torstai 22. helmikuuta 2018

Tammipihan asemakaavan muutos

Mikä on Vaasan Tammipihan tammien tarina? Miksi sisäpihan nimi on Tammipiha?

Onko sinulla tietoa, tai edes jotain tarinan ”poikasta” asiasta?

Olisi mielenkiintoista saada kuulla vihertoimen ammattilaisilta, tai vanhoilta vaasalaisilta edes jotain Tammipihassa olevista kahdesta tammesta, Toinen niistä on rungon mahtavan paksuuden perusteella arvioiden jo melkoisen iäkäs, - en uskalla kuitenkaan esittää mitään ikähaarukkaa… Jos Sinulla on jotain tietoja Tammipihasta, ajasta ennen paikan nykyisiä rakennuksia/pihaa toivoisin yhteydenottoa, ja saavani tehdä kanssasi asiasta pienen jutun tähän blogiin.


Kuva: AN, 22.2.2018. Tammipiha aurinkoisessa talvisäässä

Tammi on erityinen puulaji, joka kasvaa luonnonvaraisena Suomessa, varsinkin Etelä-Suomessa. Myös Vaasan seudulla tammi leviää kohtuullisen hyvin luontaisesti, joskaan se ei ole täällä kovin yleinen.

Aika usein kuitenkin tammet ovat jonkun istuttamia. Jopa tammenterhosta kasvamaan laitettuja tai taimina paikalle istutettuja.

Kunpa puut puhuisivat, ja osaisivat kertoa tarinansa!

Yksittäiset vanhat ja nyt jo mahtavan kokoiset tammet ovat meillä täällä Vaasassa aika suurella todennäköisyydellä jonkun istuttamia. Vaasassa on aikoinaan ollut, jos oikein olen ymmärtänyt, puiden istuttamisen suhteen melkoinen perinne. Ei siitä nyt tässä kohdin enempää, mutta eräiden merkittävien vaasalaisten henkilöiden kerrotaan kunnostautuneen puisto- ja pihaistutusten perustamisessa 1800-luvun lopulla. Tuliaisina muilta paikkakunnilta, ulkomaita myöten tuotiin uusia lajeja, kait kokeilumielessä. Hyvinkin erikoisia siemeniä / taimia on Vaasassa saatu kasvamaan!


Lainaus aikaisemmasta blogikirjoituksestani 
(18.5. 2011)

Tammipihassa Vaasan keskustassa kasvaa tietenkin tammi, kaksikin, kenties vuosisatoja vanha tammi ja toinen nuorempi. Ja siinä ne pysyvät, nykyisellä kasvuaukiollaan, todennäköisesti pitempään kuin yksikään nykyinen vaasalainen kaupunkimme katuja tallustelee. 

Nimi Tammipiha otettiin käyttöön 80-luvulla sen jälkeen, kun silloisen Vaasan ympäristöseuran puheenjohtajan Marja-Liisa Kasken kaudella oli käyty menestyksekäs viivytystaistelu ko. puiden kaatamista vastaan. Suojelupäätösten jälkeen rakennussuunnitelmia muutettiin antamaan tilaa näille arvokkaille puuvanhuksille. 

Tammet puhkeavat taas tänä keväänä lehteen, ja ovat nykyään ohikulkijoille itsestäänselvyys, tuovat vihreyttä ja valoisuutta kaupunkikuvaan, suovat mahdollisuuden jopa hetkeksi pysähtyä istumaan puiden varjoon, ja katsella siinä rauhassa ihmisten ja maailman kiireitä. Tammipiha on yksi esimerkki onnistuneesta yhdistysten ja yksittäisten ihmisten tekemästä suojelutyöstä ja kaupunkikuvaan vaikuttamisesta. 
Kuvat: M-L K ja AN. 22.2.2018. Alimmaisessa kuvassa on pirteä sydänpinssi, ilmeisesti mielipiteen ilmaisu, tammien puolesta! Ihan hienoa! Puiden puolustajia, niiden äänen esiin tuojia tarvitaan edelleen!

Tammipihan asemakaavan muutos ehdotus nyt esillä! 

Aikaa mielipiteen ilmaisemiseen on kuukauden verran, 22.2. – 23.3.2018

Tähän on nyt syytä tutustua, perehtyä huolella: Katso kaupungin kaavoituksen sivuilta

https://www.vaasa.fi/kungorelser/kivikiilan-ja-tammipihan-ehdotukset-nahtavana

Lainaus sivulta

Ehdotus nähtävänä: Tammipiha (ak1082) 
Asemakaavan muutos koskee 4. kaupunginosan korttelin 2001 tonttia 14. Suunnittelualue rajautuu Hietasaarenkatuun, Teräksenkujaan, Pitkäkatuun ja saman korttelin tonttiin nro 13. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa asunto- ja/tai palveluasumistyyppinen lisärakentaminen nykyisen pysäköintilaitoksen päälle. Asemakaavan muutosehdotus on nähtävänä kaavoituksessa ja osoitteessa www.vaasa.fi/ak1082. Mahdolliset muistutukset asiasta osoitetaan kaupunginhallitukselle ja toimitetaan kaavoitukseen 22.2.–23.3.2018. (maankäyttö- ja rakennuslaki 65 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 27 §) 

Lainaus päättyy

Asukasyhdistyksemme hallitus päätti kokouksessaan 20.2. että lausunto tehdään ja annetaan ajallaan. Valitsimme työryhmän arvioimaan kokonaistilannetta, mahdollisimman monesta näkökulmasta asiaa lähestyen.

Aimo Nyberg
Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n puheenjohtaja
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...