tiistai 22. tammikuuta 2019

Vaskiluotolaiset vahvasti omalla asiallaan

Asukkaat saavat ja voivat vaikuttaa oman alueensa asioihin.

Vaasan kaavoitusta on viime vuosina kehuttu, ihan syystäkin siitä, että kaupunki järjestää kuulemistilaisuuksia, ihan tavallisillekin kuntalaisille, eikä vain yrittäjille, virkamiehille ja päättäjille.

Nyt on syytä kehua myös Vaskiluodon asukkaita. Paikalle oli tultu, ja asiaa oli. Tilaisuus oli kaikin puoli hyvä osoitus siitä, että kyllä täällä Vaasassakin asioita voidaan hoitaa asiallisesti, ja toinen toistaan kuunnellen. Eilinen kirjaston Draamasalin kokoontuminen oli erinomainen. Tupa oli ns. täysi, paikalla oli erityisen paljon vaskiluotolaisia, ja myös muita vaasalaisia eri puolilta kaupunkia. Myös meitä kantakaupungin alueelta.

Tilaisuuden pääasiallinen esittelykohde oli Wärtsilän asemakaavaluonnos.

https://www.vaasa.fi/kuulutukset/asemakaavaluonnos-ja-tarkistettu-osallistumis-ja-arviointisuunnitelma-nahtavilla-smart-technology

kuulutusaika 21.1.-4.2.2019 

Asemakaavaluonnos ja tarkistettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä: Smart Technology Hub (ak1091) 

Asemakaavan ja tonttijaon muutos koskee osaa Vaskiluodon teollisuusalueesta. Aluetta on tarkoitus kehittää yritysalueena. Asiasta voi esittää mielipiteitä kaavoitukselle 21.1.-4.2.2019. 


Jossain määrin illan tilaisuudessa puhuttiin myös koko Vaskiluodosta, ja tulossa olevasta Vaskiluodon osayleiskaavasta. (Päivän Pohjalaisessa 22.1.2019 uutisoidaan hieman sekaisin sekä Wärtsilän asemakaavasta ja isommasta kuviosta, eli Vaskiluodon osayleiskaavasta)

Vaskiluotolaisten nykyasukkaiden huolet liittyivät erityisesti liikenneratkaisuihin. Uusiin tiesuunnitelmiin, ja parkkialueisiin, tulevaan parkkitaloon (suunnitelmissa vasta toisessa rakennusvaiheessa), tehdasalueen ja konttorialueiden korkeuteen, varjostuksiin, valoon, melu- ym. haittoihin. Muutokset tulevat olemaan suuria nykytilanteeseen verrattuna, - jo tämän Wärtsilän teollisuuskampuksen tullessa, ja mitä kaikkea saammekaan nähdä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä?

Oman yhdistyksemme, Vaasan kantakaupungin osalta jaoimme huolet Vaskiluodon asukkaiden kanssa, ja totesimme myös ”ikuisuuskysymysten” kuten Vaasan satamatien, mahdollisen tunnelin, ja näitä nopeammin todennäköisesti toteutuvan Toriparkin laajennuksen Vaasanpuistikon alle, ja myös Koulukadun /Vaasanpuistikon liikenteen olevan aivan oleellinen osa Vaskiluodon muutosten kokonaisuutta.

Jossain määrin on harmillista, että jälleen mennään eteenpäin tällaisen yhden pienen osa-alueen, nyt siis Wärtsilän teollisuustontin ehdoilla (tätä sanotaan postimerkkikaavoitukseksi). Ylemmän tason kaavojen, yleiskaavan ja osayleiskaavan, kun tulee ohjata kehitystä, jotta muutokset voivat olla yhteiskuntasuunnittelun kannalta ennakoitavissa. Rinnakkain kaavoja toki aina joudutaan eteenpäin viemään, ja prosessit ovat hitaita. Tähän nähden Vaasan kaavoitus tekee tänä päivänä ahkerasti ja osaavasti työtään.


Kuva: FB-lainaus, PR 21.1.2019, Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso kertomassa Wärtsilän Vaskiluodon asemakaavaluonnoksesta.

Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...