torstai 22. helmikuuta 2018

Symbolit ennen ja nyt: TAMMI


Kuva: AN, 2010, Tammisaari. Kuvaa ei ole muokattu mitenkään muuten kuin lisäämällä teksti.

Tammisaaressa on valtavan hienoja luontoalueita, kasveja, metsiä, yksittäisiä puita. Tunnelma metsissä on aivan erilainen kuin missään muualla Suomessa.

Tammi 

Symboleja ja merkkejä selittävissä kirjoista löytyy ainakin nämä merkitykset:

~ tammi on kovan puunlaatunsa vuoksi kuolemattomuuden ja kestävyyden vertauskuva ~ antiikin aikana tammi omistettiin salaman ja taivaan jumala Zeus/Jupiterille ~ muinaisitalialaiset hallitsijat käyttivät tammenlehväseppelettä arvonsa merkkinä ~ tammea kunnioittivat myös kelttien druidit, erityisesti sellaisia, joiden oksilla kasvoivat mistelit ~ germaanien parissa tammet varjostivat kansankokousten pitopaikkoja ~ japanilaisilla on ollut erityinen tammen jumala, Kashima no kami ~ Kalevalaan (2:43-244) sisältyy laaja runo isosta tammesta, ”Jumalan puusta” ~ antiikin kansanuskon mukaan tammet olivat driadien asuinpaikkoja (puiden haltioiden: nimitys tulee kreikan sanasta drys = tammi / dryadit, kirjaimellisesti ”tamminymfit” olivat naispuolisia puunhenkiä) ~ raamatussa tammi on sekä voiman että ylpeyden vertauskuva. Kaatunut tammi on monien kansojen perinteessä kuvannut Jumalan tuomiota ~ tammenlehvä on suosittu järjestösymboli ~ tammi yhdistetään myös ennustamiseen, pappi tai papitar tulkitsi jumalten äänenä pidettyä tammenlehtien havinaa ~ tammenterho muistuttaa sekä munaa että fallosta ja sopii siten hedelmällisyyden symboliksi ~

Lähteinä on käytetty:

- Suuri symboli kirja, Hans Bierermann, toim. Pentti Lempiäinen, WSOY 1993
- Merkkien ja symbolien salattu kieli, David Fontana, Valitut Palat 2011
- The continuum encyclopedia of symbols, edited by Udo Becker, CONTINUUM New York 1994

Tämä blogikirjoitus aloittaa teeman, jossa esitellään ikiaikaisia käsityksiä ja näkemyksiä symboliikkaan ja merkkeihin liittyen. Kaikenkattavia, tyhjentäviä selostuksia ei ole mahdollista tehdä, - silti on hyvin mielenkiintoista yrittää ymmärtää tämän päivän lähtökohdista sitä, miten tärkeitä, suorastaan elämää ohjaavia monet kuvat ja mielikuvat ovat aina olleet. Eri aikakausina, eri yhteyksissä on aina ollut tärkeää ymmärtää näkemäänsä.

Tällä symbolit ja merkit kirjoitussarjalla ei ole tarkkaa ilmestymisaikataulua, ja se tulee olemaan osittain lomittain vielä kesken olevan Vaasan julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat kirjoitusarjan kanssa.

Aimo Nyberg,
Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...