tiistai 30. heinäkuuta 2019

Rojekti X = Päivitys 7/2019

Nyt on käynyt niin, ettei heinäkuun 2019 aikana ole rojektiin lisätty ainuttakaan uutta kohde-esittelyä!

Kuukausi on siis mennyt lomaillessa, sekä täällä kotipuolessa, että muuallakin. Eli Rojekti X= hankkeen kokonaislista on sama kuin kesäkuun lopussa.

Rojekti X= hankkeen päivityslista 7/2019 löytyy täältä
.
Katso lopusta myös kuukauden leikkimielinen tunnistamistehtävä!

https://rojektixon.blogspot.com/


Rojektissamme on 30.7.2019 esiteltynä 155 vaasalaista julkista patsasta, muistomerkkiä, muistolaattaa.

Listaa päivitetään edelleen kuukausittain vuoden 2019 loppuun asti. Pysy siis mukana!


Voit myös käydä tykkäämässä facebookissa tämän jo loppumetreillä olevan hankkeen sivustoa!
 
https://www.facebook.com/rojektixon/

Myös kaupungin karttapalvelun sovellus paranee vielä! 

Tulevina viikkoina siihen lisätään Vähänkyrön reitti, yhteensä 6 + 6 kohdetta. Myös jo julkaistuille seitsemälle reiteille on tulossa muutamia lisäyksiä.

Sovellukseen pääset tutustumaan osoitteessa

https://kartta.vaasa.fi/patsaat/


Tästä karttasovelluksesta saat lisätietoa Vaasan patsaista, muistomerkeistä ja muistolaatoista ja niiden historiasta. Jokaisen muistomerkin tiedoista löytyy valokuva, teoksen nimi, julkistusajankohta, sijainti ja lyhyt esittelyteksti. Linkki ohjaa myös vaasaennenjanyt blogiin, josta löytyy suomeksi lisätietoa kohteesta.


Rojekti X=:n koontilistan julkaiseminen netissä tällä vaasaennenjanyt sivustolla kuukausittain päivittyvänä blogikirjoituksena on kaikkien asiasta kiinnostuneiden luettavissa ja myös hyödynnettävissä ei kaupallisiin tarkoituksiin. Kunhan teksti- ja kuvalähteet mainitaan asiaan kuuluvalla tavalla.

Rojektin syyskauden 2019 tavoitteita

- Listan täydentäminen mahdollisimman kattavaksi (uusiakin kohteita voi vielä löytyä)
- Muutaman tiedossa olevan, edelleen puuttuvan kohteen esittelyt tässä blogissa
- mahdollisesti kaupungin karttapalveluun laaditaan vielä uusiakin reittikokonaisuuksia:
1. Vaasan keskusta-alueen pidempi reitti (City reitti jo on)
2. TOP 21 kohdetta
3. 100 + 1 (Sata merkittävintä +Suomen Vapaudenpatsas) kuvakavalkadin kokoaminen (jokaisesta kohteesta sekä yleiskuva, jossa kohde näkyy kokonaan, että lähi- ja erikoislähikuvia)


Kuvasafareitakin, eli yhteisiä kuvausretkiä on tarkoitus vielä myös järjestää! Voit ehdotella ajankohtaa, aluetta… Porukalla saadaan tallennettua monipuolisempia näkemyksiä kohteista. Jokaisesta patsaasta löytyy aivan varmasti vielä mielenkiintoisia kuvakulmia, ym. visuaalisia hienouksia, jotka ovat jääneet ikuistamatta. Myös ajan jättämät jäljet patsaisiin, vanhimpien teosten osalta siis jopa ylin sadan vuoden ajalta, ovat mielenkiintoisia, siksi myös vanhat valokuvat, albumilöydöt, ovat edelleen ns. jatkuvassa haussa.

Rojektiin olisi hienoa saada koottua eri vuoden- ja vuorokauden aikoina otettuja kuvia Vaasan patsaista ja muistomerkeistä. Kuvia on mahdollista julkaista ”lähes rajattomat määrät” vaasaennenjanyt sivustolla. Tällöin tulee muistaa tekijäinoikeudelliset seikat, ja myös se, ettei julkaistaviksi lähetetyistä kuvista saa korvausta. Rojekti X= hanke on edennyt täysin vapaaehtoisvoimin, eikä tähän ole näköpiirissä minkäänlaista muutosta.

Jos Sinulla on tällaisia valokuvia, ja haluat niitä jakaa tähän Rojekti X= hankkeeseen, olen erittäin kiitollinen, jos vaivaudut ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen. Myös vanhojen valokuvien skannaamisessa, ainakin pienessä määrin, saa minulta apua.


Miksi yksi kuva patsaasta ei yleensä riitä?

Yksikin kuva kertoo toki paljon. Se voi kertoa joskus jopa oleellisimmat seikat, mutta on aina kuitenkin vain ”yhden sekunnin sadasosan totuus”, ja vain yhdeltä suunnalta tallennettu näkymä (vertaa videoon /360°kuvaan). Kuvan rajaamisen, kuvakulmat, zoomaukset ja erilaiset objektiivit voi itse valita, päättää. Sen sijaan esim. vuodenaikaa, eikä aina vuorokauden aikaakaan voi vapaasti valita. Sää ym. olosuhteet on myös hyvä huomioida, kun patsaita ja muistomerkkejä kuvaa. Turistikohteissa eteen tulee myös vaikeus kuvata pelkkää kohdetta, ilman muita turisteja.

Täydellisiä kuvia ei taida olla olemassakaan, ei mistään aihepiiristä. Monesti sattumakin antaa erinomaisia tuloksia. Siksi suosittelen olemaan ahkera kuvaaja, ja myös liikkeellä leikkimielellä, - kannattaa kokeilla uusiakin niksejä, eikä aina vaan kuvata ”suorilta jaloilta” ja suurin piirtein kohti kohdetta.

Yksi mahdollinen tapa monipuolistaa omia patsaskuvaus rutiinejaan, on ottaa kohteesta useamman kuvan kokonaisuus, jossa käyttää eri kuvakokoja: LK lähikuva, PK puolikuva, KK kokokuva, YK yleiskuva


LK: Merenkulkua, purjelaiva


LK: Metsäteollisuuden kuvausta, tukinuittajia
PK:  2 kpl, Vaasan seudun elinkeinoja vuosikymmeniä ja vuosisatoja sittenKK: Katuosoite ja upea kiveen hakattu teos kokonaan nähtynä.YK: Tähän kuvaan on jäänyt ylimääräisiä asioita, jotka kyllä häiritsevät kuvanlukemista. Ainakin jos tarkoitus on esitellä Suomen Pankin korkokuvat -teosta.

Yllä olevat kuvat: AN, 29.7.2019. LK lähikuva, PK puolikuva, KK kokokuva, YK yleiskuva Suomen pankin korkokuvasta Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuistikon risteyksessä.


Faktatietoja kohteesta lisää täältä

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/03/suomen-pankin-korkokuvat-vaasa.htmlPidetään yhteyttä

Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...