sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Vähäkyrö: Savilahti-talo

Kotiseuturetkemme Vähäänkyröön 26.5. 2018 alkoi tutustumisella Savilahti-taloon.

Varsinainen ”tehtävämme” tällä koko päivän reissulla oli kartoittaa ja kuvata Vähänkyrön alueella olevat patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Retki liittyi siis asukasyhdistyksemme hankkeeseen Rojekti X=:n tavoitteisiin saada kaikki Vaasan kohteet esiteltyä digitiedostoina, ja mahdollisesti jossain vaiheessa myös karttapalveluna.

Valtavan hieno bonus oli saada tutustua päivän aluksi tähän ”kyläkeskukseen”, ilmiselvästi kylän sykkivään sydämeen. Oli hienoa käydä rakennuksessa sisällä asiantuntevien oppaidemme Reino Paloniemen ja Hannu Härön kanssa. Suuret kiitokset tästä!

Lyhyesti tästä entisestä Savilahden koulusta

Savilahti-talo eli Suvilahden vanha koulu on alueen vanhin ja koko Suomen neljänneksi vanhin maaseutukansakoulu. Vanhin osa siitä on vuodelta 1859. Kouluna rakennus toimi vuoteen 1992 asti. Sen jälkeen talossa oli mm. kesäsisin taideleirejä. Vuonna 2001 talo siirtyi kunnalta Vähäkyrö-Seuralle, joka laittoi ympäristön ja talon kuntoon. 1951 talo sai nykyisen komean muotonsa, kun talo korotettiin kaksikerroksiseksi, siihen tehtiin 5 metrin jatko-osa ja kellariin tuli pannuhuone keskuslämmitystä varten ja varastotilaa.

Nykyään talossa pidetään juhlia ja yleisötilaisuuksia. Vuodesta 2003 on Vähäkyrö-Seura isännöinyt taloa mallikkaasti. Seura on tehnyt arvokasta kotiseututyötä tuoden esille alueen ainutlaatuista historiaa, paikallisia perinteitä pidetään täällä silmin nähden suuressa arvossa.

Aktiiviset toimijat ovat koonneet erinomaisen kirjan, VÄHÄKYRÖ historian valossa (Pekka Mäenpää, Risto Kiviranta, 2017).

Savilahti-talossa on upeita näyttelytiloja ja jopa museo, eli Savilahden koulumuseo. Meille kerrottiin, että tässä koulumuseossa on tehty kohtauksia jopa elokuviin, mm. koulunkäynnistä 1950-luvulla. Pääsimme kurkistamaan luokkaan, ja voi että kun tuli omia muistoja mieleen kansakouluajoilta 60-luvulta!

Tutustu näihin linkkeihin 

Savilahti-talo
https://www.seurantalot.fi/talot/97-v%C3%A4h%C3%A4kyr%C3%B6-seura-ry-3218

Vähäkyrö-Seura
https://vahakyroseura.fi/

Talossa olevalla Savilahden koulumuseolla on myös oma nettisivu http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/67-savilahden-koulumuseoSavilahti-talo, 26.5.2018


Näyttelyissä oli esillä esineistöä kivisestä verkonpainosta koruihin


Upeita olkitöitä


Pläkkipeltitöitä


Kirkollista perinnettä


Historiaa Kyrönjoen suojelusta


Hyvin esittettyä paikallishistoriaa, ja erinomaiset oppaat

Koulumuseo oli meidän porukallemme nostalginen kokemus.

Alimmainen kuva sopii tähän hyvin päätöskuvaksi, onhan nyt maanantaina 28.5. 2018 Suomen lipun 100 v. juhlapäivä!

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Tulossa: Seuraavaa blogikirjoitus esittelee Vähäkyrö retkemme, ”kuvasafarin” kohteita, eli patsaita, muistomerkkejä, muistolaattoja Vaasan Vähässäkyrössä.

Ko. kohteet päivitetään jollain aikataululla myös Wikipediaan:

Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeist%C3%A4

Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...