilmava muoto perustuu 15 millimetrin terässäleisiin. A-Insinöörien lujuus- ja rakenneanalyytikot ovat hioneet teoksen monimuotoista geometriaa rakenteellisesti kestäväksi yhdessä taiteilijan kanssa.
– Teoksen kyky kestää ulkoisia kuormia sekä turvallisuus sijoituspaikassaan kiertoliittymässä on varmistettu teknisillä simulaatioilla. Olemme mallintaneet liitosten kestävyyden, ja auttaneet tunnistamaan teoksen alkuperäistä esteettistä ilmettä mukailevat, teknisesti kestävät ratkaisut, teknologiajohtaja Ville Laine A-Insinööreistä kertoo.
Kirsi Kaulasen piirroksista tuotettiin luonnosvaiheessa 3D-malli, jonka avulla laskettiin lähelle meren rantaa tulevan teoksen tuulikuormitukset sekä lumen ja jään kertymisestä aiheutuvat muutokset.
Teknisten simulaatioiden avulla varmistetaan liitosten kestävyys
Kirsi Kaulanen tunnetaan erityisesti laserleikatuista ruostumattomasta teräksestä valmistetuista julkisista teoksistaan.
– Metalli on herkkä ja hauras ja toisaalta kestävä ja monumentaalinen materiaali, ja se sopii teosteni orgaaniseen muotokieleen. De Geer rakentuu hauraista kaarista, eikä sitä olisi mahdollista muista materiaaleista toteuttaa, kertoo kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen.
Teknisten simulaatioiden avulla voidaan varmistaa monimuotoisten teosten liitosten kestävyys ja pysyminen muodossaan, ennen kuin ryhdytään materiaaliltaan ja valmistukseltaan kalliiseen valmistusprosessiin.
– Yhteistyö lujuuslaskijan kanssa on ratkaisevaa, jotta teos toimii. Se on estetiikan, kestävyyden ja tasapainon hakemista, Kaulanen jatkaa.
Kirsi Kaulanen on suunnitellut useita julkisia veistoksia mm. Helsinkiin, Kotkaan ja Porvooseen. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan edustalla olevan Elämänlähde-teoksen toteutuksen kestävyys varmistettiin sekin A-Insinöörien teknisten laskijoiden avulla.
Hiljattain Kirsi Kaulanen voitti presidentti Mauno Koiviston muistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun. Kiillotettu ruostumatonta terästä oleva teos Välittäjä on tarkoitus paljastaa Helsingin Pikkuparlamentin puistossa syksyllä 2023.
Lainaus päättyy
Kuva: AN
Hyvät ystävät!
Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien
ottamisessa jne.
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta De Geer facebookissa,
suora linkki
TÄÄLLÄ
Tutustu, tykkää ja seuraa
https://www.facebook.com/rojektixon/
Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com
Tämän sivun viimeisin päivitys: 22.11.2021
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti