sunnuntai 23. elokuuta 2020

Viikon luontokuvia

 Nämä tämänkertaiset kuvat eivät ole Vaasasta vaan Etelä-Suomesta.

Aamulla auringon noustessa usvaa järvellä


Ilta-auringon valossa kuvatut kalasääski ja harmaahaikara

 

Puut, metsät ovat minulle aina olleet tärkeitä. Kaupunkimetsät myös. Tutuimmat minulle ovat tietenkin Vaasan seudun luontokohteet ja lähimetsät. Myös Helsingissä ja Uudellamaalla on minulle tärkeitä metsiä.

Pohjanmaan rannikko, Vaasan seutu on muovannut minun sielunmaisemaani vahvasti. On silti tärkeää käydä omalla synnyinseudullaan, muistelemassa ja aistimassa tunnelmia nyt. Maisemat ja ihmiset eivät ole samoja kuin ennen, eilen tai 40-vuotta sitten.

Länsi-Uudellamaalla koen kaikkein vahvimmin havu- ja lehtometsien olevan minulle ”tuttuja ja turvallisia” ja suorastaan kutsuvan minua poluilleen kallioille, soille, jokilaaksoihin, järvien rannoille.

Mökkielämää, järven saaressa, suurten ja pienten puiden keskellä, tätä herkkua on taas saatu kokonainen viikko vaimon kanssa maistella, kaikilla herkuilla.

 Tammi on yleistymässä luonnonvaraisesti metsissä, ja myös istutettuna pihapiireissä ja kujien varsilla.

Tammi on yksi suosikkipuistani.

 

Vaasan palokujien puut

Suunnitelmissa on syyskuussa kuvata Vaasassakin puita. Tammia ja muitakin puulajeja, joita Vaasassa kyllä riittää.

Vaasa on perinteikäs puistojen ja puistikoiden kaupunki. Viimeisin valtakunnallinen huomio taisi tulla äskettäin, kun Helsingin Sanomat kertoi Vanhan Vaasan entisen Hovioikeuden eli nykyisen Mustasaaren kirkon puistojen puista, vanhasta puukujasta ja metsästä.
Nämä kaksi viimeistä kuvaa ovat vuodelta 1988. Silloin Vasa Festival ja Vaasan läänin taidetoimikunta toteuttivat yhdessä PRÄNKKI tapahtuman.

Täyttä asiaa vielä tänäänkin, kannattaa klikata kuvia suuremmaksi ja lukea. Aloitusrunona on hieno Aale Tynnin runo: Tammikuja.

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...