keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Arvaa missä?

Olen utelias. Kuvaan kaupungilla kulkiessani kohteita, jotka jostain syystä pysäyttävät minut.

On olemassa sanonta: Ajattelen - olen siis olemassa. Ehkä tähän minäkin toisinaan pyrin, mutta seuraava lause on lähempänä sydäntäni: Kuvaan, jotta muistan missä olen kulkenut.


Arvaa mikä kohde ja missä?

Kaikki kohteet ovat sisätiloissa.


1.

 2. 

3. 


Oikeat vastaukset löytyvät tämän blogikirjoituksen lopusta.

Yhdistä siis ylläolevat kuvien numerot näihin vaihtoehtoihin, kohteiden kuvauksiin

A. U-talon aula, PET-CT -laiteen näköinen "pienoismalli".

B. Antti Maasalon teos, Planeetta, 1992.

C. Katettu kauppakeskus, kattovalaisimet.


Tänään lehdessä
Pohjalainen 30.1. 2019

Lainaus Mikko Kallionpään pääkirjoituksesta

Osoitus yhteisön voimasta 

Syövän tutkimus nousee Vaasan keskussairaalassa aivan uudelle tasolle, kun torstaina otetaan käyttöön upouusi PET-CT-laite. 

Laitteen avulla selvitetään potilaan syöpäsolujen levinneisyyttä, mikä nopeuttaa diagnoosin saamista ja myös helpottaa syöpähoidon seuraamista. 

Vaasan PET-CT-laite on Suomen uusin. Sillä voidaan kuvata suurempaa aluetta kehossa kuin esimerkiksi yliopistosairaaloissa olevilla vastaavassa käytössä olevilla laitteilla. 

Lähes kolme miljoonaa euroa maksanut laite on rahoitettu osittain Pohjanmaan syöpäyhdistyksen järjestämällä keräyksellä, joka tuotti huimat 400 000 euroa. Myös kaksi säätiötä oli mukana kustannuksissa. 

Tämä on hieno esimerkki siitä, miten yhteisö voi osallistua ja auttaa julkista terveydenhoitoa parantamaan palvelun tasoa. Kun pohjalaiset eivät saa julkisella rahalla kaikkea mitä tarvitaan, niin kerätään sitten itse. 

Valtiovallan omituinen päätös pudottaa Vaasa laajan päivystyksen sairaaloiden joukosta on jo ehtinyt vaikuttaa ainakin sillä tavalla, että nuoret lääkärit empivät tulla töihin sairaalaan, jota ei kelpuutettu 12 muun joukkoon. 

Suomen hienoimman syöpäkuvauslaitteen hankinta sekä rakenteilla oleva noin 130 miljoonaa euroa maksava sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava sairaalarakennus varmasti vakuuttavat nuoret lääkärit ja muut alan ammattilaiset siitä, että Vaasaan kannattaa tulla töihin. 

Esimerkiksi juuri PET-CT-laitteella otettuja kuvia tulkitsevalle erikoislääkärille olisi nyt Vaasassa oiva työpaikka tarjolla. 
  
Lainaus päättyy

Oikeat vastaukset:

1 B, Vaasan pääkirjaston aulatila, ulosmenon puolella on kiehtova Antti Maasalon teos, johon voi kurksitaa sisään.

2 A. Vaasan keskussairaala, uusimman rakennuksen eli U-talon 0-kerroksen odotustilassa on hellyyttävän upea piparkakkutalo, tai siis pienoismalli PET- CT laitteesta. ( huom! pyynnöstä selvennän, etten ollut siellä potilaana)

3 C. Rewell Centerin läpikulkuaula, kuvattu alhaalta ylöspäin, kattoikkunat, rakenteita ja pyöreät isot valaisimet. Kesäaiakaan tämä näyttää aivan toiselta.


Seuraava Arvaa missä -blogikirjoitus tulee helmikuussa. Kuvatunnistusaiheet silloin Vaasan rakennusten yksityiskohdista, eli kaupunkikuvaa rakennuksista ulkoapäin.Kuva: AN. 29.1. 2019 illalla Vaasan keskustassa Vaasanpuistikolla näytti tältä.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...